måndag 18 mars 2013

Riksdagsfallskärm, Papperslösa & Investerare

Inte nu
Visst är det "kul" att nuvarande riksdagsledamöter från M och S inte vill försämra sina egna villkor inom kort och absolut inte så att det drabbar dem själva. Varför skulle de göra det? Varför skall de ta något moraliskt ansvar för orimliga fallskärmsupplägg? Självklart borde de göra det men väljer att inte göra så. Flest svenskar väljer att rösta på M och S. I ljuset av att reglerna för politikernas fallskärmar nu ändras bör ordningen nu bli, eftersom de inte ändrar till lika för alla, att de som lever kvar i nuvarande system får sina groteska fallskärmsavtal men att de nya riksdagsledamöter får betydligt högre arvoden medans de gör någon nytta. Självklart skall inte villkoren totalt sett försämras men det är rimligt att ersättningarna höjs när en politiker är i hetluften och att det sker på bekostnad av dessa oförsvarliga fallskärmsupplägg. Gör om! Gör rätt!

"Inte hemma hos mig"
Allt för många tycker att det är någon annan som skall göra saker och inte man själv. Det gäller även flera jag träffat och talat med om illegal invandring. Ingen klubb (kan se Sverige och ett medborgarskap som en klubb och ett medlemskap i den samma) klarar av att vara framgångsrik om man inte har klubbregler som man säkrar att de följs. Det är inte upp till de som önskar vara med i klubben att avgöra det. I synnerhet om medlemskapet är förknippat med en massa förmåner som man annars inte har. Varför är det så svårt för vissa att förstå att man måste tänka långsiktigt och att man måste väga in sociala-, ekologiska- och ekonomiska hållbarhetperspektiv i alla beslut man fattar. Lagar och regler måste upprätthållas, skrivas om eller avvecklas. Det är inte ok att samhällets myndigheter avviker från beslutad tillämpning. Då uppstår godtycklighet och orättvisa.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/billstrom-kovander-om-reform
http://www.dn.se/sthlm/vad-gor-politikerna-nar-de-ser-en-tiggare
http://www.dn.se/ekonomi/s--p-varnar-for-social-explosion
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16438199.ab

Långsiktighet
Även bland investerare finns goda och dåliga exempel. Det som, inte förvånande, förenar de bästa investerarna är att de är långsiktiga i sina placeringar. Tänk vad mycket bättre vårt välstånd skulle bli om den kortsiktiga spekulationsekonomin kunde hämmas. Varför gynna pengatvätt och kortsiktighet kopplade till t ex banksystemen på Cypern? Vad tycker du?
http://www.di.se/#!/artiklar/2013/3/15/investera-som-stjarnorna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar