tisdag 16 april 2013

Leva som man lär

Tydliga mål
Går det att lyckas med något om man inte har tydliga mål? Det gör det säkert men "om man inte vet var man ska spelar det ingen roll vilken väg man väljer". Om du vill något är det viktigt att sätta upp mål för att göra det mer sannolikt att du lyckas uppnå det du vill.

Jag är i Bryssel tillsammans med övriga ledningen för Uppsala kommun. Målsättningen är att lära av hur andra kommuner och regioner jobbar i Bryssel för att påverka EUs lagstiftning och för att få så mycket återbäring till Uppsala som möjligt av alla våra miljarder som vi svenskar skickar till EU. Här finns över 300 lobbygrupper och över 150.000 människor som jobbar politiskt, tjänstemän som stöttar politiken, lobbyister och mediapersoner. Inom kort kommer Uppsala att välja väg hur vi ska utveckla vårt internationella arbete.

EU befinner sig utan tvekan i kris. Vi får se hur det går för EU-projektet men det börjar bli bråttom med att komma på lösningar som kan vända Europas negativa situation. Arbetslösheten är mycket stor runt om i stora delar av Europa. I synnerhet i södra Europa. Och särskilt drabbade är ungdomar. I vissa länder är nu ungdomsarbetslösheten runt 50%!!! Det är självklart en ohållbar situation. EU kritiska krafter växer sig allt starkare. Inte minst i Tyskland eftersom tyskarna betalar mycket för att EU inte helt ska falla sönder. Inte minst i länder som drabbas av att fattiga europeer tar sig till rikare delar av unionen. Idag kom också dystra ekonomiska prognoser för Storbritannien. Läget är fortsatt mycket allvarligt. Och jag fattar inte att guldet tappar så mycket i värde när oron är så stor och då allt fler ekonomier, bl a USA och Japan, kraftigt dopar sina ekonomier genom att kraftigt trycka pengar och därigenom inflatera sina ekonomier. Vad tror du händer?

Med på studieresan är Miljöpartiets ledare i Uppsala. Hon både flög ner till Bryssel och åt en stor saftig köttbit till middag igår. Får man göra så när man är MPare? Var går gränsen för när man tappar trovärdighet om man tycker att människor ska göra på ett visst sätt men samtidigt gör dessa saker själv? Vad tycker du? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar