onsdag 6 mars 2013

Kraft & hälsa

Hälsan viktigast
Det finns människor som tycker att det tjatas för mycket om hur viktigt det är att sköta om sin hälsa eller för samhället att bli bättre på att jobba med förebyggande hälsoarbete. Hur kan det vara så? De allra flesta har någon gång haft en influensa eller på något sätt varit sjuk. För många av oss övertar då sjukdomstillståndet helt vårt liv. Har vi dessutom en influensa vill vare sig du själv eller andra umgås. Mer måste satsas på hälsofrämjande livsval. Vår demografiska utveckling kräver det.

En nära vän gjorde i förra veckan sig riktigt illa i Åres backar. Trots en knäfraktur och en faktur i axeln. Två operationer. 14 skruvar och två plattor i kroppen är han huvudperson, och skall delta, på sin 50 års fest på lördag. Imponerande att han inte blåser av. Underbart att olyckan inte slutade ännu värre. Han är idag väldigt medveten om hur värdefullt det är att inte vara sjuk eller skadad. Han kommer att återhämta sig så snabbt det går då han är en kämpe och en positivt orienterad person. Att vara positiv och en kämpe underlättar utan tvekan enormt när liknande saker inträffar.

Återhämtning i väst?
Väst kris är på många sätt en energikris. Under många år har vi blivit bortskämda med väldigt billig energi. Den tiden närmar sig sitt slut. Förhoppningsvis använder vi vår fantastiska mänskliga förmåga till att skapa kostnads- och energieffektiva lösningar som kan ersätta den billiga olja vi länge kunnat utnyttja för att bygga välståndet som vi känner det idag. Kärnkraften är inte ett billigt alternativ när alla dess kostnadsdrivare räknas in. Oljan kommer att ta slut och den måste helst användas till annat än att bara eldas upp i våra motorer. Vi måste växla upp omställningen till det fossil och kärnkraftsfria samhället fortare. Det går! Ska vi låta kortsiktiga fossila och atomaffärsintressen få bromsa en nödvändig förändring? Tror du att oljan blir billigare när hela mellanöstern är i gungning, Iran snart imploderar och Venezuela nu sannolikt blir stökigt igen (oavsett vad man tyckte om Chavez)?
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/har-ar-raoljans-nya-worst-case-scenario_7971878.svd
http://www.di.se/#!/artiklar/2013/3/6/finsk-gryningsrad-mot-karnkraftsbygge/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar