lördag 18 maj 2024

Farliga extremister

Extremister är extremister

Extremister är farliga oavsett i vilken förpackning de uppträder. De saknar helt förmåga att balansera perspektiv och att kompromissa. Det är deras perspektiv, deras ”narrativ” och deras sakpolitik som ska segra till 100 procent. En form av tyckandets diktatur. Dessa tyckande och farliga extremister saknar nästan alltid rimliga fakta som styrker deras tyckande. Deras tyckande bygger på en egen berättelse om vad som är rätt och fel. Ofta blandas dessa berättelser med kända relevanta fakta som sägs rättfärdiga extremisternas ofta väpnade kamp. 

Adam Cwejman, GP, skriver om att sionister bara är nationalister. Det kanske finns en och annan som ”bara” är det. Men det finns gott om palestinier som fått uppleva extremistiska sionisters dödsvåld och stölder av andra människors marker, hus och andra tillgångar. Inte minst mina släktingar på min kristna farfars sida. Michael och hans föräldrar fick sina marker stulna men klarade ändå att överleva. Att vara kristen har inte inneburit något skydd mot extremistiska sionister. De kristna tror ju bland annat på en felaktig Messias…. Cwejman tycks tro att det finns ett Kurdiskt land när han jämför som han gör i sin artikel. Det gör det inte. Han kan med fördel rabbla upp många extremiströrelser istället.

Människor har inte idéer, det är idéer som har människor. Det var den tyske psykologen och författaren Carl Gustav Jung som, inte ordagrant men nära nog, uttryckte något i den riktningen.”

Det är verkligen ett slag mot individualistens ego, som tänker sig att han eller hon är fullkomligt rationell, unik och uttrycker originella tankar. Men så är det sällan, och det är inget att skämmas för. Vi blir ofta redskap för olika idéer, kulturer och traditioner. Frågan som vi borde ställa och försöka besvara är förstås, vilka då och varför?”

https://www.gp.se/ledare/varfor-vill-de-krossa-just-sionismen.03530861-7c51-465b-bace-608c25e00b0a

Nedan av Cwejman är inte sant. Han lyfter inte allt våld och alla stölder som rättfärdigats i extremisters framfart. Sternligan är en del av historiska fakta. Flera av den ligans höjdare blev landet Israels första premiärministrar. Idag skulle Sternligan tveklöst ha klassats som enbterroristorganisation. Även judiska extremister är extremister. Att det finns många mycket vettiga och balanserade judar kan vi bland annat bevittna på TV när massor av balanserade judar uttrycker sin avsky över hur extremistledaren Netanyahu leder landet. Det extremistiska narrativet råder. Det narrativ som bara föder mer hat. 

Efter det utgör sionismen blott tanken att Israel ska fortsätta existera som judiskt land.”

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Sternligan

I just denna fråga borde Cwejman lyssna och lära av Göran Rosenberg som har en judisk bakgrund. Rosenberg är en på många sätt imponerande person med stor personlig integritet. 

I boken skrev jag: ”Tätt, tätt under det land som jag en gång hade rotat mig i och älskat, låg ett land fyllt av våld, oförrätter och hat. Och däremellan ett växande lager av lögner, historieförfalskningar och nedplöjda husgrunder.” Det land som hade gått förlorat, åtminstone för mig, var dock inte staten Israel i sig, bara Israel som det hade blivit, och som var ett annat Israel än det land som jag som ung pionjär hade fostrats till att se. Eller som jag uttryckte saken i ”Det förlorade landet””

https://www.expressen.se/kultur/israel-maste-valja-fred-eller-sjalvmord/?gaa_at=eafs&gaa_n=ARTJ-U-cEyZrZjuYEhBLX59RiGP8x4vslsr-9l8k-xMdshMfR6QoVvXVAtIl&gaa_ts=6645a52c&gaa_sig=tAb_1VpnGNiWVs_x6Jy6JbC3FrCTL5MevihmwoGcU97z22vZvFqiw5MkkaQxqo3P19HZcS_7cTYqwc_LlCyXyw%3D%3D

Israelerna har all rätt att slå hårt mot Hamas för deras fruktansvärda mord, stympningar och förnedringar. Hamas är precis som extrema sionister extremister utan kompromissvilja. Rosenberg har rätt, det leder bara mot elände. Jag ogillar extremister ✊


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar