onsdag 18 mars 2015

Mjukis eller hårding

Vilken skala?
När vi försöker placera in människor och grupper av människor inom politiken så används fortsatt den franska höger v/s vänsterskalan. Vissa anser att det skulle vara bättre att använda globalt orienterade v/s lokalt orienterade. Varför inte en mjukis v/s hårdingskala? I Sverige skulle naivisterna MP och Fi enkelt kunna placeras bland mjukisarna. Men om vi t ex tar kaosländerna Palestina och Israel, hur ser det ut där? Finns annat än hårdingar som kan få tillräckligt av folkets röster där? Det verkar inte så eftersom dom ständigt bråkar både verbalt och fysiskt. Kan det vara så att ett huvudproblem i Mellanöstern är att det finns gott om starka krafter i andra delar av världen som tjänar på en ständig konflikt mellan israelerna och araberna? Det måste väl vara så eftersom dom aldrig tycks kunna hitta en väg mot fred och ok samlevnad. Inte konstigt att denna konflikt även leder till oacceptabelt våld även i Sverige mellan dem som står på den ena eller den andra sidan.

Hatets och konfliktens sida
Yitzhak Rabin var en israelisk krigshjälte som blev israelisk president. Han insåg att den enda rimliga vägen för att hans folk skulle uppnå mer trygghet och en bättre ekonomi var fredens och samförståndets väg. Det kostade honom livet och han mördades under sin tid som president av en högerextremistisk judisk mördare.

Netanyaho tycks åter bli ledare för Israel. Nyligen blev det mycket bråk om att en journalist på SverigesRadio frågat Israels ambassadör i Sverige om inte judarna själva hade en skuld i att de regelbundet utsätts för ett oacceptabelt våld. Jag vet inte hur hon tänkte men möjligen var journalisten både dålig på engelska och tänkte sig inte riktigt för. Frågan rätt formulerad hade varit värdefull att få ett svar på. En ambassadör företräder sitt land och dess regering. Att man råkar vara född jude ska självklart aldrig i sig vara ett problem. Lika lite som det ska vara ett problem att födas i en kristen, muslimsk eller ateistisk miljö. Men som företrädare för ett land med en mycket konfliktsorienterad ledning är det relevant att ställa frågan om inte Israels makthavare har en stor skuld för att relationerna inte förbättras utan enbart försämras? När ledarna piskar upp en hatstämning hänger många "vanliga" på. Och eftersom Israel så ofta lyfts fram som en demokrati, till skillnad från sina kringliggande diktaturer, borde de vara smartare än att välja konflikt och hat. Men det är väl alla som av olika skäl tjänar på konflikten som gör att Rabins fredliga väg är söndersprängd. Det är djupt beklagligt att israelerna åter synes ha valt en ledare, och övrig ledning, som vann valet på att säga att de ska fortsätta att bryta mot FNs resolutioner och annektera palestiniers land. Och för att säkra vinsten gick också Nethanyao nyligen ut och var tydlig med att han, mot världssamfundets klokhet, vägrar att acceptera en palestinsk stat. De israeliska ledarna bidrar starkt till att konflikten i Mellanöstern också lever i t ex Sverige. Djupt beklagligt.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20485879.ab
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/segern-klar-for-likud_4416329.svd
http://www.nytimes.com/2015/03/18/world/middleeast/israel-election-netanyahu-herzog.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=a-lede-package-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0

Orimliga kostnader
Hur mycket får den förödmjukande konsten kosta? Yttrandefriheten är väldigt viktig att försvara. Jag och andra politiska ledare samt andra med makt ska ifrågasättas och utmanas. Det är vitaliserande och i bästa fall hindrar det även korruption. Men var går gränsen för det egna ansvaret när du eller jag    är konstnärer och bestämmer oss för att t ex kraftigt förödmjuka den svenska kungen och den monarki som många gillar? Eller kraftigt och förödmjukande porträtterar Jesus. Finns en gräns för hur mycket det får kosta att skydda en person som egenmäktigt tagit sig friheten att kraftigt förödmjuka många människor? Wilks personskydd kostar oss skattebetalare många miljoner varje år. Jag är nyfiken och skulle vilja veta vad hans framträdande i Karlstad nyligen kostade oss skattebetalare. Hovrande helikoptrar, tungt beväpnade poliser, stora avspärrningar m.m. Det lät väldigt dyrt. Men det är enskilda så kallade konstnärers rätt att ta en massa av våra begränsade resurser i anspråk...... Var var Rabins alla livvakter när hans liv släcktes? Han hade ju nått visdomens nivå och förstod att samförstånd och konfliktnedtrappning är smartare än motsatsen.
http://www.expressen.se/gt/lars-vilks-det-ar-ingen-lek-det-har/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar