onsdag 24 april 2013

Ständig utveckling & nytänkande

Omänskligt och lätt att tappa markkontakt
Det är väldigt få, om någon, som rimligt kan klara av att vara en välmående partiledare i dagens globala och informationssamhälle. Även för den mest erfarne personen är det en omöjlig uppgift om man, som lämpligt är, också ska ha lite markkänsla. Dvs känsla för vad människor runt köksbordet talar om. Den ständiga cirkusen runt Socialdemokraternas ledarskap är ett exempel på att även partier med stora resurser till stöd runt partiledaren har stora problem. De två senaste, som fallit efter kort tid eller bara börjat, avviker från tidigare gång då de innan uppdraget haft olika statsrådsposter. Vi får se hur det går för deras nuvarande partiledare. Även Fredrik Reinfeldt kan sannolikt exemplifiera utmaningen då hans äktenskap inte klarade av de tidsmässiga ansträningar som ett ledande politiskt uppdrag kräver. Det är dax att tänka nutid även om hur partiledarrollen bäst utformas för att vara hållbar. Ett delat ledarskap, som kan genomföras på många olika sätt, tror jag också öppnar upp för att partierna får betydligt enklare att hitta duktiga kandidater till partiledarrollen. Bara en så enkel sak som att få möjligheten till återhämtning i form av ostörd semester under några dagar kan inte underskattas.

Jag tror att Annie Lööf tillsammans med någon ytterligare partiledare blir toppen. Måste profilen som kan komplettera henne vara en människa som har god praktisk erfarenhet av storstadsmänniskors vardag? Nej. Andra kunskaper och erfarenheter kanske är mer värdefulla. Det bestämmer Centerpartiets ombud på stämmor. Vad tycker du?
http://www.dn.se/debatt/delat-partiledarskap-basta-losningen-for-centerpartiet

Öppnaste partiet
Centerpartiets ledande företrädare talar ofta om att vi är Sveriges öppnaste parti. Flera ansåg att den mediala processen i samband med framtagandet av ett nytt idéprogram var ett uttryck för det. Det är snart endast ett år kvar till Europaparlamentsval och därefter till kommuner. Landsting och riksdag. Centerpartiet fick förtroendet av 25% av väljarna år 1976. Av 12% av väljarna år 1986 och år 2013 ligger vi runt 4%. Helan partiet behöver engageras i förändringsarbetet att åter bli en ledande folkrörelse som har den demokratiska legitimitet som krävs för trovärdighet och för den markkänsla som är nödvändig för att fatta så kloka beslut som möjligt.

3 kommentarer:

  1. Att vara partiledare är förmodligen väldigt ensamt. Även om du har fok som hjälper till med nästan allt. Hur mycket resurser som helst. Men samtidigt ständig risk/möjlighet för konflikt. Folk som ändrar uppfattning. Olika påståenden som är lite svåra att kontrollera. Ståndpunkter som snabbt måste formuleras. Alla som egentligen tycker lite olika. Om det mesta. Och att mitt i alltihop symbolisera tryggheten, lugnet. När alla andra känner en längtan till att fira helg eller koppla bort allt ansvar. Då måste partiledaren ändå bära ansvaret konstant. Alltid. Efter helg kommer nya frågor, nya problem, nya krav. Frestelsen att återfalla till gamla argument. Som egentligen inte dög fullt ut när de var nästan nya. Allt kan göras bättre. Allt kan läsas in mer noga. Allt kan göras annorlunda. Att vara besatt av en glädje inför det faktum att ändå stå där längst ut på kedjan. Vara den sista länken. Njuta av att försumma allt. Samtidigt känna allt. Uppleva tillräckligt och se fram emot måndagens första timmar. Vecka efter vecka.

    Ja förmodligen är det lite lättare om man är två. Även om det bara skulle vara på papperet.

    SvaraRadera
  2. Att vara ett stort parti hör nog lättast ihop med att utlova pengar. Hela fokus läggs där. Vem ger mest pengar? Lite beroende på din egen situation, dina grundinställningar och hur du lyssnar på andra människor så väljer du här det tydligaste alternativet. S o M profileras av media som de två penga-alternativen.

    Undantagen är de lite lynnigare särfrågorna. Framförallt miljö och invandring. Idag kan de frågorna fortfarande blossa upp, men troligtvis knappast i nivå med 1970-talet.

    SvaraRadera
  3. Visst är det ensamt i toppen men det borde man inse när man tar på sig ledartröjan. Visst finns gott om vargar både bland andra partier, det egna partiet och bland journalister som av olika skäl motarbetar en ledare. Med tydlighet och ödmjukhet kan man komma långt. Att bli ödmjuk på riktigt tror jag kräver livserfarenhet. Egen brist på livserfarenhet måste, om man har en ledande roll, kompenseras med mycket erfarenhet i sin närhet.

    Ett delat ledarskap kan konstrueras på många olika sätt. För att kunna hitta ett sätt som man tror kan fungera inom C måste man samtala om möjligheten. Personligen tycker jag samtalet känns värdefullt eftersom alternativet annars enbart är att byta partiledare. Vi lever i en global och informationshysterisk tid. Det kan vara klokt att ifrågasätta gamla lösningar för att göra partiledaruppdraget möjligt att genomföra utan att behöva vara en övermänniska.

    Arbetsmarknaden blir definitivt en valfråga. Miljöfrågorna tror inte jag blir valfrågor. I tuffa tider tenderar hårda och kortsiktiga frågor bli avgörande. Kanske blir försvarsfrågorna viktigare än vad många politiker idag tror. Vi har många invånare som varit med om krig. Jag tror de vill tro att Sverige kan fortsätta att vara ett fritt välståndsland.

    SvaraRadera