onsdag 24 december 2014

Finns tomten?

Den som söker ska finna
Visst finns tomten? Hur skulle annars barnen kunna hotas att vara snällare och hur skulle handeln klara av att ständigt slå försäljningsrekord om tomten inte fanns? I köp och slängsamhället är sannolikt tomten en komparativ (jämfört med t ex länder utan julklappskonceptet) konkurrensfördel... Men tro mig, (jag har faktiskt firat jul på olika platser i Europa, Nordamerika, Centralamerika/Sydamerika, Australien och i Asien) tomtemöjligheterna utnyttjas runt om på vår jord. Får väl tacka tomten för alla fantastiska julupplevelser hittills och möten med många fantastiska personligheter med mycket varierad bakgrund. Överallt utnyttjas julen för att maximera turism och handelsverksamheten. Man skulle kunna sammanfatta det som i Cabaré "Money makes the world Go round, the world Go round". Men varifrån kommer tomten?
http://www.dn.se/arkiv/kultur/det-var-ju-tomten

Mångfaldsprodukt
Som med många framgångar så byggdes tomtekonceptet av en mångfald av idéer och internationella lag som samlats runt en gemensam ambition. Så hur växte tomten fram? Det sägs att den är en korsning av helgonlegender och svenska sagor. Vissa påstår t o m att den svenska illustratören Jenny Nyström i slutet av 1800-talet skapade den idag självklara rödklädda, gråskäggige och runda tomten. Men var hon ensam om sin kreation? Nja, som sagt, tomten har vuxit fram och vidareutvecklats under många år. Och utvecklingen fortsätter. Uppdraget var nog att ta fram ett koncept som utvecklade handeln.

Hur tror du jultomten ser ut om 50 år? Lite mer vältränad? En kvinna? En kines? Ett moln inom Internets stora moln? Ja, så måste det bli, ett litet moln, eftersom alla julklappar snart beställs via Amazon eller Alibaba. Och hur går det för gammelaffärerna då? Klockan klämtar för de affärer som inte anpassar sig till en ny handelstid!  Ja, ja, ja. Helt klart är att de av oss som lever kommer att möta en annorlunda morgondag. Visst är det härligt! Varje ny dag är som att öppna en julklapp. Nyfikenheten och spänningen är förhoppningsvis stor. Ofta konstaterar man att det blev något man redan har eller som man har svårt att se mervärdet av (förutom gesten i sig). Men ibland händer det att man får en julklapp som är speciell och som leder mot nya livsupplevelser. Ibland byts vardagar mot särskilda dagar under vår livsvandring. Därför fyller traditioner ofta mening under våra liv. Jul är kul! Jag önskar dig en God-Jul!
http://www.dn.se/arkiv/ekonomi/sa-klagar-du-pa-tomten
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Tomte
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Jultomten


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar