måndag 27 maj 2024

Gnällspikar

Dålig argumentation i usel politisk teater

Det borde inte vara förvånande för någon att valet till Europaparlamentet dominerar i media och kopplat till de etablerade partiernas valkampanjande. Tre av riksdagspartierna ligger också så lågt i opinionsmätningarna att de kanske inte får någon representation i Europaparlamentet. Det är Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Partier som dör sotdöden på grund av urspårad egen politik men också för att de ständigt hamnar i skuggan av de Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Moderaterna.  

Nedan en ledare från UNT. Föraktet mot mer invånarinflytande är stort i artikeln. Att två av världens mest framgångsrika samhällsbyggen, USA och Schweiz, erbjuder ständiga folkomröstningar det är bara fel. Särskilt korkat är detta resonemang om man fattar att det bara är i Sverige vi enbart får rösta vart fjärde år och då hålls kommun-, region och riksdagsval parallellt. Det är ett otyg att valdagarna är de samma. Det gör att riksdagsvalet totalt dominerar och många människor fattar inte vad partierna driver för lokal och regional politik. Och dessutom är väldigt många lokala och regionala politiker i stora kommuner väldigt okända bland invånarna. Det är ett demokratiskt otyg som kan balanseras lite med några folkomröstningar i större inriktningsfrågor då och då. Men det tycker inte de elitistiska tyckarna. Och att UP och S, V och MP tycker olika mycket kopplat till JA kan man ha synpunkter om. Det är ett faktum. Men det positiva med att S, V och MP förordar JA är att de faktiskt vill justera nuvarande planer. Och även justeringar är bättre än nuläget. M, C, L, KD och SD slarvar bort chansen att stärka Uppsala i omförhandlingar om Fyrspårsavtalet. 

"Folkomröstningen gör skada. Både genom skälet till att den äger rum (politisk maktkamp) och genom själva frågan (spårväg hade varit bättre). Som Uppsalabo undrar man hur resultatet kommer att spela in i nästa kommunval 2026. Kommer mitt alternativ att gälla, eller kommer mina hjärtefrågor att lösas ut genom förhandlingar med ett nytt intresseparti?"


Visst är det intressant att ovan skribent kallar UP ett "intresseparti". Vad är de andra partierna? En sak är klar, det är bara UP som har 100 procent Uppsalaborna som intresse. Uppsalaborna i Uppsala kommun och Region Uppsala.

Jag har sagt det förr, jag säger det igen. För Utvecklingspartiet demokraterna är det viktigt att invånarna får en chans då och då att göra sin röst hörd i folkomröstningar. Särskilt viktigt i större inriktningsfrågor då det rådgivande perspektivet verkligen kan göra nytta. Är det lågt valdeltagande ett problem? Tråkigt är det men inte ett problem. Alla invånare får chansen och om man inte tar chansen är upp till var och en. Att alla röstberättigade får en chans att tycka till är det viktiga för UP. För att förstå hur löjliga motståndarna till den nuvarande folkomröstningen är kan man googla fram hur negativa UNTs ledarsida, och flera gnällpartier, var när frågan fortfarande var kopplad till spårvägsprojektet..... Nu tycker de att spårvägsfrågan skulle vara bra..... Dålig politisk teater. Tänk vad det stör vissa i etablissemanget att UP kom in i fullmäktige vid första försöket och att vi direkt fick politiskt inflytande. Mer inflytande än M, C, KD och SD. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar