torsdag 28 mars 2013

Glad Påsk & Sockerskatt

Varför har vi påskledigt?
Undrar jag hur många i vårt land som inte vet varför vi traditonellt firar påsk. Hur många tror du vet varför vi gör det? Påsken är den kristna kyrkans viktigaste årshändelse. Kristna firar att Jesus återuppstod från de döda. Vill minnas att judar parallellt firar uttåget ur Egypten för flera tusen år sedan. Påsken var och är fortsatt både en sorgens och en glädjens dagar men ytters ett uttryck för kraften i konceptet "Fadern, sonen och den helige ande". Minns långfredagarna i min ungdom som igår. De var väldigt tråkiga dagar. Sorgmusik på de får radiokanaler man kunde få in och definitivt sorgmusik på den enda tv-kanalen. Alla affärer var stängda. Allt var i princip stängt. Så är det inte idag. Vi lever i ständigt förändrade tider. Om det är bra eller dåligt avgör du själv. Förutom att önska dig en Glad Påsk vill jag uppmana dig att försöka ta en dag av påsken för avkoppling och reflektion. Jag tror att många människor inte hinner, eller i vart fall inte tar sig tiden, att under en längre stund reflektera över sitt liv. Passa på att i lugn och ro reflektera lite mer än vanligt. Ät gott (men inte för mycket sötsaker) och umgås med dina nära och kära. Även om du gör det via t ex Skype ; ).

Behövs politiker?
Om vi lever i en tid där de flesta politiker bygger upp sin politiska karriär enbart genom att vara politiskt korrekta, att inte riskera att göra fel, behöver vi då politiker som representanter för folket? Om inte politiker vågar säga att en gås är en gås eller att det finns ett stort samhällsproblem som måste hanteras vilket värde tillför våra politiker? Om maktpartierna S och M, särskilt M, enbart följer opinionen, kan vi inte lika bra använda vårt e-legitimation och ha direktröstning om alla frågor på alla geografiska nivåer som vi har idag? Politiker måste våga tala om både möjligheter och problem. Det är löjligt att sitta i möten med andra politiker där man blundar för stora problem som bara blir större om man inte försöker hitta vägar för att lösa eller i vart fall minska problemens omfattning. Hur svårt kan det vara att förstå det? Det är ansvarslöst och att skjuta allt större problem på kommande generationer. Det är inte något jag vill bidra till.

Ibland kan det vara så att vi människor inte delar problemformuleringar. Ett område där det borde vara självklart att väldigt många ser problemen är övervikt och fetma. Påsken är en helg då många av oss, inklusive jag själv, dricker påskmust, äter godis, allt för mycket mat och kanske även alkohol. Så är det inom de allra flesta hem. Slutsaterna i den senaste folkhälsoundersökningen, som genomförs av Landstingen och som kallas "Hälsa på lika villkor?", är bl a att övervikt och fetma är ett mycket stort problem och i synnerhet på vår landsbygd. En förklaring till att landsbygden särskilt är drabbad sägs vara beroendet av bilen. Ta gärna del av dessa rapporter inom just ditt landstingsområde.

Läs också gärna dagens "signerat" på DN. En utmärkt artikel om problemet med socker. Läs ännu hellre den bok hon refererar till. Jag tycker absolut politiker måste ta ett ansvar för att negativa trender bryts. Människor far illa kopplat till alla effekter som övervikt och fetma, för de allra flesta, medför. Till exempel läskedryckssäljare struntar i den enskildes hälsa. Den politiker som inte tar problem som dessa på allvar tycker jag gör ett uruselt jobb som folkrepresentant. Om man bryr sig om sina medmänniskor vågar man bli en av alla som kan bidra till att skatten på socker höjs så att vi människor möjligen blir lite mer återhållsamma i vårt godis och läskedrycksdrickande. Vi får garanterat in lite mer pengar till samhället för att hjälpa allt fler med diabetes, hjärtproblem etc. Vad tycker du?
http://www.dn.se/ledare/signerat/priset-for-var-sota-synd
http://www.dn.se/nyheter/politik/politiker-for-tunga-for-nya-stolar  

Går trenden att vända?
Kan KD och C arbeta sig kvar i riksdagen? Absolut. Genom att fokusera på de stora samhällsproblemen och våga ha egna tydliga förslag på hur man kan lösa dem. Genom att bättre lyssna till dem man ser som sina målgrupper. Det kräver ett utifrån och intänkande. Det kräver politiskt mod. Jag tror det belönas. Vad tror du? Om KD inte platsar in i riksdagen tystnar bl a den starkaste moraliska fanbäraren. Om C inte platsar i riksdagen minskar kraftigt den nationella rösten för småföretagarens villkor, för grön tillväxt, för kvalitet inom skattefinansierade tjänster, landsbygdens villkor och att minska centralisering av makt. Om KD och C faller ur riksdagen är det deras egna fel. Ingen annans.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/novus-c-och-kd-under-sparren_8037842.svd
http://www.di.se/#!/artiklar/2013/3/28/c-och-kd-hamnar-under-sparren/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar