söndag 19 maj 2024

Folkrikast i världen

Rikare leder till kraftigare naturförstörelse

Det är kanske inte konstigt att M, C, SD, KD och L visar förakt för folkomröstningen i Uppsala. Till skillnad från S, V och MP får man uppfattningen att deras uppmaning att rösta blankt i grunden handlar om att de vill att det som står i Fyrspårsavtalet ska fortsätta att gälla. Det vill säga +33.000 nya bostäder i Uppsala stads södra stadsdelar fram till år 2050 och inga offensivare byggplaner i Uppsalas tätorter längs tågspår. Att uppmuntra att rösta blankt är ingen protest, det är ett motstånd mot JA. M, C, SD, KD och L visar tydligt sitt förakt för stärkt invånarinflytande. UP verkar för att Uppsalaborna ska få mer makt över sin egen framtid. Nu står valrörelsen mellan JA och Blankröst. Sjukt att inte M och L vågar stå upp för det de tycker = Nej. Ett JA kan inte bara stärka kommunen i en omförhandling med staten utan också bidra till att riskerna kopplade till Uppsalas dricksvattenförsörjning minskar. Rösta JA!

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/sa-tycker-partierna-att-du-ska-rosta-i-folkomrostningen/rgx6xxej

Vilket livsmedel är människans viktigaste? Det är vatten. Om du kan människans evolutionslära vet du också att vi härstammar från haven. "Av jord har du kommit, jord ska du åter bli" är delvis sant. Det är dock bättre att säga "Av vatten är du kommen och till annan energi ska du åter bli". Utan syre och vatten inget liv på jorden, så enkelt är det. 

Den som är beredd att ta stora risker med vår dricksvattenförsörjning är farlig. De som är beredda att ta sådana stora risker kan knappast bo i det område de vill utsätta för stora risker. Det spårvägsprojekt och en 850 meters bro som planeras över Fyrisån vid Ultuna är ett extremt stort risktagande för Uppsalas dricksvattenförsörjning. Uppsala är byggt till stora delar på lermarker och tunga byggen som brobyggen i betong och spårvägslinjer kräver extrema mängder pålning av miljöovänliga betongpålar. Betongpålar som de påstår ska pålas ner till fast mark i Fyrisån.... Det är extremt långa betongpålar. Det är oseriöst och väldigt riskfyllt. Det är hög tid för Länsstyrelsen och Mark & Miljödomstolarna att sätta stopp för detta vansinne. För att inte äventyra vår dricksvattenförsörjning men ändå skapa tillväxtmöjligheter är det i närheten av Kungsängsbron som den nya broförstärkningen ska göras. Inte vid Ultuna. 

När Uppsala förtätas är det också viktigt att inse att vi behöver skapa vattendammar både för att hantera dagvattenavrinning men också för att ständigt fylla på vårt viktiga grundvatten. Därutöver är det dags att börja bygga områden som har moderna vattensystem där vi inom ett slutet system renar och återanvänder vatten ett antal gånger. Det är inte bara klokt det är också ett sätt att öka vår försvarsförmåga.   

SR, Klotet, ger perspektiv. Gammal kunskap i nya former. 

https://sverigesradio.se/avsnitt/indien-och-den-dodliga-vattenkrisen




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar