tisdag 16 december 2014

Ur led är tiden

Hur kunde det gå så här?
Jag undrar jag hur historiker kommer att beskriva det som hände i Sverige med start från början av 90-talet till nu. Kanske konstaterar de enbart att Sverige efter några korta år med generell välfärd åter blev ett för de flesta fattigt land. Det kan knappast vara förvånande för någon att vi haft stor "glädje" av att vi inte deltagit i 1:a och 2:a världskriget. Samtidigt är det kanske faktumet att svenskarna inte varit med om krig på mycket länge som gör att vi så godtroget och naivt styr mot utmaningar som lätt kan leda oss mot stor social oro. Framförallt är det inte otänkbart eftersom vi idag också har en nationell politikerledning som ofta saknar ordentlig arbetslivserfarenhet utanför politikens värld. Och varför har inte den tidigare regeringens framtidsrapport, framarbetad av Framtidskommissionen, fått något ordentligt genomslag i media och i debatten? Där lyfts ju de stora utmaningarna och svaren på hur vi löser dem borde vara i politikens centrum. Vissa av politikerna anser att dessa frågor är det men jag hävdar att debatten runt dessa huvudutmaningar är oroande frånvarande.
http://www.fokus.se/2014/12/farligare-an-folk-forstar/

Det är inte tjänstemän och några få politiker som ska samtala och debattera om de stora utmaningarna. Det är samtal och debatter som öppet ska föras bland hela folket. Det skapar bl a den förankring för förändringar som blir nödvändig.På gårdagens kommunfullmäktige blev det flera intressanta debatter. Särskilt intressant tycker jag det är att höra människor som inte anser att det finns begränsade resurser och att vi ständigt måste prioritera mellan olika insatser. Det är självklart att om vi enbart har 100 kr och tidigare fördelat dem på ett sätt så leder en ytterligare satsning med 10 kr på X att något annat måste skära ner! Om vi inte har en ordentlig tillväxt i vår ekonomi. Just nu har vi inte en tillväxt i vår ekonomi. Då har vi ett nollsummespel. Eller i värsta fall ett spel där vi varje år blir fattigare. Läget är allvarligt och Klas Eklund, fd ledande sosse och chefsekonom på SEB, är en klok person värd att ta på största allvar. Även sossen Assar Lindbeck är värd att ta på allvar. Det kanske är som fd statsminister Göran Persson säger att S och M snart får ta ansvar för Sverige. För +20 år sedan var det som att svära i kyrkan men helt klart är att det läge Sverige hamnat i kräver extraordinära vägar framåt. Vi måste lösa ut några stora huvudfrågor och då duger det inte med det käbbel och de låsningar som nu finns inom rikspolitiken. Läs Framtidskommissionens rapport! Fokusera på rätt saker!
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article20027555.ab

Viktigare än vad jag fattade
Jag brukar säga att den enskilt viktigaste förändring jag vill bidra med under mitt politiska engagemang är att Invånartjänst blir en verklighet. Det är helt i linje med den så kallade arbetslinjen och i min värld helt nödvändigt för att förhindra social och ekonomiskt sammanbrott i Sverige. Alla som kan arbeta, och som får försörjningsstöd, ska ha rätten och skyldigheten att göra Invånartjänst. Förr var det en plikt att riskera att dö för landet. Idag kan försvaret av det generella välfärdssamhället vara värt en arbetsplikt. Invånartjänst blir också ett utmärkt verktyg för att mycket fortare inkludera invandrade in i vårt samhälle. Det finns gott om uppdrag som är värdefulla men inte tillräckligt värdefulla för att någon på den vanliga marknaden ska ha råd att betala för dem. Och Arbetsförmedlingens prognoser om arbetskraftsbrist kanske är grova överskattningar. Det kanske kan vara så att den ineffektivitet som konkurrensutsättningen inte än tryckt ut ur offentliga tjänster nu kan effektiviseras bort när alla 40-talister pensionerar sig? Med tanke på de senaste årens enorma tekniska utveckling så är det väl inte otänkbart att väldigt många färre människor idag kan göra det jobb som tidigare krävde många flers insatser. Så jag delar inte synen att 30 personer som går i pension med nödvändighet kommer att ersättas av 30 nya personer. Fokus på huvudfrågorna!
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19993478.ab

2 kommentarer:

  1. Crude Oil nere på 56 dollar per fat.

    Rubeln faller, Ryska räntan upp till 17%, Norska kronan faller och även den svenska gjorde ett tag. Amerikanska fracking bolag behöver 80 dollar fatet för att inte gå i konkurs. Hur är de finansierade? Med sub-prime lån såklart!

    Känns som det börjar närma sig slutet på skuldbubblan, Eller är man underskattar man hur länge tåget kan fortsätta gå?

    SvaraRadera
  2. Jag håller med. Jag tror 2015 blir ett väldigt turbulent år. Kanske ett tydligt paradigmskiftesår då definitivt västs storhetstid är över.

    SvaraRadera