lördag 23 mars 2013

Direktörskris, Diktaturer och C-stämma

Vad är en rimlig ersättning för utfört arbete?
Det enkla svaret på frågan är att ägare, väljare och arbetsgivare avgör det. Är inte det en rimlig ordning? Om ägarna till ett företag accepterar orimliga ersättningar till sina chefer är det väl deras problem. Nej det är det inte. Den sanslösa omdömeslöshet och girighet som uppvisas kopplat till allt för många företag försvårar på ett onödigt sätt bl a de bredare löneförhandlingar. Även den sociala hållbarheten hotas när stora samhällsgrupper känner att skillnaderna blir omotiverat stora. Personligen får duktiga personer gärna tjäna massor men för en tjänstemanna VD tycker jag det i så fall skall vara kopplat till egna köp av aktier och/eller bonussystem som är långsiktigt uppbyggda. Blir intressant om alla direktörer nu börjar flytta när t ex folket i Schweiz och Frankrike nu fått nog och vill stoppa dessa orimliga ersättningar. Vad tycker du?
http://www.di.se/artiklar/2013/3/22/frankrike-redo-stoppa-bonusfesten/

Kompromisser, kompromisser och kompromisser
Är på C stämma. Demokratin har sina olika former runt om i världen. Det är kul att det finns många olika metoder som är demokratiska. Alla delegater ser på världen utifrån sina egna ögon. Kompromissandet är totalt. Det som vinner en majoritet och blir C politik får ofta endast knapp majoritet. Det innebär att många andra av partiets ombudsmän tycker annorlunda men ändå förväntas följa besluten. Jag tycker det är kul att lägga förslag och jag deltar i en tävling där den som får flest avslag från stämman vinner : ).
http://www.di.se/artiklar/2013/3/22/loof-skarper-tonlaget-mot-moderaterna/

Diktaturer på frammarsch
Västvärldens NATO har fått konkurrens. Kina, Ryssland och några till auktoritära nationer har sedan några år en egen militär samarbetsorganisation som kallats Shanghai 5. Är det inte lite skrämmande att flera mäktiga totalitära makter knyter allt starkare band?
http://www.di.se/artiklar/2013/3/22/kinas-president-sluter-energiavtal-med-ryssland/
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar