onsdag 31 december 2014

Dans runt guldkalvar

Sju goda och sju dåliga
Det sägs att efter sju goda år följer sju dåliga. Helt klart är att vår mänskliga historia är fylld med goda och dåliga tider. Det är sannolikt som med naturkrafter. Efter regn kommer solsken. Efter mörker kommer ljus. De senaste decennierna har inte brist på mat varit skäl för dåliga tider i Sverige, men även det kan självklart ändras eftersom vi har så låg svensk självförsörjningsgrad av livsmedel. Huvudskälen för dåliga tider har sedan över 40 år varit kopplade till energiförsörjning, finansbubblor och starka kriskänslor bland folket. Kriskänslor som bl a uppstår när man har det politiska kaos vi nu har på risknivån i Sverige och i många kommuner.

Var befinner vi oss nu? 2008 kraschades västvärlden in i en kraftig kris. Hela världsekonomin höll på att falla samman. Jag minns ett möte på SEBs huvudkontor på Kungsträdgårdsgatan 8 med en av Wallenbergsfärens då mäktigaste personer. Jag hade träffat honom många gånger genom åren, både under goda och dåliga tider, aldrig tidigare hade han förmedlat så nattsvarta perspektiv som då. Han ritade grafer och pyramider för att beskriva hur illa han/de såg på det som hänt. Och tro mig, tillgångsobalansen och övervärderingarna har tyvärr kraftigt ökat sedan dess. Västvärldens sedelpressar har i snart sju år förstärkt obalanserna. Luftslottet har blivit enormt. Och Ponzi-bedrägerierna har nått en skala som får Bernard Madoffs bedrägeri på över 50 miljarder kronor att framstå som småsnatteri. I t ex Kina finns gott om spökstäder som är mycket tydliga bevis på hur idiotiska värderingar som driver finansvärldens vansinniga delar. 2015 är det sju år sedan 2008. I västvärlden har inte så stora delar av befolkningen haft det så relativt dåligt som idag sedan 30-talets depression. Och enligt bifogad informationskälla står vi nu inför tidernas största lågkonjunktur. Jag hänger med i hela hans resonemang förutom oljeperspektivet. Tyvärr måste du nog kunna lite ekonomi för att förstå vad han säger. Tro mig, det är inga goda nyheter. Och särskilt "intressant" är det att Kina (som jag skrivit så många gånger om) snart kan göra schack matt och helt ta över världsherraväldet. Handel mellan länder är bra MEN om man konsumerar väldigt mycket mer än vad man skapar i värde hamnar man med nödvändighet i lyxfällan. Tänk att det alltid finns en massa människor som tror att välstånd är enkelt att skapa. Det skapas bara genom ständigt utvecklingsfokus och hårt arbete! Håll i hatten!
http://pro.moneymappress.com/MMRBSSH39PPM3/PMMRQC45/?iris=267040&h=true

Paradigmskiften
I samband med alla stora samhällsskiften har mänskligheten haft stor oro. Inte så konstigt eftersom de som har det dom har gör mycket för att klamra fast sig vid det och de som står för det nya och nytänkande ses som hot. Det positiva med en ordentlig ekonomisk världskris är att vi då tvingas ställa om samhället ordentligt för att matcha den informations- och tjänstesamhällestid vi nu lever i. Naomi Klein försöker i sin bok "The shock doctrine" bevisa att ordentlig förändring enbart kan ske när människor befinner sig i djup kris. Hon lyckas rätt bra. Snart tvingas vi att tänka om! Och då kan vi genomföra de förändringar som krävs, för att vi måste göra förändringarna. Då gäller det att vi har kloka politiska företrädare med gott om kunskap och erfarenhet. Då, och endast då, kan vi undvika att priset för omställningen blir onödigt högt. Tyvärr har vi just nu den svagaste regeringen någonsin i Sveriges historia!
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Paradigmskifte

Gott Nytt år
Deppig? Var inte det! Tänk vad mycket vi får vara med under den korta stund vi lever! Ingen annan tidigare generation har varit i närheten av att få göra och uppleva så mycket som vi! Ingen tidigare generation kunde lagas på sjukhus som vår. Och i de globala lyckoindexmätningar som görs är en av slutsatserna att när man jämför människors lyckokänslor i de tio rikaste länderna med de tio fattigaste så är de fattigaste människorna mer lyckliga. Sug på den du! Nu hjälps vi åt att göra 2015 till ett framgångsrikt år för våra närsamhällen! Det går. Även i tuffa tider. Gott Nytt år!
http://www.globalis.se/Statistik/Lyckoindexet
http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21636749-what-ebenezer-scrooge-and-tiny-tim-can-tell-us-about-economics-joy-world


1 kommentar:

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Petrodollar

    "In an effort to prop up the value of the dollar, Richard Nixon negotiated a deal with Saudi Arabia that in exchange for arms and protection they would denominate all future oil sales in U.S. dollars.[2] Subsequently, the other OPEC countries agreed to similar deals thus ensuring a global demand for U.S. dollars and allowing the U.S. to export some of its inflation.[citation needed] Since these dollars did not circulate within the country they were not part of the normal money supply, economists felt another term was necessary to describe the dollars received by petroleum exporting countries (OPEC) in exchange for oil, so the term petrodollar was coined by Georgetown University economics professor, Ibrahim Oweiss."

    http://www.zerohedge.com/news/2014-11-03/how-petrodollar-quietly-died-and-nobody-noticed

    SvaraRadera