söndag 7 december 2014

Osynk & robotar

Att företräda medborgarna
Vad innebär det att företräda medborgarna? Innebär det att man ska göra allt man kan för att de egna medborgarna har det och får det så bra som möjligt? Oavsett etnicitet, religion, kön, ålder etc. Eller innebär det en lek mellan partier där man inte fokuserar på att lösa de utmaningar som väljarna känner störst oro för? Självklart ska jag som folkvald göra mitt yttersta för att medborgarna i det område jag blivit vald att värna och utveckla får det bra. Jag har inte fått uppdraget att utveckla världen. Jag har inte fått uppdraget att utveckla Sverige. Just nu har jag uppdragen att utveckla Uppsala för Uppsalaborna och för att utveckla Centerpartiet mot att åter bli ett relevant och pragmatiskt parti som attraherar många. Varför har vi då den kaos som råder inom rikspolitiken, och som riskerar att bestå om det enda som händer efter ett nyval är att att SD fått ännu fler röster? Jag tycker Expressens ledare uttrycker skälen till oordningen mycket bra. I stort sett alla partier svarar inte trovärdigt på de stora frågorna som oroar människor. Antingen har dom inga bra svar eller så har dom SD skräck. Blockpolitiken har nått vägens slut om man bryr sig om det svenska folket. MP säger ju bl a att de aldrig tänker bli en perifer del av Alliansen, nya alliansen kanske. Som svensk medborgare är det plågsamt att se hur det hittills mycket väl skötta Sverige nu tycks falla som ett korthus "bara" för att vissa partier har beröringsskräck kopplat till de frågor som oroar invånarna mest. Gör om! Gör rätt! Vilket gammelparti tar ledningen och leder riket mot en hållbar framtidsväg?
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lat-inte-sd-diktera-den-politiska-debatten/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14593917.ab

UNT har snart en ny VD och chefsredaktör. Det är naturligt att en ny ledare formerar sitt eget lag. Jag föreslår att hon lägger ner nuvarande ledarredaktion och ger omstartsuppdraget till Anna Dahlberg. Hon är inte bara borglig och liberal, hon är också pragmatiker. Hon röstar nog på Centerpartiet. Hon skulle kunna göra de mycket begränsat lästa ledarsidorna mer relevanta och mer lästa.
I
Maskinerna tar över
Du har väl sett den klassiska filmen Matrix? I den är det maskinerna och robotar som styr världen. Framförallt datasystem. Om vi i Sverige sköter våra kort väl kan maskinernas och datasystemens herravälde ge oss en ny framgångstid. Redan idag sägs det vanligaste jobbet i Stockholm vara dataprogramerare. Och robotteknik har Sverige sedan länge varit mycket duktiga på genom bl a ASEAs tidiga satsningar inom området. Även om över hälften av dagens svenska jobb kan vara ersatta av maskiner inom 30 år kan svenska folket bli vinnare på denna utveckling. Svenska företag skriker efter fler programmerare. Om vi kan attrahera en miljon duktiga programmerare till Sverige de kommande 20 åren kan vårt välstånd säkras. En och annan designer behövs också. Lugn! I Matrix vinner människan till sist. Men att utvecklingen går åt detta håll i västvärlden är inte förvånande. En årslön kostar arbetsgivaren mellan 500.000-1.000.000 kronor. Det är lätt att se de ekonomiska fördelarna om du istället har robotar som kan jobba jämt, aldrig har semester, aldrig är föräldraledig, aldrig Vabbar, bara behöver servas/underhållas lite då och då. Och som aldrig löneförhandlar. Professor Hiroshi Ishiguro är i förarsätet i denna utveckling. Han har t o m utvecklat en kopia av sig själv.
https://www.singularityweblog.com/hiroshi-ishiguro/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar