måndag 29 november 2021

Tappad köpkraft

Var ska man fly?

Nu tappar vi alla köpkraft i Sverige. Det går fort. Varje dag förlorar pengar i värde eftersom alla leverantörer av det mesta både på grund av prisökningar och för att de passar på höjer sina priser. Särskilt allvarligt är detta kopplat till varor och tjänster som vi inte klarar oss utan att köpa. Till saken hör också att det inte finns några verktyg för Sveriges regering och vår riksdag att använda för att motverka detta. Under tidigare liknande lägen höjde Riksbanken räntan för att försöka bromsa en rusande inflation. En kraftig räntehöjning i detta globala problemläge skulle bara förvärra en redan kritisk situation.

Elpriserna rusar. Det innebär att vi alla tappar köpkraft. Alla behöver elkraft för att överleva i Sverige. Delar av problemen på elmarknaden är att de nordiska länderna självklart ser till egna intressen före marknadstänkande när akuta energiförsörjningsproblem råder. I alla tider har människor bråkat om energiförsörjning, framförallt om mat. Om vintern blir kall blir det inte bara kallt för kroppen utan även för människors ekonomi.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-prischock-pa-redan-hoga-elpriser

https://www.di.se/nyheter/elchocken-ny-rekordrusning-elpriser-vi-tidigare-aldrig-upplevt/

Matpriserna prognostiseras bli hela 20 procent högre under kvartal 1 2022. Och till skillnad från elmarknaden lär det innebär det sannolikt att priserna inte sedan med automatik sänks. Och vi vet alla att matpriserna ökat ordentligt det senaste året. Det innebär att vi alla tappar köpkraft. Alla behöver mat för att överleva.

https://www.livsmedelsforetagen.se/carl-eckerdal-okande-ravarukostnader-kommer-leda-till-hojda-matpriser/

Eftersom vi har allt fler som lever helt på försörjningsbidrag innebär detta att även kommunernas kostnader för försörjningsbidrag kommer att öka.

Det är ”spännande” tider! Och tider då Sverige på många sätt är ledarlöst och politiskt mycket instabilt. De flesta svenskar är inte intresserade av ideologier. De flesta svenskar vill leva i trygghet, veta att skolorna utvecklar våra elever framgångsrikt, veta att vårt näringsliv skapar framtida goda förutsättningar för ett generellt välstånd, veta att vår sjukvård kan ge behövande snabb och bra vård och veta att rättsystemet bidrar till ett rättvist och så brottfritt samhälle som möjligt. Alla vill ha råd med mat, bostadskostander, transportkostnader och lite guldkant i tillvaron. Om Covidpandemin åter tar sitt grepp om oss och inflationen parallellt ökar rör vi oss in i ett mycket farligt samhällsläge. De allra flesta av oss kan inte flyt till något annat samhälle där vi kan leva skyddade från kriminella och i en ekonomi som inte är på dekis. Möjligen får vi alla försöka fly till Norge....

Vissa tror att räddningen politiskt finns hos SD. Det tror inte jag. De har precis avslutat sin partistämma. Deras sakpolitik är någon hybrid mellan socialism och konservatism. Kanske är det så nära Lööfs ”mitten” man kan komma. Och det är Lööf och company som mer än någonsin tidigare nu öppnat upp för att både V och SD börjar komma in i den politiska värmen. Tack vare Lööf och company talar nu SD-företrädare om att kräva ministerroller. Om det kan man tycka mycket. Politiska hybrider ska inte ingå i kollektivt beslutande regeringar. Oavsett vad man tycker om SD kommer historiker konstatera att de vann mycket folkligt stöd på att ta i en ansvarslös migrationspolitik och på att övriga partier hanterade dem oklokt. Och alla demokratiskt valda partier ska demokratiskt respekteras för det väljarstöd de representerar. 

https://www.synonymer.se/sv-syn/hybrid

https://sverigesradio.se/artikel/jimmie-akesson-sd-talar-pa-partiets-landsdagar


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar