tisdag 16 november 2021

Stoppa slöseriet

Administrativt helvete

Det finns massor av skäl för att kraftigt skära bort administration inom den offentliga sektorn. Några av skälen är:

1) Det tar resurser ifrån huvuduppdragen inom skola, vård och omsorg

2) Det tar fokus ifrån huvuduppdragen inom skola, vård och omsorg

3) Det kostar mycket pengar som antingen kan förstärka skola, vård och omsorg eller till skattesänkningar som ger invånare mer frihet över egna intjänade pengar

4) Näringslivet skriker efter kompetent personal och om många kompetenta frigörs från offentlig sektor kan de istället bli nettobidragsfinansiärer till offentligt finansierade verksamheter.

5) Tekniken finns för att kraftigt rationalisera återkommande repetitiva administrativa sysslor. Tekniken finns också för att maskininlärning också kan utveckla smartare sätt att lösa sina uppgifter på.

David Eberhard skriver en mycket läsvärd debattartikel i Expressen som jag bifogar nedan. Han har helt rätt, det är hög tid att koncentrera det offentliga uppdraget till kärnverksamheterna. När skola, vård och omsorg fungerar tillfredställande kan de som gillar alla dessa extrakryddor inom offentlig verksamhet återinföra dem. I nuläget är bristerna i kärnuppdragen så omfattande så allt fokus måste läggas på att får ordning på det. 

"Några av grundproblemen jag beskrev i såväl första boken, som i uppföljaren ”Ingen tar skit i de lättkränktas land” handlar om slöseri. Slöseri med överdriven försiktighet, slöseri med millimeterrättvisa och följaktligen i förlängningen slöseri av skattemedel." 

"Vi har byggt in så många säkerhetsfunktioner och stödåtgärder i vårt samhälle att inte ens våra egna myndigheter – vilka är satta att sköta detta – längre har någon som helst kontroll över vad de håller på med. Allting är gjort för eventualiteter, men när dessa eventualiteter visade sig häromåret i form av en pandemi var ändå ingen myndighet beredd. De hade varit upptagna med att skriva hållbarhetsplaner, jämställdhetsintegreringar och värdegrundsanalyser i allt mer absurda ambitioner att försöka kompensera historiska oförrätter i samhället genom att kvotera in rasifierade och icke-binära på ledande positioner."

"I sjukvården, där jag arbetar till vardags, har antalet administratörer som inte har någon som helst betydelse för själva kärnverksamheten ökat dramatiskt de senaste tio åren. Detta från en historiskt sett redan hög position. Likadant ser det ut i kommunerna." 

"Byråkratin har svällt ut till en oformlig koloss av låtsasjobb om hållbarhet och värdegrund. Vi har en hel samhällsklass av personer anställda i offentlig verksamhet vars hela existensberättigande ligger i att vända papper fyllda med ideologiskt nonsens. Och ändå är det inte det största problemet."

"Incitamenten för vårdpersonal och andra offentliganställda att bedriva en effektiv verksamhet är i allmänhet närmast obefintlig. Det finns små privata undantag där man faktiskt, på den planekonomiska låtsasmarknad som kallas fri, måste se till att anställda gör sitt jobb på ett bra sätt för att företaget inte ska gå i konkurs. Men dessa blir medialt utskällda i stället för hyllade."

"Allt mindre i samhället tycks fungera som det borde. Folk är sjukskrivna för åkommor som inte kräver sjukskrivning. Bidragsfusket har mångdubblats och kontrollfunktionen att föra tillbaka ansvar på individnivå är närmast obefintlig. 

Istället för att ifrågasätta det enorma skatteslöseri som den akademiska byråkratiadeln genererar, har partier som borde försvara marknadsperspektivet och de liberala värden de skriver om i sina partiprogram förhållit sig totalt apatiska."

"Men under tiden förslösas våra skattepengar i allt fler ineffektiva administrativa processer. Det är hög tid att åter ställa sig frågan som Leif Östling gjorde: ”Vad f-n får jag för pengarna?” Den frågan ställer jag också mig . Men framför allt undrar jag: När ska någon ta detta på allvar och göra något åt saken?" 

https://www.expressen.se/debatt/en-hel-samhallsklass-jobbar-med-nonsens/

I ljuset av att vi nu har allt fler digitala lösningar som utnyttjar artificiell intelligens (AI) så behöver vi inte längre en massa arbetsinsatser som idag sköts av människor av kött och blod. 

https://kvalitetsmagasinet.se/robotar-far-garna-ta-administrativ-borda/

Gör om! Gör rätt! Utvecklingspartiet demokraterna, UP, är tydliga i sin kommunala budget. På tre år skär UP administrationen med 40 procent. Det går. Det måste göras. Nedan är en kort film från UP bifogad om att vi nu måste skära ordentligt inom administrationen.

https://www.youtube.com/watch?v=2R0EBIYtWvo



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar