lördag 20 november 2021

Lokala val

Vilka politiska ledare vi röstar fram lokalt har stor betydelse

Varför ska Sverige vara ett av de minst demokratiska västländerna? Att vi bara får rösta vart fjärde år är dåligt i en tid där utvecklingen går i ett rasande tempo. I en tid där tekniken finns för att lätt kunna inkludera invånarna mycket mer och bättre i våra gemensamma utvecklingssteg. Att inte valdagen separeras mellan kommun och staten är uttryck för ett partitänkande istället för ett invånartänkande. I många av våra västerländska grannländer har man separata valdagar mellan kommun och stat. Ofta med varvade fyraårsintervaller där folket på allvar får en chans att utvärdera politikerna vartannat år. Så borde det vara även i Sverige om man respekterar invånarna.

Tycker du att våra politiker är så fantastiska att det känns bra att lämna över allt ansvar till dem i tre parallella val vart fjärde år? Det gör inte jag. Jag är full av beundran för personer som engagerar sig som invånarnas företrädare, politiker. Det är i den demokratiska grunden avgörande att det finns invånare som vill företräda andra invånare inom de demokratiska system vi har. Att de är värda beundran för sitt engagemang är dock inte det samma som att de är tillräckligt meriterade för de krävande uppdrag vissa gärna axlar. Att många som axlar krävande uppdrag samtidigt saknar tillräckliga meriter för uppdraget är ett av vår tids största kvalitetsbrister i samhällsbygget. Det är bland annat därför som Utvecklingspartiet demokraterna kräver minst tre års riktig arbetslivserfarenhet för att få ett ledande förtroendeuppdrag. Det är därför vi arbetar hårt med att få väl meriterade att ställa upp som folkets företrädare. Hörde som avskräckande exempel att Centerpartiet föreslår en person att bli ledande politiker i regionen utan kunskaper eller erfarenheter från sjukvård eller kollektivtrafik. När Sverige byggdes starkt var de demokratiska företrädarna uteslutande välmeriterade personer. Det var i och för sig under demokratins tidiga ålder och i en tid där alla vuxna inte hade rösträtt, och där de som hade rösträtt hade olika mycket värde med sin röst. Hur uppnår vi en demokrati där varje vuxen har en likvärdig röst, vi löpande får göra våra röster ordentligt hörda och där vi företräds av väl erfarna och meriterade invånare? Inte broilerpolitiker. 

Bara korkade invånare röstar lika i alla val. Även om det tycks vara gammelpartiernas önskan eftersom de tre valen läggs samman. Varför inte gruppera riksdags- och EU val vart femte år och kommunalval med tre eller fyraårs intervaller? Hur kan man inte förstå att de olika valen handlar om olika ansvarsområden? Hur kan man inte förstå att de olika valen erbjuder olika individer som mer eller mindre är tillräckligt meriterade för krävande uppdrag? Hur kan man inte förstå att de olika valen erbjuder olika lag av politiker som ska företräda oss invånare?

Den 16/11 hade danskarna kommunval. Precis som i Sverige är det danska politiska landskapet påväg att omformas. Även i Danmark börjar allt fler invånare efterfråga alternativ till de politiska maktstrukturer som byggts upp de senaste dryga 100 åren. Det är hög tid för moderna alternativ som erbjuder väl meriterade företrädare. Utvecklingspartiet demokraterna erbjuder Uppsalaborna mycket välmeriterade politiska företrädare. 

”I dag avgörs det vem som ska styra Danmarks 98 kommuner och fem regioner. Traditionellt påverkar inte utgången den nationella politiken. Men i år är det annorlunda, säger statsvetaren Ulrik Kjaer.”

https://sverigesradio.se/artikel/danska-lokalvalen-kan-bli-hart-slag-for-nationella-partier

I dagens UNT kan vi läsa om många exempel på hur kommunen under S, L, MP och V styrning slösar med våra skattepengar. Och spårvägsprojektet är exempel på ett extremt slöseri. Alla Uppsalabor vill inte välja att flytta ifrån kommunen. Jag hoppas innerligt dessa Uppsalabor har klokheten att rösta på Utvecklingspartiet demokraterna 2022.

Uppsala kommun hyrde en lokal i centrala Uppsala som skulle användas som flyktingboende. Fem år senare kan UNT avslöja att lokalen har stått tom och oanvänd – trots att kommunen har betalat nästan 25 miljoner i hyreskostnader.”

https://unt.se/nyheter/artikel/kommunen-betalade-25-miljoner--for-oanvanda-lokaler-klart-det-ar-skit/rk0xqkvl

”Uppsala kommun bjuder in författaren Anne Applebaum till ett seminarium för att uppmärksamma demokratins 100-årsjubileum. Detta för att tjänstemän och förtroendevalda ska bli "upplysta och medvetna" och bli "bättre rustade att värna demokratin", enligt Laura Hartman, kommunens hållbarhetschef. Jag baxnar! Det känns som ett hån mot andra författare.”

https://unt.se/artikel/kommunens-arvode-ar-ett-han-mot-oss-uppsalaforfattare/jpgv1ykj

Johan Rudström, UNT, håller med Utvecklingspartiet demokraterna, invånarna måste få säga sitt i folkomröstningar i frågor som kraftigt och länge kommer att påverka kommunens invånare.

https://unt.se/asikt/ledare/artikel/uppsalaborna-borde-fa-rosta-om-sin-framtid/r2mwz17j



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar