söndag 28 november 2021

Ledarlöst i kristider

Från svagt ledarskap till ledarlöst

Den rödgröna röran fortsätter. S, MP, C och V imponerar inte i sina försök att leda Sverige. Nu mer än på länge blir Carl Bildts ord "den rödgröna röran" tydliga för alla som inte av något skäl är helt låst vid något av dessa partier. Sju år av svagt ledarskap med Löfven har bytts mot ett helt ledarlöst i rike, Sverige. Det ledarlösa bidrog säkert till att Socialdemokraterna år efter år trots det politiskt svaga läget överlevt vid makten. En makt som inte har något annat syfte än makten själv, eftersom det inte längre finns en politisk agenda. Denna röra är ytterligare ett skäl till varför Lööfs "mitten" kan slängas på skräphögen, den finns inte i svensk politik. Det finns olika riksdagspartier som gillar varandra mer eller mindre. Vi väljare måste inom rikspolitiken kräva att vi får ta del av politiska alternativ med en gemensam agenda. En gemensam agenda kräver att partierna erbjuder ett regeringsalternativ. Lööf och company måste välja om de ingår i ett regeringsalternativ med V, S och MP eller med L, M, KD och SD. Vi svenskar borde gå ut och kräva svar på vilken agenda möjliga regeringsalternativ ska driva. För de allra flesta av oss väljare är det faktiskt sakpolitiken som är det viktigaste. 

Viktor Kroon-Barth, Expressen, skriver klokt och reflekterar nedan på den senaste politiska röran. Återigen visar miljöpartister att de ska hållas långt ifrån maktens verkliga korridorer.

"Det är en sak att vara sur på Centern, det finns det många som är, men man behöver ju inte göra landet till åtlöje för det."

"Den 24 november 2021 hände det till slut. Skälet var dock inget principiellt ställningstagande angående brunkol, motorvägar eller ensamkommande barn – i stället blev det ett dramatiskt uttåg ur en regering som inte ens hunnit tillträda, efter en förlorad budgetvotering."

"I politiken talar man ofta om bildsättning: Det är en sak vad man gör, men det spelar också roll hur det uppfattas av den breda publiken – hur det ser ut.

Vad blev egentligen bildsättningen här? Knappast att Miljöpartiet tog modigt avstånd från högerextremismen. Snarare att man hals över huvud övergav Sveriges första kvinnliga statsminister, i ett läge när alla andra redan gjorde sitt bästa för att ställa till det för henne. Om vi ser mer sakligt på haveriet i fråga blir det inte så väldigt mycket vackrare heller."

Expressen har en annan ledarartikel i ämnet som är läsvärd. Precis som jag konstaterade nyligen kan detta bli bingo för S. Jag har länge tyckt att de borde kasta ut MP från regeringen för att driva en mer ansvarsfull politik. Nu kan de göra det tack vare att budgeten marginellt påverkats av M, KD och SD.

"Den politiska cirkusen runt Magdalena Anderssons triumf i riksdagen och entledigande inom loppet av sju timmar blev snabbt en världsnyhet. Det är lite ironiskt med tanke på hur denna regering har månat om Sverigebilden. Efter Donald Trumps famösa ”Last night in Sweden”-tal i Florida 2017 har den ena ministern efter den andra ryckt ut för att bemöta Sverige-kritik. Vi har minsann inga stora problem med brottsligheten, migrationen eller pandemihanteringen. I Sverige råder det ordning och reda. Jojo."

"Det ska bli intressant att se hur nästa opinionsmätning ser ut. Rimligen måste väljarna ge uttryck för sitt missnöje med hur de rödgröna partierna hanterar sina inre konflikter. Men för både S och MP finns det samtidigt fördelar med uppbrottet. MP kan renodla sin gröna profil när man slipper kompromissa med S. För Magdalena Andersson, som med största sannolikhet kommer att bli återvald till statsminister, kommer det att vara en befrielse att inte längre behöva ta hänsyn till MP i kriminal- och migrationspolitiken. De gröna är trots allt ett av de partier som väljarna ogillar allra mest. Därtill kommer hon att regera på en budget som är betydligt bättre än den egna med stora tillskott till rättsväsendets olika delar. Dagens mardröm kan vara morgondagens möjlighet."

Expressens ledare har inte helt rätt. De skriver nedan "så här kan inte Sverige ledas", tyvärr vet vi att landet kan styras så här dåligt men så här inkompetent får inte Sverige ledas!

https://www.expressen.se/ledare/sa-har-kan-inte-sverige-styras/

Nu har vi dessutom, i ledarlöst läge, en återigen tilltagande Covid-kris. Jag upprepar, vi behöver partier och politiska företrädare som förstår att deras uppdrag är att se till relevanta invånares bästa, inget annat. Rikspolitikerna måste sluta leva utifrån ungdomsförbundens logik! Expressens ledare skriver läsvärt om att vi länge saknat ledarskap i Sverige. Inte minst Coronakommissionerna har vittnat om ett dåligt krisledarskap i landet Sverige. 

"Coronan är gästen från helvetet. Den nästlade sig in oinbjuden, har gått bärsärkagång och vägrar att gå hem. Pandemins grepp har hårdnat i Europa, nedstängningar rullas ut igen och även i Sverige ökar smittspridningen."


"Vaccinationstakten i Sverige måste öka. Vintern är i antågande och vaccinets effekt klingar av – mest hos de äldre, olyckligt nog, eftersom de fick sina två första doser först."


"Det krävs kraftsamling och nytänkande i den ansatta sjukvården, än en gång. Det är dags att ringa de heroiska pensionerade sjuksköterskorna igen, om man inte redan gjort det. Dessutom kan självklart undersköterskor vaccinera."


"Problemet med de dåraktiga vuxna som inte vill vaccinera sig, kvarstår. De är en fara både för sig själva och för andra. Regeringen och Folkhälsomyndigheten bör se vaccinpasset som ett verktyg, inte bara för att hålla smittan i schack utan också för att öka vaccinationsviljan."


"Ett problem med den svenska strategin har ju hittills varit att den varit för reaktiv."  

https://www.expressen.se/ledare/sverige-maste-agera-mot-nya-coronahotet/

Personligen skulle jag vilja att de partier som ser sig som gemensamma regeringsunderlag som en del av sin agenda ska redogöra för hur de vill leda kampen mot Covid-19 och dess ständiga mutationer. Är de för vaccinationspass och kraftiga restriktioner för dem som inte har dessa pass? Ska skolorna hållas öppna eller inte? Vill de säkerställa att landets invånare får rimligt likvärdig behandling i smittskyddsbekämpningen eller är mycket upp till det regionala självstyret att avgöra? Vad ska prioriteras, människors hälsa eller att inte vår ekonomi försämras ännu mer? Finns regeringsalternativ som kan enas om dessa frågor? I nuläget undrar många av oss var regeringschefen Stefan Löfven är. Var är regeringschefen? Han är trots sin svaga ledarförmåga fortfarande regeringschef tills en ny är vald.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar