tisdag 23 december 2014

Ledarskap är svårt

Grattis DN!
Sveriges enda kvarvarande dagstidning med många regelbundet högkvalitativa artiklar. De andra har helt enkelt inte råd längre att köpa in de bästa journalisterna eller att ge sina journalister tillräckligt mycket tid för att skriva djupt undersökande och trovärdiga artiklar. Sverige behöver breda och välskrivna dagstidningar. Men eftersom allt färre vill betala för gammeltidningar fortsätter de att gå mot nedläggning. Det sätt på vilket vi konsumerar medier på nätet är inte lika allmänbildande som en gammeltidning. Att allmänbildningen därför minskar ser jag som olyckligt. Visst kan det mesta googlas fram, men i kristider har vi sannolikt, som enskilda medborgare, begränsad tillgång till Internet. Även inom den gamla medievärlden gäller kanske nu samma logik som inom den nya, bara ledaren med avgörande stordriftsfördelar överlever. DN är svensk ledare inom gammelmedia! Jag hoppas den firande 150-åringen blir minst 200 år gammal.

Öppen debatt
Hur leder man en kommun eller ett land mot att bli en framgångsrik plats för de flesta? Självklart finns många vägar för att nå ett sådant mål. Tydliga grundvärderingar, Öppenhet, mångfald, valfrihet, bra och individfokuserad skolgång för alla våra barn och unga samt hårt och företagsamt arbete är ett bra framgångsrecept. Alla platser, alla regioner och länder väljer sin ekvation mot framgång. Vissa lyckas och andra misslyckas. Men alla måste enligt mig ha rätten att bygga en framgångsekvation som erbjuder alla sina medborgare en minsta levnadsnivå som är bättre än på andra platser. Och den rätten måste få försvaras. Annars går t ex alla EU-länder mot samma låga sociala skyddsnät och det är inget jag önskar. Oavsett påhopp om att som tidigare statsminister Göran Persson anklagas för att skrämmas för riskerna med social turism måste vi öppet debattera om vilka de sannolika konsekvenserna blir om de svenska samhällena börjar att inkludera fattiga EU migranter i det svenska sociala kontraktet. Utan en öppen debatt låter vi inte fakta påverka människors syn på utmaningarna. Med fakta kan både de som tänker endast med hjärtat och de som är främlingsfientliga kanske nyansera sitt tyckande mer. Min övertygelse är att om de svenska samhällena börjar ge fattiga EU-migranter samma sociala rättigheter som svenska medborgare, då blir den sociala och ekonomiska hållbarheten ännu bräckligare. Fakta är bl a att långtidsarbetslösheten ökar i Sverige. Fakta är också att långtidsberoendet av försörjningsstöd också ökar i Sverige. En öppen och respektfull debatt tack om konsekvenserna av att Sverige kan bli ännu attraktivare att ta sig till om det medmänskliga som bifogade artikelförfattarna föreslår blir en verklighet. Ledarskap är svårt! Men en ledare måste veta vilket huvuduppdrag den har!
http://www.di.se/artiklar/2014/12/22/ledare-dags-att-overvaga-forbud-mot-tiggeri/
http://www.unt.se/asikt/debatt/ta-ansvar-for-barnen-3515909.aspx

Tack!
En av de avtackningsgåvor jag fått i samband med att C, M, FP och KD under en tid lämnar maktens centrum har väckt känslor. Från Nämnd, enskilda medarbetare och från Kontoret för samhällsutveckling har jag fått en gatusten, ett brunnslock, en teckning, två guidade turer, blommor och en vägskylt. Jag är väldigt glad för den uppskattning jag fått för mina ledarinsatser. Vägskylten har upprört en del. Själv tyckte jag det blir ett utmärkt minne från de fyra åren jag lett Gatu- och samhällsmiljönämnden då vi hade en hel del strul med felaktiga "frugårman"-skyltar, blev även riksmedia runt de skyltarna, som auktionerades ut på Blocket för att dra in pengar till oss skattebetalare. Och humor har varit uppskattat eftersom det stundtals varit ansträngt på kontoret. Jag är inte förvånad. Eftersom vissa kan tänka sig att rösta på Fi så förstår jag att de ser förtryck och hemskheter i allt. Tack för alla uppskattande ord och symboliska avtackningsgåvorna! Alla med inslag av humor. Det tackar jag särskilt för.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/julgava-ansags-opassande-3526250.aspx


4 kommentarer:

 1. Ständigt kontroversiell Stefan! Visa av oss verkar ha fått den rollen här i livet. ;)

  God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker aldrig vara "grå" och rädd för att tala om vad jag tycker och tror på. Jag har inga problem med mina grundvärderingar och anser inte att någon person pga arv, etnicitet, kön, religion etc är mer eller mindre värd som människa. Men olika människor åstadkommer olika mycket under sina liv vilket leder till att de får mer eller mindre ekonomiska möjligheter. Eller bara hade förmågan att födas i "rätt" familj. Och jag tänker fortsätta att inkludera humor under den korta livsresa jag har kvar. : )

   Radera
 2. Nope, SvD är bättre än DN. Framförallt har inte SvD blivit sågad av Tino Sanandaji då det gäller faktagranskning (DN inte mindre än fyra ggr sedan jag börjat läsa), en karl jag beundrar stort för hans förmåga att gräva fram relevanta data och förklara dem för intresserade "dummies".

  I övrigt gillar jag din lilla blogg, du verkar inte skygga för verkligheten, så all heder till dig. God Jul & allt sånt där!

  /En av stödjarna till Tinos bokprojektet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tycker olika. Jag gillade SvD bättre tidigare men redaktionellt med vissa undantag anser jag DN bättre. Oftast gillar jag dock SvDs ledare bättre än ledarna på DN.

   Jag ser världen utifrån den världsbild jag byggt upp under min uppväxt, de föreningar jag engagerat mig i, de utbildningar jag byggt kunskaper, i militärtjänstgöringens skolning, inom internationella företag, egna företagsprojekt, olika styrelseengagemang, flera år som bosatt i USA, Malaysia och Japan, flera år inom politiken, som förälder etc. Men min röst och mina synpunkter värderas lika lätt som de flestas. Särskilt intressant att vissa broilerpolitikers röster, med mycket begränsade livserfarenheter, får stort utrymme i debatten. I min värld är det fördummande men jag är inte missunnsam. Om det är vad de som styr vill ha så blir det så.

   Jag önskar dig en God-Jul! Och tack för att du tycker att mina dagliga inlägg ibland kan upplevas som värdefulla för dig. Det glädjer mig. Jag vill ju påverka så många som möjligt att se på livets möjligheter så som jag gör. Då ökar ju chansen att det kan gå så bra som jag hoppas att det går.

   Radera