måndag 20 maj 2024

Bostadskris

Betalningsförmågan avgörande

År efter år efter år är det debatter och utredningar om hur och var det ska byggas nya bostäder. Och hur prissättningen på hyresbostäder ska regleras eller avregleras. Två saker är helt klara. Nyproduktioner är extremt dyra oavsett bostadsform. Och i takt med att arbetande människor blir äldre får de flesta av naturliga skäl starkare köpkraft. Det är inte konstigt att det leder till att de flesta som bor i mycket attraktiva lägen är äldre personer. Den viktigaste frågan som borde ställas på bostadsmarknaden är hur man kan säkra att säg 25 procent av nyproduktionen kan byggas så att boendekostnaderna kan bli rimligare för personer med låga eller till och med medelinkomster. 

Gunnar Wetterberg, Expressen, har rätt. Risken är hög att ansvariga politiker återigen ställer till det för oss i onödan. Rikspolitikerna borde i nuläget enbart göra två saker kopplat till byggmarknaden.

1) Introducera möjligheten genom Boverket att bygga ”Ekosmart”. Det vill säga bostäder som håller bra kvalité men som är mycket billigare att bygga än nu. Bostäder är för dyra idag. I vart fall för människor som är i behov av en bostad för första gången. 

2) Rikspolitiker i styret älskar riktade statsbidrag för att få mediatid. Erbjud kommuner riktade statsbidrag för att fixa eftersatta underhåll av dricksvattensystem, vägar och skolor.

Gunnar Wetterberg är en klok person. Ett huvudproblem på bostadsmarknaden är nu att betalningsförmågan bland ”vanliga” människor är svag när nya bostäder, oavsett om man köper eller hyr, är väldigt höga. Politiker ja tycka vad de vill men det är verkligheten. Och som tur är kommer inte pengar bli gratis igen de kommande minst 20 åren. 

Det är inte subventioner som håller igång bostadsbyggandet. Det är efterfrågan. Om arbetslösheten är låg, om räntorna är överkomliga, då börjar folk flytta igen. Det kan inga subventionsmiljoner trolla fram. Det blir bara pengar i sjön – eller, värre, på inflationsbrasan.”

Han pekade i stället på möjligheten att ta igen infrastrukturskulden och skolornas bristande underhåll, när byggsektorn har ledig kapacitet.”

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/detta-ar-det-ruggigaste-jag-hort-i-debatten-om-bostader/

Att Expressens ledare tycker det är illa att bara 50 plussare har möjlighet att bo innanför tullarna är provocerande. Till att börja med får vi bortse ifrån alla unga som ärver mycket pengar och de framgångsrika unga som tjänar mycket pengar. Jag tillhör dem som anser att fri hyressättning ska tillämpas för nyproduktioner. Jag vet att det inte bidrar till att bryta segregation. Livet är inte rättvist. Om vi vill få fart på bostadsbyggandet utan okloka skattesubventioner är det ändå bästa vägen framåt. 

Bostadsköerna är så långa att bara 50-plussare har en chans att få en hyresrätt i innanför tullarna i Stockholm. Dagens unga kommer kanske aldrig att få chansen.”

Är Stockholms innerstad på väg att bli ett reservat för pensionärer? År 1994 räckte det med sju år i kön för att få ett förstahandskontrakt innanför tullarna, nu krävs det i genomsnitt 20 års väntan. Eftersom man måste vara myndig för att ställa sig i kön är det av nödvändighet inga ungdomar som kniper de eftertraktade kontrakten.”

Att tillåta fri hyressättning i nyproduktion skulle därför både kunna sätta fart på en krisande byggbransch – och göra det möjligt för fler att flytta dit jobben finns.”

Reformera hyresmarknaden, innan hela Stockholm blir ett seniorboende.”

https://www.expressen.se/ledare/ni-kan-glomma-att-bo-i-stockholm-kids/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar