tisdag 7 maj 2024

Jämlikt och rättvist

Individualiseringen kan gå för långt

Ett av skälen till Sveriges samhällsframgångar är att vi separerat stat från religion. Det är också en god förutsättning för att ett svenskt integrations- och inkluderingsarbete värt namnet har stora framgångsmöjligheter. Bättre än nu är enkelt att säkra om vi har ledande politiker som fattar hur. Det sekulära samhället, där inte staten är kopplad till en viss religion, är det mest utvecklade samhället. Det ska inte vara religiösa ”lagar” som gäller utan de demokratiskt framarbetade lagarna ska gälla oss alla jämlikt. Lagarna ska tillämpas jämlikt, utan undantag. Länge har det svenska integrationsarbetet varit ett misslyckande, ett skämt. Givet nuläget är det tydligt för många i vårt avlånga land.

Nedan ledare i Expressen exemplifierar oförmågan att stå upp för det sekulära perspektivet och att fostra tolerans mellan oliktänkande. Skolan har en sådan roll eftersom allt för många föräldrar inte klarar av det uppdraget. Allt för många av oss betraktar vår omgivning i svart eller vitt. Människans värld är sällan svart eller vit. Och det är inte en klok väg framåt att alla enskilda individers tycken och smak ska tillfredsställas av det offentliga samhället. Det är dyrt och splittrar även om det konceptuellt är attraktivt. Jag har själv aktivt verkat för stor individuell frihet. Jag tycker det är viktigt. Av det som det offentliga ska leverera måste det dock finnas rimliga gränsdragningar. Det är bland annat nedan budskap som gjort att liberalismen i Sverige har kraschat. Politiker med liberala agendor har gått för långt för helhetens bästa. Balansen är ”ur led” mellan individens perspektiv och bästa möjliga, och effektivaste, leverans av till exempel utbildning. 

Idén att ”sätta människan framför systemet” har slagit igenom stort i Sverige de senaste årtiondena. Den enskildes behov är ledstjärna i så gott som all offentlig verksamhet.”

”Skolan ska specialanpassas efter varje elev. Och inte bara det. Även på lunchrasten är det individens personliga uppfattning som styr. Var femte måltid som serveras i skolmatsalarna är i dag specialkost. Naturligtvis har den ökade individualismen positiva sidor. Men det har gått för långt.”

”Läkare som undervisar på läkarprogrammet larmar nu om att studenter kräver specialanpassad undervisning för att slippa moment som strider mot deras personliga övertygelse (Läkartidningen nr 4/2024). Studenter som är emot djurförsök vill inte vara med när döda djur ska dissekeras. Vaccinmotståndare vill slippa ha med vaccin att göra. Studenter som av religiösa skäl motsätter sig preventivmedel, abort och IVF kräver att få vara hemma eller göra annat under den delen av utbildningen. Vissa studenter begär till och med att undervisningen delvis ska vara könssegregerad, eftersom de inte vill vidröra personer av motsatt kön.”

https://www.expressen.se/ledare/orimligt-med-religiosa-krav-pa-lakarutbildningen/

Är det viktigt för dig att människans individuella frihet ska vara stor? Om det är det, vilket samhällssystem har kommit närmast att låta stora delar av sina invånare att få stor individuell frihet. Nedan samtal, i SVT Ekonomibyrån, mellan bland andra nyliberalen Henrik Jönsson och föredetta MP-språkröret Maria Wetterstrand är sevärt. Mina globala erfarenheter och mitt intresse för samhällsfrågor har landat i att den nordiska modellen för samhällsbygge är den i särklass mest rättvisa med störst möjligheter för individen, oavsett i vilket socialt sammanhang du råkar födas in i. Den modellen ska utvecklas och vårdas, inte tillåtas raseras. Extrem individualisering eller extrem kollektivism leder fel! Ordet lagom är inte så dumt! Det är ett synonymt ord till balans. Människans historia har lärt dem som vill lära sig att de som har makten ogärna vill dela med sig av den. Och de som har massor av tillgångar vill ogärna dela med sig av dem. Balansen för att hantera det blev demokrati och marknadsekonomi. Demokratin gör att vi kan sparka politiskt ledarskap som levererar dåligt. Marknadsekonomin gör att utvecklingen mot till exempel fler lediga timmar blir verklighet och allt för tröga stora företag slås ut av nya snabbare och nytänkande företag. 

https://www.svtplay.se/video/jGVvoNA/ekonomibyran/en-annan-ekonomi



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar