tisdag 21 maj 2024

Slöseri

Obegripligt dumt

Hur är det möjligt att kommunens och regionens tjänstemän är så slösaktiga med Uppsalabornas pengar? Hur kan de som ska tjäna oss Uppsalabor sköta sina uppdrag så dåligt att de som reser kollektivt blivit av med väderskydd. Väderskydd som behövs i en klimatzon som Uppsala! Och samtidigt som ansvariga politiker tycker att vi alla ska gå, cykla eller åka kollektivt säkrar de inte väderskydd och bra tillgång på offentliga toaletter. Sjukt. Det blir ännu sjukare när det finns privata företag som är villiga att finansiera både investeringar och dyra driftskostnader men kommun- och region tackar nej. Hur är det möjligt att sköta kommunens- och regionens ekonomi så dåligt? I synnerhet är detta extremt upprörande när både regionens och kommunens ekonomi är dålig, mycket dålig. Jag struntar i vilket bolag som får tillhandahålla busskurer och offentliga toaletter i utbyte mot lite reklamytor. Att tjänstemännen driver en process på nedan beskrivna sätt är upprörande. Det är en tydlig form av slöseri. Det är lätt att tro att ansvariga tjänstemän inte är skattebetalare i Uppsala. 

Många av busshållplatserna i Uppsala saknar tyvärr fortfarande skydd mot regn och blåst. Tidigare fanns bussväderskydd levererade av företaget JCDecaux, som i utbyte mot reklamplatser erbjöd gratis väderskydd utan kostnad för skattebetalarna. Nu sprids en historia bland politiker och tjänstemän i Uppsala kommun om att det är bolagets fel att Uppsalas bussresenärer nu under flera år varit utan bussväderskydd. Detta är felaktigt och vi vägrar bära hundhuvudet för ett bekymmer som Uppsala kommuns politiker och tjänstemän skapat helt på egen hand.”

I ett sista försök att inte lämna Uppsalaborna i sticket föreslog JCDecaux att det befintliga avtalet med Uppsala kommun skulle förlängas i väntan på en ny och korrekt upphandling, på samma sätt som till exempel Norrköping, Linköping och Jönköping gjort när deras upphandlingar försenats av olika skäl. Uppsala kommun stoppade märkligt nog även detta förslag i papperskorgen och krävde att samtliga bussväderskydd snarast togs bort.”

”Till slut insåg vi att vi nått vägs ände och demonterade alla väderskydd enligt kommunens önskemål. Regionen har därefter ersatt ett litet antal väderskydd finansierat av skattemedel, men många bussresenärer i Uppsala väntar fortfarande på bussen utan skydd mot snö, regn och blåst.”

JCDecaux har haft gatumöbelsavtal med Uppsala kommun ända sedan 1992 och inte haft några klagomål från kommunen men nu upplever vi att det är meningslöst att söka några reklamplatser i Uppsala eftersom vi verkar att ha hamnat på svarta listan. Är det här i enlighet med kommunallagen och en rättvis behandling? Har JCDecaux näringsförbud i Uppsala?”

https://unt.se/debatt/artikel/darfor-forsvann-vaderskydden-pa-busshallplatserna-i-uppsala/lz4wdngr

Kommunen och regionen väljer alltså att låta Uppsalabor stå i regn och blåst istället för att gratis få väderskydden. Kommunen och regionen vill hellre slösa bort skattepengar genom att köpa och underhålla dessa skydd, samt offentliga toaletter, själva istället för att privata pengar finansierar lösningarna. Idiotiskt.

Vill du att privata företag ska finansiera busskurer och offentliga toaletter istället för skattebetalarna? Rösta på Utvecklingspartiet demokraterna. Nästan så att nyval är befogat…




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar