Intressant studieobjekt
Jag har vid ett antal tillfällen bloggat om att kvotering är fel väg att vandra. Av många skäl. Bl a har jag redogjort för att utvecklingen tydligt går mot att det är pojkar och män som snart, i många sammanhang, är i underläge. Jag har också skrivit om att det kanske är nödvändigt för att vi i väst ska hitta nya framgångsrika vägar som kan försvara och utveckla det höga generella välstånd som nu är hotat. Patriarkatet tycks ha kört in i en återvändsgränd vad avser ordentligt nytänkande. Det kan man med tydlighet se inom EU och inom många av Europas länder. Finns det då någon plats i Europa där man kan studera om ett matriarkat verkligen får någon större betydelse utifrån en förändringsperspektiv? Ja, det finns en sådan plats! Det är i Uppsala!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Matriarkat
Uppsala ett matriarkat
Pang! Och nu är Uppsala i stor utsträckning ett matriarkat. Många av Uppsalas mäktigaste roller innehas av kvinnor. Det ska bli mycket intressant att se om vi under de fyra kommande åren kan se att det får någon positiv och omfattande förändring som resultat. Jag skojar inte. Det är så! Idag är följande några starka exempel på roller som innehas av kvinnor i Uppsala (även om vissa har ett fögderi som är större än Uppsala kommun eller Uppsala län). Ärkebiskopen, rektor för Uppsala universitet, rektor för SLU, tillträdande lagmann, tillträdande Polischef, länsrådet, kommunstyrelsens ordförande, chefen för Uppsalas skolverksamhet, landstingschefen osv. Tror du att det blir någon materiell skillnad? Vad tror du i så fall blir den stora skillnaden? Det kanske gäller att ta fram Hanna ur mig ännu mer i framtiden : ).
fredag 19 december 2014
Matriarkat
Etiketter:
förändring,
kvinnor,
kvotering,
lagmannen,
länsrådet,
makt,
matriarkat,
Polischef,
universitetsrektorer,
återvändsgränd,
ärekebiskopen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Visst är det intressant att en lagman kan vara en kvinna! Även en rådman är ofta en kvinna. Vi kanske måste döpa om titlarna till Laghen och Rådhen : ) LoL
SvaraRadera:) Jag har sagt det annorstädes, men svenska språket har redan ett neutralt ors för en han/hon och det är person. Är väl för många bokstäver, då det verkar vara twittereliten som driver racet för hen.
RaderaJag har köpt det. Tyckte det var "töntigt" i början men tycker att det är praktiskt bra idag.
Radera