fredag 12 november 2021

Sminkade grisar

Var är vi påväg?

Det är mycket som ska beskrivas i så positiva termer som möjligt i dagens supermediala värld. ”Grisen ska sminkas”. Att de som säljer produkter och tjänster gör så är en naturlig del av marknadsekonomin. Att politiker och offentliga tjänstemän slösar miljarder på samma beteenden är helt oacceptabelt. ”Bara” faktumet att Uppsala kommun har över 90 kommunikatörer gör att alla röda lampor blinkar kraftigt för ”grissminkning”. För att förstå vilka problem som är viktigast att lösa, och vilka möjligheter som är klokast att förstärka, måste vi krasst observera samhället som det ser ut. Offentliga verksamheter måste sluta slösa pengar på fel saker.

Håkan Boström, GP, skriver väldigt bra nedan om hur mycket teater, PR och ”grissminkning” som svensk politik blivit. Två huvudskäl skulle jag säga. Det första är att vi tillåtit karriärpolitiker får styra för mycket. Det andra att dagens mediakaos, med fokus på show, är ytligt och de grävande journalisterna allt för få.

Språket i offentliga dokument kan ibland säga lika mycket som innehållet. Jag kommer att tänka på det när jag läser den styrande Göteborgsalliansens budgetförslag, som debatteras idag i fullmäktige. Det är möjligt att fler än en hand hållit i pennan vid författandet av detta dokument. Men de policybeskrivande delarna osar av ett sådant upprepat självberöm att man instinktivt ryggar tillbaka.”

Flosklerna duggar dessutom nästan lika tätt som regnskurarna över Göteborg: ”Med människan, naturen och klimatet i fokus har ett ambitiöst och omfattande miljö- och klimatprogram arbetats fram”.”Respekten för människan ska vara grundstenen i framtidens äldreomsorg”, ”Alla jobb behövs i Göteborg, såväl enkla- som högkvalificerade”. ”Tillsammans vill vi bygga en stad som håller ihop och som alla är stolta över.”

Budgetförfattaren verkar också ha svårt för grammatiskt modus: ”Göteborg är en attraktiv stad där alla ges chansen att forma sina liv och ingen lämnas utanför”, ”Göteborg är en trygg och välskött stad”. Är? Göteborg kanske ”ska vara” allt detta, men att påstå att det ”är” så är inte i överenstämmelse med sanningen.”

Det kan tyckas småaktigt att anmärka på enskilda formuleringar på det här sättet. Men hur stadens främsta makthavare uttrycker sig i skrift säger något om hur de ser på verkligheten. Språket är inte oskyldigt. Att blanda samman hur något är och hur något borde vara är ett typiskt maktspråk som undergräver förtroendet för politiken.”

Att PR-språket tränger sig in även i politik och offentlig förvaltning är ett växande problem. Fluffiga och peppiga formuleringar om hur fantastiskt allting är står i vägen för analytiskt tänkande. Det kan i värsta fall även färga av sig på politikens innehåll.”

Journalistiken anklagas ofta för att vara negativt vinklad. Men ett problemorienterat språk är nödvändigt för att beskriva verkligheten som den är, inte som den borde vara. Framförallt är det en förutsättning för att hålla isär de två, föreslå lösningar och ställa makten till svars för sina beslut. För när makthavarna själva får hålla i pennan blir det lätt en enda stor blomstermålning.”

https://www.gp.se/ledare/reklamspråket-i-politiken-skyler-över-verkligheten-1.58952132

Ett problem med oerfarna broilerpolitiker och offentliga tjänstemän är att de sällan tycks kunna förstå hur affärspersoner tänker. De tänker på hur de kan göra smarta affärer och tjäna så mycket pengar som möjligt. Fastighetsmarknaden är inget undantag. Ingen har missat hur nya fastighetsmiljardärer snabbt vuxit fram på fastighetsmarknaden. Inte sällan har de köpt bostadsfastigheter från kommuners fastighetsbolag billigt och därefter höjs hyrorna maximalt, och värdet på fastigheterna skjuter i höjden. Smarta affärsupplägg och särskilt enkelt om man har många värdefulla politiska kontakter man kan utnyttja för att sälja in sina köperbjudanden. I grunden gillar jag att näriga personer tar chanserna och försöker göra det de kan för bra affärer. I just detta fall, som grävande journalister på SVT Uppdrag granskning tagit fram, är jag inte imponerad. Jag råkar veta att väldigt många av personer som bor i berörda lägenheter lever på försörjningsstöd och hyresbidrag. Så vilka tror du betalar stora delar av dessa höjda hyror? Redan hårt prövade skattebetalare. Ja, så går det när vi inte företräda tillräckligt klokt.

https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/granskning/ug/ug-referens-miljardprogrammet

https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/granskning/ug/hur-blev-det-sa-har-med-allmannyttan

https://www.svtplay.se/klipp/33153202/uppdrag-granskning-granskningen

P.S ”Kul” att se Hanne Kjöllers utspel i TV4s ”nyhetspanel” imorse kopplat till att bidragssystemet läcker som såll. Faktabaserat och förbannat undrade hon hur detta kan tillåtas fortsätta år efter år. De som ser sig som mer godhjärtade än oss andra borde reflektera ordentligt om hur många liv dessa pengar som stjäls skulle kunna rädda runt om i världen istället för att berika till exempel organiserad brottslighet. En organiserad brottslighet som till exempel starkt bidrar till att dra ner många i drogträsket och i ung död. Tänk att det finns svenskar som är nöjda med hur Sverige leds…



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar