onsdag 22 maj 2024

Rösta

Ta ställning för ditt minst dåliga alternativ!

Det är viktigt att rösta. Med tanke på hur många av jordens människor som lever i en diktatur tycker jag det är skamligt att inte rösta när man lever i en demokrati. Utvecklingspartiet demokraterna, UP, kämpar för att vi ska få rösta fler gånger än vart fjärde år. Det avviker ifrån alla andra demokratier och är skandal att vi får rösta så sällan. Kommun och riksdagsval måste läggas med två års mellanrum. Dagens sammanslagning av valdagar är demokratiskt dålig och försvårar för väljarna att förstå vad de röstar på. Eftersom vi idag får rösta så sällan är det obegripligt att inte vissa väljer att ta ställning för sitt minst dåliga alternativ. 

I Uppsala har vi nu en folkomröstning. Att flera partier i Uppsala uppmanar människor att inte ta ställning och rösta blankt visar ett tydligt förakt för demokratins principer. Politiska partier är inte som ett fotbollslag. Alla fotbollslag har samma regler att förhålla sig till och de som spelar bäst tillsammans vinner. Politikens regler är få utan alla partier väljer sin politik inom en massa sakfrågor. Som ett fotbollslag har partier olika spelare dess valberedningar och medlemmar röstat fram. Det är det parti med det fullständiga minst dåliga sakpolitiska programmet och de minst inkompetenta företrädarna du ska rösta på i allmänna val. En sjuk del av verkligheten är att allt för många inte seriöst utvärderar vilket parti de tycker är minst dåligt utifrån egna tyckanden. Många förvaltar fortfarande sina tre röster enbart vart fjärde år så dåligt att de röstar på samma parti i samtliga tre val. Kommun-, region- och riksdagsval. 

Nedan informerar Uppsala kommun om både EP-valet och folkomröstningen i Uppsala. 

https://www.uppsala.se/kommun-och-politik/eu-val-och-folkomrostning/rosta-i-eu-val-och-folkomrostning/

Rösta på ditt minst dåliga alternativ varje gång du får chansen att rösta. Annars tycker jag inte du ska gnälla på politiken om du inte ens besvärar dig att ta ställning. I folkomröstningen är JA eller NEJ att ta ställning. Att flera partier utmanar folk att slänga bort sin röst röst som blank kan lätt tolkas som att de partierna ser människor som idiotisk röstboskap. Jag ser medmänniskor som invånare som gör oklokt i att inte förvalta sin rätt att rösta genom att välja bland konkreta alternativ.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar