måndag 16 mars 2015

Ditt ansvar

Sköt dig själv och skit i andra
På mellanstadiet hade jag en lärare som ofta använde uttrycket "sköt dig själv och skit i andra, gå din väg och ärligt vandra". Det var inte alltid roliga budskap när man själv straffades mycket hårdare än någon annan för att man t ex satt och pratade under en lektion. Men läraren kanske har rätt. Det kanske är dumt att bry sig om andra utan man ska helt fokusera på sin egen vinning och låta bli att bidra till att även andra kan få det så bra som möjligt? Även om det är dumt så är jag inte en person som bara kan se till mitt eget bästa så den vägen framåt har aldrig fungerat för mig. Men vems ansvar är det att ditt lokalsamhälle utvecklas positivt? Vems ansvar är det att det land du tillhör utvecklas positivt? Det är ditt ansvar! Och om de allra flesta tar det ansvaret så kan vi upprätthålla och utveckla ett rikt samhälle för alla. Det generösa samhället är inte hållbart om det endast innebär rättigheter. Vi har alla skyldigheten att bidra så gott vi kan till det gemensamma välståndsbygget.
http://www.dn.se/debatt/manniskor-har-eget-ansvar-for-att-bli-anstallningsbara/


Förändring
Polariseringen inom svensk politik är beklaglig. Det blir allt svårare att hitta breda och långsiktiga förändringar, reformer, som kan försvara vårt välstånd. I ett liknande politiskt klimat blir opportunismen och populismen mer omfattande. Hur ska det politiska systemet klara av att genomföra nödvändiga reformer när de flesta individer och partier vet att folket enbart vill höra löften om förbättringar? Tjat, tjat och tjat om vilka våra huvudproblem är. Ja, men repetition är kunskapens moder! En åldrande befolkning, misslyckad migrations och integrationspolitik och ett på tok för svagt lokalt näringsliv är våra stora välståndsutmaningar. Det är inom dessa områden som det krävs mycket lateralt tänkande och reformer! Och det brådskar, men det går på tok för sakta bl a på grund av den politiska polariseringen. Att Sony säger upp 50% av sin välutbildade och erfarna personal i Lund, att Ericsson flyttar utvecklingsverksamhet utomlands samt varslar över 2.000 personer, att SWEDBANK och SEB flyttar allt fler jobb till låglöneländer i Baltikum, att regeringen av egen kraft börjar avveckla svensk vapenexport är kraschindikatorer som du bör ta på största allvar om du vill att Sverige ska fortsätta att vara ett framgångsrikt land som erbjuder ok villkor för alla våra medborgare. Jag kan bara hoppas att de allt jobbigare låsningarna i svensk politik upphör. Vi behöver mer pragmatism och mindre idealism och ideologi. Och trots att många ogillar förändring så är den det enda säkra i våra liv förutom att vi alla dör.
http://www.skolverket.se/skolutveckling/larande/entreprenorskap/2.1785/2.3020/forandring-ar-ett-tillstand-inte-ett-projekt-1.130284

Nordens huvudstad
I ljuset av att Sverige går en allt tuffare framtid till mötes så är det intressant att se hur danskarna flyttar fram sina positioner. Med stöd av ett gäng kommuner runt Stockholm kallar sig den svenska huvudstaden för "The capital of Scandinavia" och under helgen fick jag lära mig vad "greater Copenhagen" handlar om. Ur ett vikingaperspektiv är min uppfattning att Uppsala är Nordens huvudstad. Jag tycker Danmark och Sverige kan kompromissa och välja Uppsala till "the capital of the North". Jag tror att det går att få med Norge och Finland på den lösningen. Vad tror du?
http://www.nordiskunion.nu/pages/staden.htm
https://www.flashback.org/t1384230p38


2 kommentarer:

 1. https://www.youtube.com/watch?v=LO2eh6f5Go0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var bra! Gillade särskilt hans comverse ; ). Vi vet ju att svenskarna blir allt sämre på matematik. Men det är självklart ohållbart att trycka så mycket sedlar som man gjort de senaste sju åren, särskilt i USA. Tidernas lågkonjunktur borde knacka på dörren inom kort.

   Och för oss som är lite ekonomiskt utbildade är det komiskt att höra att efter alla års inflationsskräck önskar nu många en inflation som ska "blåsa bort" skuldbergen. Jag blir trött. Mycket trött.......

   Radera