måndag 4 mars 2013

Opinion & lägg ner myndigheter

Rädsla
Jag är så glad över att mitt val av parti som bas för politisk samhällsutveckling föll på Centerpartiet. Precis som beskrivs i dagens DN ledare måste det vara väldigt tråkigt att vara politisk företrädare för M eller S då de inte vågar driva någon offensiv och förändringsdriven politik. Eftersom de är maktpartier väljer de att ligga lungnt och stilla, i vart fall i retoriken. Det är intressant att konstatera att politiska rådgivare och dagens partiledningar nu sett på tillräckligt många amerikanska politiska serier samt besökt amerikanska valrörelser och bestämt att även i Sverige skall dagspopulismen få styra politiska utspel. Personligen tycker jag det är helt fel att styra sitt tyckande utifrån enkla opinionsfrågor där människor, som ofta inte är pålästa på en frågas komplexa sammanhang, tycker till. I min värld är det bara populism och inte ett ansvarsfullt sätt att leda en verksamhet eller en region på. Vad tycker du? Är det bra att ledande politiker formar sin dagspolitik utifrån löpande opinionsmätningar?
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/opinionsmarknaden

Minska byråkratin för företagare
Hur länge har vi hört att byråkratin för företagare skall minska? Jag vet att mycket har tagits bort men det har också tillkommit en massa nya myndighetskrav på företagare. För att inte bara vara tomma ord om att minska byråkratin för våra samhällskritiska företag krävs en radikal effektivisering av statliga myndigheter! Alla som jobbat i stora företag eller organisationer vet att stora huvudkontor genererar en massa onödigt arbete ute i det huvudsakliga värdeskapande ledet. Det är alla dessa myndigheter med sina specialområden som driver på all den byråkrati som förgiftar företagarnas vardag. Byråkratin både slukar tid, energi och pengar från företagarens huvuduppgift att möta kundernas behov och försöka tjäna pengar genom att göra så. Låt oss göra det enkelt, halvera antalet myndigheter i Sverige! Då kan jag garantera att våra företagare snabbt kommer att bidra till att fler eftertraktade jobb skapas runt om i Sverige. Tills Centerpartiet fått egen majoritet och kan lägga ner dessa 50% av onödiga enskilda myndigheter så är det bra att Annie Lööfs departement i vart fall försöker förenkla i administrationsträsket.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/blankettbordan-ska-halveras_7963568.svd

2 kommentarer:

  1. När det gäller byråkrati och överdriven reglering så är du helt rätt ute. Det är stor risk att allt sånt gör mer skada än nytta.

    SvaraRadera
  2. För var dag jag har förmånen att leva blir jag allt mer övertygad om detta.

    SvaraRadera