måndag 11 mars 2013

Tiggeri

Social "turism" och organiserad brottslighet
I våra storstäder blir det allt vanligare med tiggare. Väldigt många av dessa tiggare kommer från syd-östra Europa. Några av dem "bara" tigger och andra spelar musik och ber om spelningsbidrag. Meningarna om vad man skall göra åt problemet, eller om det är ett problem överhuvudtaget, skiljer sig markant mellan olika personer och grupper. Visst finns några fåtal svenska medborgare som tigger men de är verkligen en mycket liten minoritet.

Vad jag kan förstå får de som enbart tigger allt mindre pengar av förbipasserande. Vad jag också kan förstå får vissa som erbjuder varierande musik relativt mycket pengar av förbipasserande, i synnerhet om ett barn finns med i bilden. Oavsett om det rör sig om social "turism" eller organiserad brottslighet så måste vi försöka lösa problemet. Ingen svensk medborgare, eller mottagen flykting, eller som fått asyl, behöver tigga i Sverige. Även korta sociala stöd ska erbjudas för alla EU medborgare i nöd.

I dagens DN artikel runt problemet blir jag förvånad över naiviteten i inlsaget. Någon finansierar transporten till Sverige från t ex Rumänien. Någon har på något sätt förbundit sig att transportera hem dessa utsatta personer till sin hemort. Vilka är dessa "turistarrangörer"? Hur får de betala för de tjänster de fått för att ta sig till Sverige? Vad händer när de inte kan betala tillbaka? Som jag sa på en debatt igår kopplad till tiggeri, "Ge inte några pengar!" Skänk hellre pengar till Stadsmissionen, Svenska kyrkan och Rädda barnen. Då vet du rimligt bra vad pengarna går till och du bidrar inte till att tiggeriet fortsätter. Det är nog klokt att även upphöra att ge pengar till musikanter från sydöstra Europa. I vart fall om du vill bidra till att minska antalet tiggare på våra gator. Vad tycker du att vi skall göra? http://www.dagensnyheter.se/Pages/LoginPage.aspx?ReturnUrl=%2fArticles%2f2013%2f03%2f11%2fJag-ska-inte-behova-leva-sa-har%2f

2 kommentarer:

  1. Jag brukar köpa Situation Stockholm. Det känns bättre att ge pengar till etablerade organisationer precis som du också föreslår att vi ska göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. : ) jag brukar också köpa Situation Stockholm. Inte minst för att uppmuntra de som säljer och som aktivt försöker bryta sin negativa situation.

      Radera