onsdag 31 maj 2023

Liberalerna stärker krisen

I början av lågkonjunkturen

Svår ekonomisk tid

Under allt för lång tid erbjöds vi av världens riksbanker på tok för billiga pengar som under en tuff Covid-pandemi kulminerade med till och med negativ ränta. En penningpolitik som i stor utsträckning bär skulden till dagens inflationsproblem. Nu ska världen anpassa sig till en verklighet där pengar kostar pengar att låna i en extremt mycket högre grad än tidigare. Samtidigt som räntorna på drygt ett år kraftigt ökat är räntan, priset på pengar, historiskt lågt. Samtidigt som Riksbankernas lekstuga fortsätter har vi i Uppsala en egen lekstugecirkus. Efter en tids skådespel visade Liberalerna färg och erkänner att de fortfarande stöttar ett extremt dyrt och onödigt spårvägsprojekt i en liten del av Uppsala. Ett av huvudskälen till varför Utvecklingspartiet demokraterna inte stöttade ett icke Socialdemokratiskt alternativ var att UP inte litade på att Liberalerna insett det okloka med spårvägsprojektet. UP fick rätt. Nu kan minoritetsstyret med stöd av Liberalerna fortsätta att slösa bort lokala skattepengar på något som både är fel och onödigt. 

https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/pong/statistiknyhet/konsumentprisindex-kpi-april-2023/

Går Liberalerna att lita på?

Vad hände och varför nu? Det undrade bland annat Uppsala Nya tidning. Om det kan man tycka mycket. Personligen tror jag att det var trycket från Utvecklingspartiet demokraterna, UP, som hände och som gjorde att Liberalerna återigen bytte fot. Vad hände? UP frågade återkommande Moderaterna om de i sin påstådda Allians hade ett enat alternativ till spårväg. När det äntligen och nyligen blev ett möte mellan UP och "Alliansen" i denna fråga antar jag att det blev omöjligt för Liberalerna att fortsätta sitt dubbelspel utan de blev tvingade att bekänna färg. Både under förhandlingarna mellan partierna efter valet 2022 och under de två 24-timmarsövningar som kommunstyrelsens ordförande kallade till var det tydligt att Liberalerna var "den felande länken" om man trodde att "Alliansen" stod för ett alternativ. Under 24-timmarsövningen öppnade inte Moderaterna upp för några alternativa resonemang om hur kollektivtrafikfrågan skulle lösas ut och Liberalerna upprepade hela tiden att "Fyrspårsavtalet är heligt". UP har varit tydliga hela tiden om att vi vill att Uppsala ska utvecklas på ett klokare sätt. Ett socialt-, ekologiskt- och ekonomiskt klokare sätt. Det inkluderar inte i dessa tuffa ekonomiska tider en satsning på ett onödigt spårvägsprojekt. Den som tror att ett UP stöd till ett minoritetsstyre med Alliansen hade varit bättre än det val UP gjort har verkligen inte koll på hur den politiska verkligheten ser ut. Och Therez Almerfors kommentarer om att Liberalernas utspel typ "kom från en klablå himmel" visar vilket dåligt fungerande lag "Alliansen" är.

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/vandningen-liberalerna-sager-ja-till-sparvagen/j8dd0mml

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/therez-almerfors-m-om-vandningen-overraskande-och-sorgligt/l7xx07wr

Stärkt invånarinflytande

Och Moderaterna visar tydligt att de står långt ifrån Utvecklingspartiet demokraterna, UP, kopplat till viljan att stärka invånarinflytandet mellan allmänna val. För UP är det en huvudfråga. Genom samarbetet med Socialdemokraterna är också det en del av det arbete som pågår. Och den lokalt viktiga rådgivande omröstningen som ska genomföras äger rum parallellt med valet till Europaparlamentet den 6-9 juni 2024. Frågan kommer att handla om hur Uppsala bäst byggs ut. Hur frågan ställs återstår att bestämma då UP vill att alla partier ska få en chans att komma med förslag. Att den ska handla om hur Uppsala bäst byggs ut är givet. Moderaterna oroar sig för fel saker. De borde oroa sig över att det nu är tydligt att den så kallade Alliansen helt saknar en samlad stadsbyggnadspolitik. Det visste UP. Därför var det mycket klokare ur ett UP alternativ att med ett Hållbarhetsavtal låta Socialdemokraterna styra. Dessutom saknar Moderaterna all trovärdighet i kollektivtrafikfrågor eftersom de styr Regionen som ansvarar för kollektivtrafiken. Moderaterna och Centerpartiet har inte stängt ner spårvägsprojektet i Region Uppsala. Det kan de fortfarande göra, men de gör det inte. Nedan debattartikel från Moderaterna beskriver väl hur annorlunda de ser på demokratifrågor än UP.

 https://unt.se/debatt/artikel/kasta-pelings-och-hannas-oseriosa-folkomrostning-i-papperskorgen/r4001o1j

Elbrist och mindre pengar till kärnverksamheterna

Liberalerna eldar på den lokala ekonomiska krisen genom att väldigt mycket pengar i en ekonomiskt svår tid planeras gå till spårvägsprojektet. Dessutom leder ett liknande projekt till att elförsörjningsproblemen som redan är ett faktum i Uppsala blir än större. Vad hade Strindberg sagt? "Det är synd om Uppsalaborna". Nedan reflekterar Utvecklingspartiet demokraternas två ledamöter i kommunfullmäktige i en UNT debattartikel om Liberalernas agerande.

"Tisdagen 30/5 2023 bekände Liberalerna färg och bestämde i sitt velande återigen att de är för ett spårvägsprojekt i Uppsala. För dem utan historiska faktakunskaper var Liberalerna i formella kommunala beslut först emot en spårväg, sedan var de för en spårväg, sedan var de emot en spårväg igen och nu är de återigen för en spårvägslösning. Inte en särskilt seriös process i en så stor och extremt dyr fråga för Uppsalaborna. En fråga som dessutom tvingar in Uppsalas skattebetalare i ett projekt som kräver extremt höga investeringar och som förutsätter en kraftig förtätning av Uppsalas södra stadsdelar."

https://unt.se/bli-prenumerant/artikel/lz77962r/unt-2m2kr_s_22



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar