lördag 25 maj 2024

Smart migrationspolitik

Migrationspolitiken måste vara restriktiv

Sverige har ett långvarigt och svårt städjobb att göra för att laga det som gått sönder när väldigt många lågutbildade, från mycket annorlunda kulturer, invandrat till Sverige. Att Centerpartiet fortsätter att inte begripa det är obegripligt. Om Centerpartiet talade om välutbildade som snabbt kan bli självförsörjande skulle jag hänga med, men det gör de inte. Obegripligt naivt. Expressens ledare skriver klokt om ännu ett skott i foten av Centerpartiet. Det är dags att fatta att vi behöver anstränga oss mer för att behålla de attraktiva på arbetsmarknaden i Sverige och locka fler av just dem att flytta hit. Läs särskilt sista stycket nedan. Lär av Kanada!

Centerpartiet är upprört över att regeringen vill höja lönegolvet för arbetskraftsinvandrare. Det vore ett dråpslag mot svenska företag och Sverige eftersom det kommer att öka bristen på arbetskraft, klagar Muharrem Demirok & Co. Men det stämmer inte att invandring generellt motverkar arbetskraftsbrist. Åtminstone inte i Sverige. Tvärtom tycks svårigheterna att rekrytera arbetskraft ha ökat när andelen utrikes födda vuxit, enligt en rapport från Agrifood Economics Centre vid Lunds universitet. Förklaringen är rätt enkel. Relativt många av de miljoner som kommit till Sverige under 2000-talet saknar den kompetens som efterfrågas. Men ekonomin expanderar när antalet invånare ökar – oavsett om de nyanlända jobbar eller inte. Det behövs mer av allt, från skolor och lärare till butiker och caféer. Vilket kräver mer arbetskraft.”

Forskarna vid Agrifood ser fler problem med låglöneinvandring: Bristen på arbetskraft bör ses som tecken på att arbetsmarknaden inte fungerar som den ska, menar de. Sektorer och företag som skriker efter arbetskraft, borde skrika: ”Kom till oss, nu höjer vi era löner och förbättrar era arbetsvillkor!” Men det gör de inte.”

Rent allmänt bör bristen på arbetskraft ses som en piska för att göra arbetsmarknaden mer effektiv, med mer konkurrens som leder till rationaliseringar och produktivitetsökningar. Förr eller senare lär Sverige tvingas dit, för övrigt. Födslotalen sjunker över nästan hela världen och fler länder vill importera arbetskraft. Huggsexan har bara börjat.”

https://www.expressen.se/ledare/invandring-raddar-inte-svensk-valfard/

Migrationsfrågorna kommer säkerligen avgöra valen till Europaparlamentet. Livskvalitén för människor i välbärgade länder blir inte tillräckligt bra om stora mängder outbildade från mycket annorlunda kulturer fortsätter att strömma in. Trist att Europas politiker, särskilt Sveriges, tog så lång tid på sig att fatta det. Det är dags att lära mer av hur Japan löser sin välståndsutvecklingen med en allt mer åldrande befolkning utan att tro att all form av invandring är bra.

Migrationen är ett av de mest debatterade ämnena inför valet – det trots att EU-parlamentet kommit överens om en migrationspakt.”

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/har-stoppas-migranter-fran-att-komma-in-i-eu-resor-blir-allt-farligare



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar