söndag 28 april 2013

Styrka som börjar kosta

Många år av doping
Sverige har en tråkig historia av doping. Gång efter gång har svenska regeringar valt att devalvera kronan (dopad valuta) för att försöka lösa inhemska problem på arbetsmarknaden. I praktiken har vi, i förhållande till andra länder, blivit relativt sett fattigare varje gång vi devalverat kronan. Det går att lösa strukturella problem om man inser dem och jobbar hårt med att ställa om det som inte längre fungerar. Det är oftast den bästa och mest hållbara vägen framåt. Schweiz är ett lysande exempel på land som klarat av att bygga ett högt generellt välstånd utan att ständigt devalvera sin valuta. Inte ens när landet hade stora industriella problem valde man att dopa sig utan att istället satsa på innovation och satsningen lyckades. Återigen börjar svenska stora exportföretag klaga över att vår krona är för stark. Den starka kronan leder till lägre vinster för vissa storbolag. Vad tror du händer om det klagandet ökar? Eftersom vår valuta "flyter" är det sannolikt enbart en mindre välskött nationell ekonomi som kan försvaga kronan i dagsläget. Tror du att Borg öser på med budgetunderskott inom kort för att på det sättet försöka devalvera kronan?

Positiva liv
Hur många gånger har jag bloggat om de ockerbolag som erbjuder sms-lån och som sätter många människor i stora ekonomiska problem? Inte minst drabbas många ungdomar som startar livet i stor uppförsbacke efter betalningsanmärkningar och ärenden hos Kronofogden. Livet bjuder på tillräckligt många utmaningar utan att staten ska tillåta liknande ockerverksamhet. Hur svårt kan det vara att sätta stopp för dessa mycket negativa utlåningsverksamheter med effektiva räntor som inte kan klassas som något annat än ocker? Det är inte nyliberalt att tycka som jag tycker. Vad tycker du?
http://www.dn.se/ekonomi/bolagen-som-lockat-68738-i-skuldfallan

Positivt att läsa att man i Stockholm börjar ta utmaningarna med den stora andelen överviktiga barn på större allvar. Det är inte nyliberalt att jobba med utmaningen och försöka hitta metoder som gör att alla dessa barn kan få bättre och friskare liv. Jag tycker det är glädjande att allt fler börjar inse att det handlar om att ge människor, särskilt barn, förutsättningar för ett positivare liv.

Lysande initiativ av DN att ge Stockholmarna chansen att tipsa ännu mer om berättelser som kan bidra till det bättre om de kommer i offentlighetens ljus.
http://www.dn.se/sthlm/stockholmstipset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar