söndag 26 maj 2024

Frihandeln mycket viktig

Handel är bra för freden

Det är en dålig utveckling för Sverige att handelskonflikterna bryter sönder den globala frihandeln. Frihandeln tjänar Sverige mycket väl. Exportindustrin bidrar enormt till det svenska generella välståndet. Ett välstånd som visar att det krackelerar varje dag när tågen ständigt strular och underhållen av ledningar i marken är så dåliga att det ständigt är vägarbeten som stör framkomligheten i Uppsala stad. Utan framgångsrika exportföretag inget generellt högt välstånd. När jag väljer på vem jag röstar i EP-valet kommer synen på frihandeln och geopolitiken avgöra vem jag röstar på.

Håkan Boström, GP, skriver en mycket läsvärd ledare om den krackelerande globala frihandeln nedan. 

Drömmen om global frihandel har fått sig en rejäl törn av geopolitikens återkomst och hotande handelskrig mellan USA och Kina. För svensk exportindustri är det dåliga nyheter.”

För svenska företag är växande tullar och handelshinder ett orosmoln. Visserligen är resten av EU vår viktigaste exportmarknad men om EU väljer eller tvingas att bygga högre tullmurar som svar på de andra stormakternas agerande så kommer det drabba de svenska exportföretagen. Sverige är mer beroende av sin export än de stora länderna på kontinenten.”

Men i verkligheten består världen av vitt skilda politiska system med olika inställning till ekonomins förhållande till politiken. Merparten av världens länder är exempelvis betydligt mer korrupta än vi är vana vid och utgår från gruppen snarare än individen. För naturtillståndet består inte av goda frihandlande liberaler som ”spelar schysst” eller reformvänliga socialdemokrater som omfördelar välståndet av handeln och gör alla nöjda. Det är snarare något som kräver mängder av social ingenjörskonst att åstadkomma, och kanske också rätt historiska och kulturella förutsättningar.”

Till dess vi nått förnuftets rymder får vi försöka hantera den verklighet vi lever i. För EU:s del handlar det bland annat om att inte låta drömmen om det perfekta samhället bli ett växande byråkratiskt ok som kväver kontinentens handlingskraft i kampen mot de stora globala maktspelarna därute.”

https://www.gp.se/ledare/minskad-frihandel-hotar-svensk-ekonomi.148c95d0-41f8-4d2f-b7f5-b60afa6154ef



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar