tisdag 2 december 2014

Mäktigt och subjektivt media

Media allt mäktigare


Även om verkligheten är att gammelmedia förlorar allt mer prenumeranter och Internet är överöst av sociala nätverk där människor delar information så har journalisters makt blivit större jämfört med 70-talet. Christina Odlander Jutterström, tidigare gästprofessor på Göteborgs universitet, chefredaktör på DN och VD för SVT berättade att på 70-talet intervjuade journalister t ex ett kommunalråd och hen svarade och sedan var det slut. Idag ställer journalister frågor, kommer med påståenden och framförallt får kommunalrådet lite utrymme och journalisterna själva mycket utrymme. Väldigt ofta ställer de både frågor på ett aggressivt sätt och sedan tolkar de tillsammans med en annan journalist vad som sagts… Idag var jag med i en 24UNT debatt. Syftet var att framställa mig som invandrarfientlig och motståndaren och journalisten som de godhjärtade. Eftersom de spelade in mycket mer än vad som kommer att sändas blir det mycket intressant hur de redigerar i materialet för att få fram den bild av verkligheten de vill förmedla. Sanningen är som vi vet i betraktarens ögon. Och journalisten gick på attack efter attack på mig och försökte lägga åsikter och värderingar i min mun. Tänk att vi inte ska kunna få samtala och debattera om de svåra och viktiga samhällsutmaningarna på ett respektfullt sätt!



Jag var tydlig med att jag anser att det är självklart att vi fullt ut ska respektera och pröva alla asylärenden som når våra gränser. Jag var tydlig med att prognoserna om flyktingar och anhöriginvandring bygger på Migrationsverkets prognos för 2015, DNs ledare om sannolika framtidsscenarier och läget i de länder varifrån många flyr ifrån till Sverige.



Mitt huvudbudskap var att vi måste klara integrationen mycket bättre! Att vi har ett ännu större ansvar och att det är ännu svårare att integrera flyktingar, anhöriga och ensamkommande barn från väldigt annorlunda kulturer som t ex Somalia, Syrien och Afganistan. Vi får inte underskatta dessa utmaningar!!



Vår misslyckade integrationspolitik har självklart kopplingar till vårt samhälles socialt och ekonomiskt hållbara förmåga att ta emot väldigt många fler flyktingar och anhöriginvandrade. Vi är sedan länge världsbäst på att per invånare stötta medmänniskor i nöd på eget territorium. Förutom den sociala utmaningen med det är det faktumet i kombination med världens mest generösa välfärdssystem självklart även ekonomiskt ansträngande. Och som politiker måste vi enligt mig driva en politik som både är socialt och ekonomiskt hållbar.



--> socialt har vi stora påfrestningar

--> skolan har stora problem att klara sitt uppdrag att ge alla våra barn och unga en bra och likvärdig utbildningsstart

--> vården går på knäna i många samhällen



Historiskt kom få invandrare till ett institutionellt utanförskap. De kom till arbete och det sociala skyddsnätet var väldigt mycket mindre än idag. Alla som lever här har ett gemensamt ansvar att ge alla våra barn bästa möjliga start och att gemensamt och respektfullt utveckla vårt samhälle! Det svenska kontraktet är det starka sociala skyddsnätet och vårt klansystem kallas kommun, landsting och stat. Flaggan är allas som ställer sig bakom våra grundvärderingar, våra grundvärderingar inkluderar bl a jämlikhet och socialt ansvarstagande för varandra.



Bara genom att integrera och inkludera invandrade bättre kan vi försvara vårt generellt höga välstånd och undvika att få stora delar av befolkningen i permanent utanförskap.



Samtala med SD

Jag tycker att det är en självklarhet att alla partiers representanter samtalar och förhandlar med varandra. Att inte göra det med SD är att inte respektera +750.000 väljare som lagt sin röst på dem. Det är fler än dem som röstat på Centerpartiet och Folkpartiet tillsammans. Samtal och förhandlingar med dem bjuder på både bättre möjlighet att påverka dem i en positiv riktning och en möjlighet att tydligt få dem att lägga sina kort på bordet. Att samtala och förhandla är inte samma sak som att samarbeta med dem!



Igår lyssnade jag till Milad Mohammadi, invandrad från Iran och 25 år gammal. Han är väldigt engagerad i att ge alla nysvenskar en bättre väg in i vårt samhälle. Hans huvudbudskap är att ”olikheter är våra största möjligheter”. Samtidigt vittnar han tydligt om vilket stort misslyckande vår integrationspolitik varit hittills med över 10.000 med superbra utbildning som inte får en chans på vår arbetsmarknad, att det tar i genomsnitt åtta år att få någon form av sysselsättning. Han vädjade ”glöm inte bort oss”!



Till bordet på Handelskammarens middag igår hade jag Katarina Berggren, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka. Botkyrka har över 150 nationaliteter med en befolkning på runt 100.000 människor. De har självklart, precis som t ex Södertälje och Malmö, stora utmaningar men också möjligheter. De fokuserar på det interkulturellt perspektivet. Men precis som i Södertäljes fall, och många andra kommuner, krävs att staten gör ett större ekonomiskt åtagande för flyktinginvandrade , anhöriginvandrade till flyktingar och ensamkommande barn.



Bättre integration är det viktigaste

- LAS

- Reformera Arbetsförmedlingen

- aktivera redan under asylprocessen

- bättre stöd i skolan

- mer anslag till idrotts och föreningsliv --> bättre integration.

- snabbare validering av kompetens (etableringslotsar)

- Invånartjänst

- statliga investeringar i asylpaviljonger som skänks till kommunerna

- staten tar etableringskostnaderna under minst 4 år

- enklare och fördelaktigare att rekrytera experter från utlandet

- möjlighet för utlandsstudenter att ansöka om uppehållstillstånd i Sverige



Journalisten tyckte att jag skulle tala om hur många ensamkommande barn som sitter på en ungdomsanstallt. Jag svarade att jag tycker att för att förstå nuläget ur ett objektivt sätt är det önskvärt med öppna fakta om mycket. Det är vad jag vill se och det är inte jag som ska presentera dessa fakta. Väldigt subjektiv journalist jag träffade idag!

5 kommentarer:

  1. Skriver från mobilen. Så det blir kort.

    Media har en vänsteragenda. Det går inte att förneka. Vore bättre om de bara rakt av döpte om sig själva till lobbygrupper/NGO eller vad vet jag. För det är en omöjlig ekvation för dem att fortsätta kalla sig företag, försöka gå med vinst och samtidigt trycka på människor socialism. Nånstans måste de välja.

    Jag varje dag går jag in på diverse svenska mediasidor. Direkt kommer jag på mig själv att dessa personer förespråkar avskaffandet av yttrandefrihet och socialism och stänger snabbt ner sidan. Det kommer sluta med att de inte har några läsare....

    SvaraRadera
  2. Jag tror att gammelmedias enda överlevnadsstrategi är att vara objektiva och ställa förslag mot varandra, presentera relevanta fakta och låta läsarna bilda sin egen uppfattning. Om man endast vill stärka sin egen tro eller bekräfta eget tyckande finns gott om sådana sajter på nätet.

    SvaraRadera
  3. Det är skönt att få rätt ibland ;)

    Roligt att all fokus är på SD. Media och alla självutnämndaexperter verkar missa att Alliansen är ute efter Sossarna och inte SD......

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu går även Kjell-Olof Felt ut och säger öppet att man måste ta människors oro på allvar och att utmaningarna inom migrationen och med integrationen inte får underskattas! Och fler och fler kloka ledare skriver att politikerna tillåter sig att vara handlingsodugliga bara för rädslan att bli anklagade för att gå i SDs riktning! Lägg ner!!!!! Hur kan en ansvarsfull politisk väg framåt vara att gå i SDs riktning? Sverige måste göra sig av med denna idiotiska låsning som tyvärr sannolikt kan härledas till politikers rädsla för aggresiva journalister. Journalister på jakt tenderar ju att alltid få sista ordet. Och det är knappast ett objektivt budskap.

      Radera
  4. Och nu lägger sig Reinfeldt i frågan... Tråkigt för M.

    SvaraRadera