onsdag 15 maj 2024

En svag krona

Riksbanken ett skämt

Det är hög tid för oss svenskar att inse att lilla Sverige och en "självständig" Riksbank inte är värd alla kostnader. Den svenska Riksbanken är inte självständig utan anpassar sig bara dyrt till vad FED i USA och EMU i Bryssel hittar på. Det är dags att göra som till exempel Finland och låta oss svenskar kämpa med en Euro istället. Då kan också svensk industri i Sverige snabbare få tryck på sig att anpassa sig till vad som händer i världen genom att bli effektivare och innovativare och inte ständigt förbättra sin konkurrenskraft genom en svag krona. En svag krona som gör oss svenskar fattigare i världen. Det är dags för Sverige att anpassa sig till en global verklighet och byta ut kronan mot euron.

https://www.di.se/nyheter/darfor-har-kronan-rasat-i-tio-ar/ 

Sedan Bengt Dennis tid med en styrränta på 500 procent till Stefan Yngves minusränta har vi svenskar blivit blåsta. Särskilt under Stefan Yngves tid som Riksbankschef har vi blivit ordentligt blåsta. Särskilt dåligt var de privata obligationsköp som Riksbanken genomförde för några år sedan. Inget annat än ett tidigt stödpaket på många, många miljarder till fastighetsmarknadens aktörer. 

"Under åren 2015–2022 köpte Sveriges Riksbank värdepapper till betydande belopp. Huvudsyftet var att stimulera inflationen, som då var låg i förhållande till inflationsmålet om 2 procent. Vid utgången av 2021 uppgick innehavet till 975 miljarder kronor."

https://www.fastighetsnytt.se/ekonomi-och-finans/makroekonomi/riksrevisionen-domer-ut-riksbankens-obligationskop-ineffektivt-och-dyrt/

Finansliv skriver om att Riksbanken levererade 81 miljarder kronor i förlust på grund av sina vansinniga köp av företagsobligationer. 81 miljarder kronor är 8100 miljoner kronor. 

https://www.finansliv.se/artikel/riksbanken-vantas-gora-forlust-pa-81-miljarder/

Jag tycker att vi ska göra som finnarna och gå med i Euron. Bra om regeringen tillsammans med Riksbanken kortsiktigt kan driva en politik som stärker kronan så att växelkursen blir mycket bättre än nu när vi genomför valutaskiftet.... Nedan några generella argument för att gå med i EMU. Fördelarna för oss svenskar och vårt näringsliv är många. När du reflekterar, glöm inte att den svenska 

https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/euro/benefits_sv

Sveriges riksbank är bara dyr. Eftersom den inte kan annat än att följa vad FED i USA och ECB inom EU gör, samt spekulera bort våra skattepengar, är det dags att skrota den.  Ju förr desto bättre.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar