torsdag 5 mars 2015

EUs fattigdomsbekämpare

Hjärta och hjärna
Min morfars generation lyckades skapa ett Sverige där fliten skapade förutsättningar för en fördelningspolitik som gav hela folket en "social demokrati". "Gör din plikt - kräv din rätt" stod på Sossarnas vajande fanor. I vart fall en majoritet av dåtidens politiker insåg att det måste finnas balans mellan rättigheter och skyldigheter för att ett generöst samhällssystem ska vara hållbart.

Uppsala och flera andra platser runt om i Sverige har stora utmaningar med att tillhandahålla bostäder åt nya flyktingar och vi har stora bekymmer med att få till en integrations/inkluderingspolitik som fungerar. Jag ska inte upprepa det jag reflekterade över igår. Vi behöver ha fokus på att lösa denna oförmåga. Det brådskar. Allt för länge låtsades över 80% av det politiska systemet som att det inte är något problem. Naivitet, okunskap och en skräck för den svenska demografiska utvecklingen gjorde att över 80% blundade för utmaningarna för länge. Och förvånansvärt många blundar fortfarande.

Samtidigt som vi brottas med stora inkluderingsutmaningar av flyktingar och till dem anhöriginvandrade kommer allt fler fattiga EU migranter till Sverige. Framförallt kommer dom till våra större städer där chanserna att tigga ihop mycket pengar är större. Och i takt med att de får mer stöd från vårt samhälle om de har barn så ökar också antalet barn till tiggare. På bara några år har antalet tiggare från andra EU länder ökat med över 300%. Precis som med den misslyckade svenska migrations och integrationspolitiken så vidtar det svenska politiska systemet fungerande åtgärder på tok för sent. Hur ska våra kommuner och svenska staten förhålla sig till dessa fattiga EU invånare som söker sig till Sverige? Förre Socialdemokratiske statsministern Göran Persson talade om social turism inom EU. Han varnade för att Sverige, med mycket generösa sociala skyddsnät jämfört med andra EU länder, skulle få ta emot många fattiga som söker "lyckan" här. Och även om det är så att dessa tiggare i huvudsak är i den situation de är pga "rasism, fattigdom och diskriminering", som S kommunalrådet Erik Pelling säger, ska och klarar Sverige av att försvara ett generellt välstånd för våra medborgare om landet även tar på sig rollen att vara EUs fattigdomsbekämpare? I förhållande till alla andra förbättringar som önskas i vårt samhälle ska vi prioritera gratis bostäder (som inte finns), försörjningsbidrag, massiva försök till utbildningsinsatser m.m till fattiga EU migranter? Trots att det är varje EU lands ansvar att ge sina medborgare en dräglig tillvaro i sitt hemland. Hur många fattiga EU migranter ska komma innan problemen får något systematiskt lösningsförslag? Problemen kommer inte bli mindre i takt med att tiggarna blir allt fler och mer och mer insatser görs för att framförallt försöka stötta de utsatta barnen. Det minsta vi kommuner borde få är mer självbestämmande över vårt offentliga rum, som i t ex Norge.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/avhysning-inte-utesluten-3625435.aspx

Karl Gudmundsson, nybliven socialdirektör i Jönköping, berättar lite om verkligheten i dagens Sverige i det senaste numret av Dagens Samhälle. Precis som jag anser han bl a att socialtjänstlagen och socialförsäkringarna ses över. Arbetslöshetsutmaningar och integrationsutmaningarna känner han väl till bl a från sin tid vid socialförvaltningen och Försäkringskassan i södra Stockholm. Med tanke på de allra flesta tiggares utbildningsbakgrund och att de kommer från en kultur som är annorlunda än den "svenska" ska vi vara beredda på massiva samhällsinstanser om även fattiga EU migranter ska inkluderas i det svenska samhällskontraktet. Men Sossarna vill ju överge ambitionen om ett överskottsmål under en konjunkturcykel, så vi har väl råd......
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/dags-att-tanka-om-i-integrationsfragan/

5 kommentarer:

 1. Det hävdas fortfarande att "social turism" inte hänt från det naiva hållet. Den icke-naive säger att det har bara börjat ....

  Det torde bli något slags tiggarförbud så småningom, även i Sverige. Helt enkelt för att 'alla andra' inför det, så resten kommer hit. Det godtrogna idealistiska offentliga Sverige kommer att bli knäckt och sälla sig till de övriga.

  "Fattigdom kan inte förbjudas" är ett tillskott till den fulla fållan av irrelevanta floskler som godhetsapostlar gärna svänger sig med.  SvaraRadera
  Svar
  1. Priset, uttryckt på många sätt, kommer att bli högt för att det tar en så lång tid innan det svenska systemet rationellt och pragmatiskt hanterar liknande utmaningar. Varför är vår närmaste omvärld så mycket mer handlingskraftiga och duktiga?

   Radera
  2. Jadu ..... pratade just med frugan om saken. Allt var inte bra förr, men en sak kunde man vara rätt säker på, hur dogmatisk en politiker var (tänker på Palme nu ....). De förstod bättre hur världen (människan) är funtad än vad dagens politiker visar upp att de gör.

   Journalisten Bengt Nilsson tror jag har fångat vad som hände i http://www.ethnopress.se/?p=1072, "När Afrika kom till Sverige"

   Under hela mitt liv har jag matats med idén om att välfärdslandet Sverige skall exportera sin modell till resten av världen. Tanken var länge att vi skulle föregå med gott exempel i skapandet av det globala folkhemmet.

   Nu visar det sig att det blir precis tvärt om. Världen kommer till Sverige i form av tiggare och kåkstäder. Slumområden, som vi säger i Afrika. Och svenska beslutsfattare står helt handfallna inför detta.


   Man har helt enkelt frångått att se hur världen egentligen fungerar och låst in sig i tänkande om Sveriges förträfflighet. Det har inte våra grannländer gjort och varför inte det .... diskussionsforum tenderar här att centrera kring den stora skillnaden. Sverige har inte varit i krig och de umbäranden, ransonering som mor- och farföräldrar eller till och med föräldrar beroende på hur gammal man är, detta är glömt på ett helt annat sätt än i grannländerna. Där dog folk i strid och/eller levde under nazi-förtryck. Sverige klarade sig undan detta och det man lärde sig glömdes mycket fortare än grannarnas erfarenheter.

   De som inte lär sig av historien kommer att upprepa den. Det är vad som händer.

   Radera
  3. Ser att min analogi till att lära av historien haltar här.

   Det jag menar är att Sverige har sin historia och erfarenheter. Andra länder har sin historia och erfarenheter. Sverige har inte trott sig ha något att lära av andra och därför befinner vi oss i stor soppa skapad av godhetsapostlar.

   Till råga på allt så är det alltså ett f.d rasseparti som ombildas till SD och börjar fördubbla sig per valår. Och ingen fattar varför! Tidningarna gick varma om "stöveltramp från 30-talet".

   Kan lugnt säga att stöveltrampen som vi hört kommer från godhetsapostlarna ... maken till propagandamaskin får man leta efter McCarthy och Goebbels tid.

   Radera
  4. Ja, historielösheten är påfallande. Och det är för mig mycket frustrerande med den naivitet som finns bland människor som har starka åsikter men INGA praktiska erfarenheter av att bo och leva i andra länder i helt annorlunda kulturer.

   Jag fick tidigt i livet lära mig att det är klokast att ta ett utifrån och in perspektiv på utmaningar istället för ett inifrån och ut. Den livsstilar har många i dagens Sverige inte gått i. Priset för det börjar bli väldigt högt.

   Radera