fredag 3 maj 2024

Misstagens marknad

Låt marknadskrafterna verka mer

”En gång är ingen gång. Två gånger är en gång för mycket.” Världen är full av visdomsord att reflektera över och lära av. Inte minst Ordspråksboken i Bibeln är full av ordspråk som fortfarande är värda att ”lyssna” till. Att misslyckas med en uppgift kan alla göra. Av många skäl. Att göra om samma misstag är dock dumt. Inom politiken tycks vissa aldrig lära sig av tidigare misslyckanden. Är det ideologiska låsningar som är huvudproblemet? 

Expressens ledare skriver läsvärt om misstag som gjordes när Göran Persson var stadsminister. Inte kan väl Persson ha förespråkat en så dålig urvattningspolitik av våra högre utbildningar för att han skulle få bli hedersdoktor…. Fan trot.

Kunskap är makt. Kunskap är pengar. Kunskap bygger välstånd. Ja, kunskap är kort sagt en bra grej, både för individer och för nationer. Men hur ska ett land lägga upp utbildningssystemet på bästa sätt? Hur ska man balansera kvantitet och kvalitet? Finns det ens en motsättning? Ja, det gör det. En färsk IFAU-studie om det gamla Kunskapslyftet ger belägg för det. Kunskapslyftet var ett femårigt komvux-projekt som sjösattes av Göran Perssons socialdemokratiska regering 1997. Det skulle dels tjäna som ett verktyg mot arbetslösheten, som var hög efter 90-talskrisen, dels höja befolkningens utbildningsnivå generellt.”

När man utökar utbildningsplatserna får kvaliteten alltså stryka på foten, och ju mer man tar i desto större blir effekten.”

https://www.expressen.se/ledare/gor-inte-om-goran-perssons-misstag/

Det är hög tid att börja lägga ner högskolor och minska antalet universitetsplatser. Särskilt lägga ner platser på samhällsvetenskapliga program och satsa mer på tekniska och medicinska program. När tror du vi får en regering som inser detta? 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar