torsdag 16 maj 2024

Folkomröstningen 9/6 2024

JA = Jag vill se ändrade planer

Nu är det skarpt läge i Uppsalas folkomröstning. Äntligen får Uppsalaborna chansen att i en rådgivande folkomröstning rösta JA om de vill se förändringar av nuvarande planer eller NEJ att de gillar nuvarande byggplaner fram till år 2050. Senast den 9/6 får röstberättigade Uppsalabor rösta i den rådgivande folkomröstningen. 

Äntligen kanske lokala medier sakligt och objektivt kan beskriva för Uppsalaborna vad som beslutats och av vilka kopplat till Uppsalas utbyggnadsplaner. Och vilka som röstat hur i frågor som rör spårvägsprojektet. Ett spårvägsprojekt som handlar om kollektivtrafik. En kollektivtrafik som helt styrs av Region Uppsala, inte av Uppsala kommun. I Region Uppsala hade Moderater och centerpartister styrt länge tills nyligen då istället Centerpartiet valde att istället styra tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Kanske, kanske kommer folkomröstningen i vart fall få fler Uppsalabor att förstå vilka partier som ställt sig bakom vad och förstå vilka planer som finns. Bäst av allt är att nu borde de flesta som bryr sig fatta att Liberalerna älskar både förtätningen av Uppsala stad och byggandet av en spårväg på mycket lerig grund. För UP var denna inställning tydlig både i maktförhandlingarna efter valet 2022 och i två 24-timmarsövningar som genomfördes på politiskt toppnivå mellan de flesta partier efter valet. Övningar som ägde rum för att UP tills Liberalerna bekände färg sätta spårvägsprojektet på is. Glöm inte att hela denna tid var det särskilt Moderaterna och Centerpartiet som styrde Region Uppsala, som ansvarar för kollektivtrafiken. Har medierna hjälpt Uppsalaborna att enkelt förstå vem som ansvarar för vad? Nej.

Nu har ändå UNT gjort ett nedslag om folkomröstningen. Handlar den då om hur partierna tidigare röstat kopplat till Uppsalas byggutveckling? Nej. Handlar den om vilket alternativ partierna förespråkar i folkomröstningen? Nej. Den handlar om att UPs valflyer sprider lögner. Självklart sprider inte UP lögner. Det skulle vara helt i strid med den värdegrund UP har kopplat till sitt politiska arbete. Om man har förmåga till konsekvenstänkande kan man förstå att behovet av spårväg blir ännu mindre än vad det redan är när alla tillväxtplaner skjuts fram på grund av konjunkturläget och om vi minskar bebyggelseplanerna i staden till fördel för mer bebyggelse i några av våra tätorter längs befintliga tågspår och stationslägen. De som är kritiska till resonemanget om att spårvägen är ännu mer onödig om vi röstar JA saknar konsekvenstänkande. Spårvägsfrågan är dock fortfarande ägd av Region Uppsala, inte Uppsala kommun.

Att rösta Blankt är ingen proteströst som bland annat Moderaterna försöker få det till. Det är att inte ta ställning. Att inte ta ställning blir det samma som att rösta NEJ, stöd till nuvarande planerna. Att göra någon annan tolkning är bara politiskt struntprat.

Att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet väljer att förespråka JA är positivt. De vill hedra Hållbarhetsavtalet. En del av Hållbarhetsavtalet är att försöka omförhandla Fyrspårsavtalet med staten för att kunna flytta byggplaner från staden till andra miljösmarta platser i vår stora kommun. Även om UPs JA är kraftfullare än Socialdemokraternas JA är det ändå ett viktigt JA. Varje tusentals bostäder som kan flyttas från förtätningen i södra stadsdelarna till klok och attraktiv utbyggnad i Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Almunge, Vänge och Järlåsa är fantastiskt bra för många Uppsalabor. 

Hjälp till att stärka Uppsala kommun i omförhandlingarna med staten kopplat till Fyrspårsavtalet! Ett JA stärker oss i omförhandlingarna. Ett NEJ, eller en Blank röst, hjälper inte till att försöka få till en förändring av nuvarande planer. Så enkelt är det. Jag kan bara hoppas att få Uppsalabor går på politisk "Bull-shit" som till exempel Liberalerna ägnar sig åt. Rösta JA 9/6! 

För UP har lokala folkomröstningar ett stort egenvärde åtminstone tills Sverige gör som alla andra länder i Europa tillämpar olika valdagar för lokala och nationella val. Läs gärna vårt politiska program genom länken nedan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar