torsdag 11 november 2021

Är alla lämpliga att ha rösträtt

Kan ett parti omyndighetsförklaras?

Utvecklingspartiet demokraterna vill stärka vår demokrati. Det är inte ok att vi invånare bara vart fjärde år får göra våra röster på allvar hörda i allmänna val. Vi vill ha det som i många andra västländer där kommunalvalet separeras från riksdagsvalet. Vi vill att formella stadsdels- och bygderåd alltid ska få vara formella remissinstanser för större kommunala ärenden som berör relevanta boende. Vi vill att löpande rådgivande folkomröstningar ska tillämpas kopplat till större förslag som mals i kommunens kvarnar. Även icke myndiga personer kan inkluderas i rådgivande omröstningar för att även kunna fånga in deras åsikter. Rådgivande omröstningar är inte beslutande men tvingar till exempel ledande politiker att mycket bättre än nu förankra idéer som kan bli verklighet. I riktigt stora frågor som till exempel spårvägsfrågan i Uppsala tycker vi att beslutande omröstningar ska tillämpas. Beslutande omröstningar ska dock ske sparsamt eftersom vi anser att den representativa demokratin i stort är bra.

Vissa partier försöker dock ge sken av att de vill att demokratins spelregler om att majoriteter ska bestämma ska gälla. Inte minst extremt alarmistiska partier som Miljöpartiet. Tro det eller ej men jag har träffat enskilda miljöpartister genom åren som faktiskt är mycket vettiga. Till och med kompetenta och vettiga. Det är något hemskt som händer när de ska fatta kollektiva beslut. MPs partikultur kan beskrivas som toxisk (giftig). Jag har sagt det förr, jag säger det igen, de är mycket olämpliga att ingå i styren över kommuner och ett land. Inte minst den dåliga stadsbyggnadspolitik de driver i Uppsala exemplifierar väl hur illa det blir när den toxiska kulturen trots sitt låga folkliga stöd får orimligt stor påverkan på faktiska beslut. Vissa skulle gå så långt att de gärna omyndigförklarar alla MP anhängare. Det tycker jag är att gå för långt. De kan onekligen göra opinionsytta som naiva språkrör för militanta klimataktivister. Eftersom det ofta är unga människor som är naiva och enkelspåriga, av naturliga skäl, vill MP att fler av dessa inte tillräckligt utvecklade framtidshoppen ska få rösta redan från 16 års ålder. Expressens ledare reflekterar läsvärt över det nedan.

”Demokratiminister Amanda Lind (MP) och hennes företrädare, Alice Bah Kuhnke, föreslår på DN Debatt att rösträttsåldern ska sänkas till 16 år. Det har nämligen ”snart gått ett halvt sekel” sedan rösträttsåldern sänktes till 18 år, och därför tycker miljöpartisterna att det är ”hög tid för en ny sänkning”. Jaså? Inte visste vi att rösträttsåldrar har en halveringstid. I så fall undrar man varför MP inte vill drämma till med en kraftigare sänkning redan nu – varför inte tolv år? – och bespara framtida lagstiftare lite arbete. När rösträttsåldern sänktes till 18 år framhöll man i propositionen i att det är viktigt att myndighetsåldern och rösträttsåldern är densamma. Det är en rimlig princip: Är man för ung för att betros med att fatta beslut om sitt eget liv, är man för ung för att fatta beslut om andras. Och tvärtom: Är man mogen nog att försvara landet är man mogen nog att välja sina företrädare.”


Politiken hänger inte ihop. Antingen är 16-åringar mogna nog att anses vuxna, eller så är de inte det.”


Det enda ”problem” som skulle lösas om gymnasister fick rösträtt är att MP skulle segla över riksdagsspärren, eftersom partiet har störst stöd bland unga. Inte kan väl demokratiministern ha så cyniska skäl för att mixtra med den svenska demokratin?”

https://www.expressen.se/ledare/omyndigforklara-mp-sen-kan-vi-snacka-rostratt/

Den som inte är myndig, och som inte anses mogen nog att handla på Systembolaget, är inte heller mogen att förstå sitt eget bästa när röster ska förvaltas i allmänna val. Faktumet att partier som MP och V får starkare stöd bland förstagångsväljare än bland befolkningen i övrigt talar för att många inte ens efter 18 blivit tillräckligt mogna för sitt egna bästa. Jag är för en starkare demokrati. Med fördel kan även våra yngre än 18 få vara med och delta i rådgivande omröstningar MEN om inte myndighetsåldern sänks ska heller inte åldersgränsen för att få rösta sänkas. Nedan en länk där man kan ta del av hur riksdagspartierna 2018 resonerade om röståldern.

https://8sidor.se/alla-valjare/2018/03/varfor-far-barn-inte-rosta/

Vad gäller demokratins funktionalitet är det idag tydligt att den brister i sin konstruktion när tillfälliga avtal som Decemberöverenskommelsen och Januariöverenskommelsen används för att försöka neutralisera många väljares representanter från inflytande. Det är demokratiskt förkastligt att till exempel hantera Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet på det sättet. Och att som Centerpartiet låtsas som att man idag inte måste välja att vara beroende av SD eller V, i Sveriges riksdag, för att få ihop ett majoritetsalternativ är bedrägligt. Vänsterpartiet har idag all skyldighet mot sina väljare att kräva inflytande och seriösa förhandlingar när ett S maktinnehav kräver deras stöd. I Cs fall får de välja mellan ”pest eller kolera” och sluta lura väljare att tro att det i nuläget finns ett seriöst ”mittenalternativ”. Meningsmotståndare ska i en demokrati brytas ner i debatter och förhandlingar inte på andra sätt. Snart ska Sveriges riksdag rösta om en ny regeringschef. Det blir sannolikt en mycket kompetent sådan men som är fångad i ett beklagligt sällskap.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/talmansrundor-inleds-i-dag



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar