tisdag 14 maj 2024

EU-valet

Europa mot höger

Valet till Europaparlamentet närmar sig. Senast den 9/6 får vi rösta på något parti och någon kandidat som vi tror kan göra någon positiv nytta inom EU-byråkratin. Att de är rikligt arvoderade för att kunna påverka vet vi. Vi vet också att inom svensk politik är de "finaste" förtroendeuppdragen i kommuner och i Sveriges riksdag. I regionerna och till Europaparlamentet skickas inte de vassaste. Möjligen är Miljöpartiet, Moderaterna och Vänsterpartiet undantagen. Miljöpartiet har ett tidigare språkrör där. Moderaterna en tidigare partisekreterare och Vänsterpartiet har nu en tidigare partiledare i topp på sin lista. Det är klokt eftersom allt för mycket som påverkar Sveriges lagar och regler avgöras inom EU-systemet. Det är viktigt att rösta i valet till Europaparlamentet, EP. Det är en skandal att enbart 60 procent av röstberättigade i Uppsala röstade 2019. Förhoppningsvis hjälper Uppsala kommuns folkomröstning till att öka röstdeltagandet i EP valet 2024. 

Europa går åt ”höger” och i Tyskland misshandlas åter valarbetare. Det går att leva i sin egna lilla verklighetsbubbla. Mer eller mindre lever vi alla i dessa "bubblor". Det är dock problematiskt när väldigt många ledande politiker definitivt lever i priviligierade bubblor fulla av möten. För att på allvar skapa sig en uppfattning om hur det är för det stora flertalet människor i "verkligheten" måste man vara där i stor omfattning. Det är inte dagens ledande politiker i tillräcklig omfattning och det är farligt. Det bidrar till att våra samhällen splittras och att en rimlig fördelningspolitik alltid säkerställs.

https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/european-parliament-election/

I reportage efter reportage bland annat i SVT tyder det mesta på att "högern" går mot stora framgångar i kommande EP val. Nu är ingen trygg och balanserad "mellanmjölkstid". Mycket vänster eller mycket höger blir aldrig bra. Mycket höger ser vi nu i Israel och det förstår snart väldigt många är dåligt. Att deras Netanyahu ledda extremistiska högerregering inte ens vill att Israels eget säkerhetsråd ska samlas för att prata om hur Gaza ska hanteras vid ett eldupphör säger mycket. Mycket vänster har vi historiskt sett alltid leda åt helvete för det stora flertalet invånare. Det är oroliga tider. Jag är dock övertygad om att mitt barnbarn, Alice, inom 20 år kommer att leva i en fantastisk värld där vi människor också lärt oss att vara mycket snällare mot jordens natur.

För L, KD och C ser EU-valet ut att bli en rysare. Liberalerna som vill framstå som Sveriges mest EU-vänliga parti får 3,7 procent av stödet i SVT/Verians första väljarbarometer till EU-valet 2024, vilket alltså är under gränsen för att komma in i EU-parlamentet.”

Kristdemokraterna får 4,2 procent, vilket är mer än en halvering jämfört med valresultatet 2019Centerpartiet får 4,5 procent och är den stora förloraren i förhållande till resultatet i föregående EU-val. Då fick partiet 10,8 procent.”

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svtverian-flera-partier-riskerar-falla-ur-europaparlamentet

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ett-rysarval-for-smapartierna

Kommer då EU kunna börja matcha USA och Kina bättre i den globala konkurrenskampen? Jag hoppas det men nedan varning ska tas på stort allvar. Högern tycks inte förstå att "Den gröna ekonomin" handlar om mycket mer än om att vi människor måste vårda resten av vår natur på jorden bättre. Det handlar om att säkra nya "billiga" energikällor, och att skapa nya intäktskällor för näringslivet för att "hjulen ska fortsätta att snurra" och det handlar om bättre försvars- och självförsörjningsförmåga. 

"In an interview with POLITICO, Spain's deputy prime minister said European Commission President Ursula von der Leyen’s willingness to work with the far right and ease off the green agenda revealed “an attitude of resignation that is enormously pernicious” and “enormously harmful to European interests.”"

https://www.politico.eu/article/teresa-ribera-spain-perfect-pick-run-eu-green-deal-slams-ursula-von-der-leyen/

Rösta i både folkomröstningen och valet till Europaparlamentet senast 9/6 2024!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar