lördag 6 november 2021

Klokt nyttjade arbetsverktyg

Klok digitalisering

Ett av många skäl till varför regioner ska avvecklas och staten få ansvaret för specialistsjukvården och kommunerna ansvaret för primärvården är behovet av moderna kostnadseffektiva hjälpmedel. Inte minst digitala vårdhjälpmedel, vilket i allt större utsträckning är alla hjälpmedel som finns inom sjukvården. Bara idiotin att vi under många år haft en mängd olika journalsystem runt om i Sverige har slösat på mycket skattepengar. En röra av journalsystem  som också skapat kvalitetsproblem vid till exempel akuta sjukvårdsingrepp när en semestrande person råkat ut för en bilolycka i en region med ett annat journalsystem än i hemmaregionen. Trots att det lagts ner mycket pengar på att försöka få alla dessa system att kunna kommunicera finns fortsatt stora kvalitetsbrister kopplat till tillgången till denna viktiga information. Och du tror väl inte att journalsystemen enkelt ”samarbetar” inom bara region Uppsala? Nej, det gör de inte. ”Bara” detta ”lilla” exempel borde räcka för att vilja avveckla regionerna i dess nuvarande administrativa form.

Även inom Sveriges 290 kommuner finns stora digitala brister. Inte minst ur ett kostnadsperspektiv. Trots att alla kommuner har samma lagstadgade ansvar kopplat till sina invånare finns många varianter av digitala lösningar. En viss kreativ utveckling är alltid av värde men generellt är detta ur väldigt många perspektiv idiotiskt. Några exempel förutom att det blir dyrare är att personal som rör sig mellan kommunala och regionala användare ofta måste lära sig nya arbetsverktyg. På vissa platser är nyttjandegraden av digitala verktyg överbelastat medan de på andra är underutnyttjade. Moderna arbetsverktyg är viktiga för att öka verksamheters förmåga att nå måluppfyllelser. Moderna arbetsverktyg är också viktiga för att minska arbetsskador och för att frigöra resurser som istället kan satsa på de huvuduppdrag som en kommun eller region har. I ljuset av hur illa digitaliseringen runt om i Sveriges kommunvärldar uppfattas är det ett stort politiskt misslyckande. Jag kan inte nog många gånger upprepa att det är våra ansvariga politiska ledare som sitter högst upp i beslutshierarkierna och därför också ska hållas ansvariga för hur olika verksamheter klarar av att nå de måluppfyllelser vi som skattetyngda invånare ska kunna förvänta oss.

"Tre av fyra kommunchefer är missnöjda med hur digitaliseringen av den egna kommunen fungerar, visar en ny undersökning. ”Jag tror på det goda exemplets makt, att vi kommuner lär oss av varandra”, säger kommundirektör Jennie Vidal i Ljungby.""

https://www.dagenssamhalle.se/samhalle-och-valfard/digitalisering/kommunchefer-i-undersokning-gor-tummen-ned-for-egen-digitalisering/

Det är för många som arbetar med att förändra eller förbättra sina verksamheter utan att använda erfarna rådgivare som del av detta viktiga arbete. En bra rådgivare för hur man bäst driver digitala transformationsprojekt kan göra stor positiv nytta om de har stor professionell integritet och har mandat från högsta ledningen. Det finns liknande personer där ute!

https://www.infobility.se/anders-jonsson.html

Jag har skrivit om det förr, jag skriver det igen, ”bara” vanstyret av Sverige de senaste mandatperioderna kräver ett omfattande nytänkande för hur vi smartare löser urgamla behov. Behov som till exempel professionellt stöd vid barnafödsel. Tänka sig att mängdlära och kompetenstillgång även har betydelse inom barnmorskornas värld. Och du, oavsett om medier skriver om det eller ej, är volymproblemen även i våra skolor och inom vårt rättssystem skälen till att väldigt många inom dessa yrken anser sig ha en ohållbar arbetsmiljö. De flesta vill alltid ha mer i lönekuvertet även om inflationen äter upp allt. Nu svarar dock de flesta jag träffar inom dessa yrken ”en hållbar arbetsmiljö” på frågan ”Vad önskar du dig mest kopplat till ditt jobb”? 

Länge gjorde politiken väldigt mycket positivt för oss ”vanliga” invånare. I modern tid har politiken visat att den också kan göra väldigt mycket negativt för särskilt ”vanliga” invånare som inte lätt kan emigrera, bosätta sig innanför murar, köpa extra utbildningsstöd till sina barn och köpa sig snabbare tillgång till sjukvård. Jag kallar det ett stort politiskt misslyckande. Jag vet vilka som bär mest skuld för den svenska urspårningen, gör du? Och om massuppsägningar nu blir ett verktyg för att sätta den svenska arbetsmarknadsmodellen ur funktion kommer verkligen svensk inflation rusa. Det kommer att slå stenhårt mot ”vanliga” människors köpkraft. Att många av våra ledande politiker inte har fattat att vi måste öka tempot i moderniseringen av sjukvården, skolan, polisen och så vidare sätt att arbeta bara på grund av års dikeskörningar förstår jag. Vi har för få ledande politiker med omfattande arbetslivserfarenheter och en djupare förståelse för tingens ordning. Volymer har alltid betydelse. Små problem är lätta att lösa. Stora problem är svåra att lösa. När problemen är stora är det ännu viktigare med väl meriterade politiska företrädare.

https://www.dn.se/sthlm/barnmorskor-kraver-upp-till-8-000-kronor-mer-i-lon-for-att-stanna/ 

Läs gärna mina blogginlägg från juli och augusti 2015. Cancer är hemskt. Det går dock att använda hemska jämförelser för att försöka väcka människor som inte kan förstå vart oansvarsfull politik leder.

https://stefanhanna.blogspot.com/2015/08/reformer-nu.html?m=1



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar