onsdag 24 november 2021

Meta i metauniversum

En virtuell värld i privat kontroll

Allt mer av vår tillvaro blir digital. Allt mer av vår tillvaro levs i digitala världar. Med VR-glasögon och AR-glasögon. Gamla kontanter finns knappt längre, nu är det allt fler varianter av kryptovalutor som gäller. I den digitala multiplayer gaming community jag var delägare i, Spogg, hade vi valutan zollars. För många år sedan fick jag erbjudandet att bli VD för DooBeeDoo som då var en föregångare till Roadblocks. En av ägarna till den satsningen var EQTs Conny Jonsson. Jag tackade nej. Jag blev också erbjuden att bli VD för ett VR-bolag för sex år sedan. Jag tackade nej. Jag känner fortfarande ett brinnande engagemang för att politiskt bidra till en samhällsutveckling som är bättre än nu och där många fler invånare kan bli bidragande krafter i att skapa lokalt värde i en allt digitalare universell värld.

Second Life, DooBeeDoo, Roadblocks och nu "Metalife" för oss allt närmare en tid där allt fler av jordens miljarder människor kommer att fylla sina liv med ännu mera digitala upplevelser både i virtuella verkligheter och i filmatiserade verkligheter. Verkligheten är vad du upplever att den är. I en värld där allt färre bryr sig om fakta, och vetenskapens senaste slutsatser, blir illusioner många människors verkligheter. I synnerhet för människor som inte vill se annat än det som bekräftar det man redan tycker. En lysande miljö för virtuella världar där våra avatarer kan springa omkring.

Du minns väl att Carl Bildt, tidigare politiker, redan 2007 valde att öppna en svensk ambassad i Second Life?

"I form av en virtuell figur, en avatar, klippte utrikesminister Carl Bildt på onsdagsmorgonen bandet till den senaste svenska ambassaden. Det handlar dock inte om en fysisk byggnad i ett land där Sverige tidigare saknat officiell närvaro. Istället öppnar Bildt en digital kopia av Gerth Wingårds ambassadbygge i Washington DC i den virtuella världen Second Life."

https://sverigesradio.se/artikel/1394930

Som vanligt går byggandet av något nytt inte så fort som man tror när man befinner sig mitt i teknikens och idéernas centrum. Det är dock ofta som science fiction väcker ett begär hos några som också börjar skapa det som långt senare blir verklighet för många. Långt senare idag är väldigt mycket snabbare än för bara femtio år sedan. Peter Ottsjö, Ny Teknik, har skrivit en läsvärd artikel om detta som jag bifogar nedan. du som tror du lever om tio år bör ordentligt reflektera över detta blogginlägg. Vår uppfattning om verkligheten håller snabbt på att förändras. Även i den virtuella världen finns en verklig värld, även om den är digital. Och även om vi använder avatarer i olika digitala världar kommer människans hjärna att uppleva samma känslor som i den verkliga världen. Som vanligt kan du finna den mest avancerade tekniken för dessa tillämpningar inom militärindustrin, spelindustrin och porrindustrin. Kanske kommer prostitution att försvinna i många samhällen när de som känner behov av liknande tjänster i framtiden bara kan söka efter de egenskaper och intressen de önskar och "swish" så är man i en säng med en marsmänniska....... 

"Man kan förstås diskutera tajmingen för Facebooks namnbyte till Meta. Men om man skrattar åt själva namnet har man förmodigen aldrig hört talas om Michael Abrash. De flesta har vid det här laget hört talas om begreppet metaverse och att det kommer från Neal Stephensons science fiction-roman Snow Crash från 1992. Och har man som jag en pågående flört med den deterministiska världsåskådningen känns namnet, med tanke på det som hänt sedan bokens premiär för 29 år sedan, närmast förutbestämt. Det kunde naturligtvis inte ha blivit något annat än Meta."

"Facebook grundades 2004, men fröet till Meta petades ner i såjorden redan tio år tidigare. Det var då Michael Abrash, som på den tiden var en ung programmerare på Microsoft, gick in i en bokhandel strax utanför Seattle och fick syn på Snow Crash. Han blev som förtrollad av den virtuella värld som i romanen kallas Metaverse."

"”Av allt jag någonsin velat göra med en dator hade inget känts så lockande som detta”, skrev Abrash många år senare på sin blogg. ”Jag hade läst science fiction hela mitt liv och detta var en chans att göra science fiction till verklighet. Så jag försökte dra igång ett projekt hos Microsoft, som gick ut på att bygga en nätverksmotor för tredimensionella miljöer.” Michael Abrash var dessvärre långt före Microsofts tid. Numera har de en alldeles egen metaverse-predikant (även om han använder andra ord för att beskriva det hela) i form av Alex Kipman, som leder arbetet med utvecklingen av Microsofts smarta glasögon."

"Under middagen talade Carmack entusiatiskt om saker som vi i dag kallar onlinespel och multiplayer, men som under det tidiga 90-talet fortfarande var något mycket exotiskt. ”Han talade om bestående spelservrar på internet, om hur vanligt folk kunde bygga sina egna banor och köra dem på sina egna servrar. Hur spelarna skulle kunna kopplas samman i virtuella världar. Jag insåg att han talade om ett metaverse. Det var mindre glamouröst än i Snow Crash, men fantastiskt och storartat och ofattbart nog på riktigt. Och när han [återigen] frågade om jag ville komma och jobba på Id så insåg jag att jag inte ville gå miste om att skapa den framtiden.”

"Michael Abrash har kallat metaverse ”den slutliga plattformen” och snart 30 år efter att Abrash först golvades av Snow Crash har han fått precis allt han behöver för att förverkliga sin dröm. Och om det fortfarande fanns minsta lilla tvivel kvar hos Michael Abrash lär det ha skingrats när hans arbetsgivare tog sitt namn från den roman som förändrade hans liv."

https://www.nyteknik.se/popularteknik/30-ar-efter-iden-nu-far-doldisen-facebook-att-bli-meta-7024763

Om inte USA och EU skärper till sig kommer Kina vara mycket mer framgångsrika än västvärldens samlade krafter. Hur ska dessa digitala gigantiska företag beskattas på ett rimligt och geografiskt rättvist sätt? Hur ska basinfrastrukturen styras? Är det rimligt att privata monopol styr den digitala världens nödvändiga infrastruktur? Är det bättre med privata företag som tillämpar egna globala regler än enpartistater som upprätthåller de regler de tycker är rätt? Nya tider kräver nya politiska ställningstaganden.

Och nu kan vi slippa kampen om vilken kvinna som blir Sveriges historiskt första statsminister. Det blev Magdalena Andersson, oavsett hur länge det varar. Klart det blev Andersson, hon kommer ifrån Uppsala. Och jag hade hennes pappa som lärare i statistik på Uppsala universitet. Och dansa kan hon. Kommer hon att öppna en ambassad i Metavärlden?

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/talmansrundor




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar