tisdag 24 mars 2015

Krav och förankring

Världens lyckligaste folk
Visst vet du att när man försöker mäta hur lyckliga och välbefinnande jordens människor känner sig så kommer danskarna etta. Det är imponerande. Jag har alltid gillat att jobba ihop med danskar, norrmän och finnar. Generellt är de väldigt olika varandra och oss svenskar. Danskarna är utan tvekan de tuffaste, krassaste och dem som minst accepterar att någon ska bestämma över dem. Och bland Europas affärsfolk är danskarna och holländarna generellt sett i en klass för sig.



Nu har den store Stefan Löfvén blivit upprörd på sina danska kollegor... Den danske statsministern, Socialdemokrat, Helle Thorning Schmidt, har enligt honom och en del andra svenskar en "tuff" ton mot invandrare. Jag antar att Socialdemokratin i Danmark fortfarande kommer ihåg sitt ursprung att göra landet till ett generellt välståndsland för alla, då måste man föra en politik som klarar det. Därför tolkar jag danska Socialdemokrater som att dom vill tillbaka till socialdemokratins ursprung där parollen "gör din plikt, kräv din rätt" var bärande. I kampanjer använder nu S uttryck som "kommer du til Danmark skal du arbejde" och Maja Panduro, S, sägs säga "samtidigt ska vi behandla nyanlända på en ordentlig och rimlig nivå. Men till det hör också att vi ställer krav, och det ska vi vara ärliga med, vilka förväntningar vi har på folk!". Du tittade väl på min korta film som jag publicerade nyligen? Där jag talade om hur viktigt det är att vi försvarar våra under hundratals år framarbetade grundvärderingar. De för oss viktiga grundvärderingarna får inte tas för givna, då gör vi ett stort misstag. Och varför finns inga fattiga EU tiggare i Danmark?
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/helle-thorning-schmidt-omojlig-i-sverige_4432337.svd



Regionombildning
Försöken att rita om kartan över den svenska kommunala och regionala uppdelningen fortsätter. Att det behövs nya indelningar är uppenbart för den som är insatt i landets olika utmaningar. Målsättningen är bl.a. att minska 21 landsting till färre regioner. Och möjligen att halvera antalet kommuner. Om vi begränsar regionerna till säg 11 stycken och avgränsar deras uppdrag till sjukvård och kollektivtrafik, då tycker jag att vi kan skrota landstingsvalet! Eftersom Sveriges riksdag mest svenskanpassar EU lagstiftning/direktiv kan de nationella politikerna behöva ordentlig sysselsättning. Eftersom de också har bedrövligt mycket ledigt finns även ledig kapacitet där. En ordning där riksdagslistorna blir längre och där man först fyller på med riksdagsfolk för att sedan fylla på med regionalt anknutna representanter till Riksdagens regionförbund. Visst blir det en form av ovanifrån upplägg MEN representanterna är ju valda underifrån. Så är det i alla fall inom Centerpartiet. Och regeringen är den svagaste någonsin så de får lobba ordentligt om de ska lyckas med en större förändring.....
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/regeringen-ritar-om-sverigekartan_4430243.svd




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar