tisdag 23 november 2021

könsneutrala personnummer

För mycket fokus på bisaker

Tills vi i Uppsala och Sverige har löst många av våra nuvarande problem är det fel att ägna så mycket tid åt bisaker som ständigt förs upp på agendan av vänsterkrafter och andra identitetspolitiska partister. Trots att Socialdemokraterna snart inleder sitt åttonde år i ledningen både för Sveriges regering och Uppsalas lokala regering säger de sig nu vilja lösa alla problem. De erkänner plötsligt alla stora problemen och ger sken av att de som inte klarat av att förminska dem på över sju år nu kommer att klara av uppgifterna. Det är faktiskt pinsamt. Även om S har en ny partisekreterare, Baudin, är det partiet som bestämmer, inte Baudin. Även om S har en ny partiordförande, Andersson, har hon varit mäktig finansminister i över sju år. Varför ska vi tro på Baudin som i Agenda, SVT, ideligen upprepade att S nu vill lösa alla problem vi har i Sverige. Problemet är att S har V, MP och C som regeringskompisar. Det gör att de inte trovärdigt kan göra det som krävs för att på allvar börja lösa alla allvarliga problem.

I samma bifogade Agenda intervjuas Sabuni. Tänk om hon under några månader blir Sveriges första kvinnliga statsminister? Hon tolereras sannolikt av fler röster i riksdagen än Lööf. Både L och C ägnar sig dock ofta åt oklok identitetspolitik. Intressant att Sabuni imorse kallade C för ett särintresse. 

https://www.svtplay.se/video/32274987/agenda/agenda-14-nov-21-15

Johan Hakelius, krönika i Expressen, prickar rätt i sin kritik av hur urspårad vår tid blivit. Lätt för oss som inte tillhör några hundra eller tusen som lever med en självuppfattning som störs av att den allmänna klassificeringen av människor upplevs som kränkande. Det bärande ordet i sammanhanget är "upplevs som". Kan det vara så att i strävan att ingen ska känna sig utanför blir vi intvingade i en komplex identitetsvärld som starkt bidrar till polarisering och splittring. Varför kan det inte räcka med att vi är Uppsalabo, svensk, europé och världsmedborgare? Och hur mycket ska det få kosta att göra personnummer ”könsneutrala”?

"De små gesterna är de mest talande. Ett ömsint finger som försiktigt stryker undan en hårlock ur vår partners panna. Eller, omvänt, ett vasst tonfall alldeles under ytan på en annars alldaglig fras. Ett skratt på rätt, eller fel, ställe. Det är där vi verkligen visar vilka vi är."

"Precis på det sättet fungerar ofta den där lilla texten i Dagens Nyheter. Den är liksom en intim, oreflekterat ärlig reflex, fast den är publicerad i Sveriges största morgontidning. Jag tror det var i tisdags den där lilla texten inleddes med den här meningen: ”Den absurda sprickan mellan den separatistiska feminismen och transrörelsen fortsätter att vidgas.”

"Redan där är det som att råka öppna fel salsdörr på etnografiska museet och plötsligt hamna mitt i en diskussion mellan en klase filologer. Det känns både spännande och privat, som om en helt ny värld i praktiskt fickformat tar form i en enda mening. Och sedan fortsättningen: ”Och de flesta, även vi som annars gärna talar om jämställdhet, sticker huvudet i sanden eftersom det är så svårt och marken minerad. Det borde vi inte, eftervärlden kommer att döma oss för att vi försummade frågan när det verkligen gällde.” ”De flesta”, ”minerad”, ”eftervärlden”, ”döma”, ”försummade frågan”: i stort sett varje ord i det stycket vittnar om en parallellexistens i en verklighet där det självklara är något helt annat än på andra håll. Och sedan, lite längre ned, en uppmaning: ”Men ändå, snälla sluta gasta terf (trans-exclusionary radical feminist) så fort någon pekar på baksidor och biverkningar.”

https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/de-sma-gesterna-visar--vilka-vi-egentligen-ar/

Jag håller med om att det är mycket illa att väldigt många fortfarande är beredda att rösta på V, S, MP och C. Fattar de inte att de är mycket olämpliga att leda Sverige. Och fattar så många inte att dessa partiers ständiga identitetspolitik är söndrande?

De rödgröna frestar just nu hårt på väljarnas tålamod. Annie vägrar att gå på Magdas kalas om Nooshi kommer, och Nooshi kräver att kalaset ställs in om inte hon får komma. Det är dags att märka om det rödgröna alternativet till ”icke hållbart”.”

https://www.expressen.se/ledare/slugt-maktspel-av-magdalena-andersson/

Det är tröttsamt med många könsresonemang i dagens samtal och debatter. Personligen tycker jag som Alice Teodorescu att det ska handla om kompetens och inget annat när människor får uppdrag. Peter Santesson, Expressen, skriver läsvärt om att allt fler kvinnor axlar ledartröjor. Allt fler kvinnor är mycket kompetenta. Dock inte nödvändigtvis inom politiken.

För att säga något om samhällsutvecklingen på längre sikt är det desto viktigare att titta på mer grundläggande mått. Det man kan se då är en trend som går mycket djupare än frågan om vem som är statsminister. Jag tänker på den stadiga dominansen av kvinnor i högre utbildning.”

”Det är allmänt bekant att män fortfarande har högre snittinkomst än kvinnor, men för att få inflytande i samhället är en central faktor högre utbildning. Vilka skaffar sig den? Vilka går vidare från gymnasiet till de längre högskoleutbildningarna och lyckas ta examina som leder vidare till samhällets olika inflytelserika nyckelpositioner?”

Därför visar utbildningsstatistiken på en grundläggande samhällsförändring. Det är känsligt med ordval inom det här området, men man skulle kunna definiera övervikten av män på samhällets nyckelpositioner som ett patriarkat. Den långsiktiga effekten av att kurvorna har korsats skulle i så fall bli att vi förmodligen, för första gången, med tiden får ett matriarkat i Sveriges ledande skikt.”

https://www.expressen.se/ledare/peter-santesson/kvinnorna-ar-pa-vag-att-ta-makten-i-sverige/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar