onsdag 1 maj 2024

Fördelningspolitik

Incitamentssystem ska uppmuntra förbättringar

Du vet väl att Sverige har ett kommunalt skatteutjämningssystem där Uppsala vid förra förändringen förlorade hundratals miljoner kronor per år? Du kanske också vet att utjämningssystemet inte är uppbyggt för att främja förbättringsarbete eller tillväxtförmåga. Enkelt uttryckt är det uppbyggt som ett socialbidrag där alla kommuner som har stora problem av olika slag får pengar från kommuner som inte har så många problem.

Gunnar Wetterberg, Expressen, skriver lite om detta kommunala utjämningssystem nedan. Jag tycker att han missar att lyfta fram att incitamenten måste vara förbättring och ekonomisk tillväxt. Ur ett svenskt perspektiv är skatteutjämning viktigt men när staten kräver allt mer kommunal delfinansiering av sina ansvarsområdens projekt är det orimligt att inte det kommunala utjämningssystemet viktar in till exempel en kommuns behov av nödvändiga infrastruktursatsningar.

"Den kommunala självstyrelsen är en av den svenska modellens klokaste inslag. Tack vare den anpassas de offentliga insatserna till landets olika delar. Närheten gör att fler människor bryr sig om de gemensamma angelägenheterna. Men det är inte självklart att de lokala intressena alltid sammanfaller med de nationella. Ibland kan det vara billigare för en kommun att slarva ifrån sig en uppgift än att betala dyrt för att lösa den. Då riskerar det kommunalekonomiskt smarta att hamna i motsats till landets intressen. Därför begrep staten under 1900-talet att alla kommuner måste ha resurser för att klara sina uppgifter."


"Som så många andra kloka 1990-talsreformer har beslutet om utjämningen naggats i kanten med många publikfriande avsteg, men än så länge består huvuddragen. Dels jämnas skattekraften ut mellan olika kommuner, dels kompenseras de för förhållanden som de inte kan råda över. Kanske går utjämningen ibland väl långt, men i princip är det en rimlig ordning. Det mesta betalar staten, men en del skjuter kommuner med hög skattekraft till." 


"För Sverige är det viktigt att Malmö, Landskrona, Södertälje och de andra mottagarkommunerna gör ett så bra jobb som möjligt med att få in de nyanlända och deras barn i samhället. När de väl funnit sig till rätta flyttar de ofta vidare – kanske rentav till Lidingö. Från att ha kostat kommunen mycket pengar blir de i stället lönande skattebetalare – fast inte alltid i Malmö. Det är just det som är kruxet. En kommun får betala, en annan skördar anpassningens frukter."

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/bra-att-lidingo-betalar--malmo-for-integrationen/


Socialdemokraterna håller på med en omprövning av sin politik. Hur svårt kan det vara? Tryggare, konkurrenskraftigare och rättvisare räcker som rubriker för vad som krävs kopplat till EU- och rikspolitiken. Under de rubrikerna kan de säkerligen särskilja sig mot moderater, centerpartister och kristdemokrater. Kanske kan M. Andersson chocka både gammelpartiet och dess ungdomsförbund med att byta ut Ygeman, Johansson och Strandhäll mot några med över tio års riktig arbetslivserfarenhet… Det kommer tyvärr inte att hända. Expressen spekulerar lite om sosseriets utveckling nedan.


Bland de förslag som väntas komma finns det som handlar om hårdare tag och för partiet närmare Tidöpartierna, men det som är mer nytt är rörelsen vänsterut i flera centrala frågor. Det handlar om ett förändrat finanspolitiskt ramverk, som öppnar upp för en mer expansiv politik, och krav på kortare arbetstid.” 

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/pressen-pa-andersson-nu-hotar-intern-revolt/

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/skifte-i-s-toppen-de-vantas-ta-over/


Det bästa sossarna kan göra kopplat till det kommunala utjämningssystemet är att bättre gynna hållbar tillväxt. Ett fördelningssystem som uppmuntrar förbättringar. Inte ett som bara ger bidrag till samhällen som är på dekis. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar