måndag 8 maj 2023

Maktfördelning

Upplyst despot eller idéer som offentligt bryts

Jag känner glädje och mening över att kämpa för ett väl fungerande Uppsala där samhället är tryggt, lärorikt och fullt av individuella möjligheter att förverkliga egna drömmar. En plats där jag också vill stärka den lokala demokratin eftersom jag är övertygad om att det både leder mot en bättre framtid och en viktig del av en nödvändig integrationspolitik. 

Det är både rimligt och klokt att öka förtroendevaldas legitimitet genom mer regelbundna invånarpaneler, formella områdesråd och rådgivande folkomröstningar. Inte minst för att på allvar få igång ett klokt integrationsarbete i landet Sverige. På gårdagens partiledardebatt var det tydligt att Sverige behöver en tydlig integrationspolitik.

I UNT nedan svarar jag på kritiken om att Utvecklingspartiet demokraterna, UP, vill ha en rådgivande folkomröstning i samband med valet till Europaparlamentet 6-9 juni 2024. Snart kanske många Uppsalabor börjar förstå att UP vill att Uppsalabornas röster ska höras starkare mellan allmänna val. Vi är övertygade om att samhällsutvecklingen blir klokare så samt att den är bättre förankrad bland berörda invånare. Det är pinsamt att många av de övriga partierna dumförklarar invånarna och deras förmåga att klokt kunna välja mellan uttryckta alternativ.

”Det är förakt mot demokratin att tycka att ett ökat invånarinflytande över vår egen framtid är ”absurt”, skriver Stefan Hanna i en replik på Mats Ytterströms insändare i UNT 3/5 2023.

Sverige skiljer sig från många andra demokratiska länder med att invånarna enbart i nationella frågor en gång vart fjärde år får rösta i allmänna val. Det behövs fler metoder som bättre förankrar stora lokala beslut. Särskilt i Sverige eftersom riksdagsvalet på tok för mycket överskuggar de lokala valen. Utvecklingspartiet demokraterna, UP, är för att politiken mer regelbundet ska tvingas förhålla sig till folkviljan. Det tvingar politiken att vara närmare oss invånare andra perioder än i valrörelser. Då får den representativa demokratin mer legitimitet.

Eftersom frågan om kapacitetsstark kollektivtrafik behöver avgöras snabbare än efter valet till Europaparlamentet 2024 har vi enats om att just frågan om kapacitetsstark kollektivtrafik ska avgöras så snabbt som möjligt. Bland annat för att möjliggöra bättre omförhandlingar av redan ingångna avtal med staten. Samtliga partier är överens om att det svenska intresset av att stärka tågförbindelserna mellan Uppsala och Stockholm är viktigt. Avtal som innan UPs inträde i kommunfullmäktige fått stöd av samtliga partier i Uppsalas kommunfullmäktige. 

UP anser att det är utmärkt att utnyttja Europaparlamentsvalet för att låta Uppsalaborna kunna påverka hur Uppsalas tillväxt helst sker. Ambitionen är att i dialog med övriga partier formulera en vägledande fråga som även har betydelse för vilket behov som finns för kapacitetsstark kollektivtrafik. Vi föraktar inte Uppsalabornas förmåga att klara av att ge uttryck för sin vilja om hur Uppsalas tillväxt bäst sker.

Oavsett hur frågan formuleras kommer den ge Uppsalaborna en chans att i ett formellt val uttrycka vad de anser vara den mest tilltalande vägen framåt. Demokratiskt kan det också innebära att valet till Europaparlamentet, EP, får fler deltagare. Det är viktigt eftersom alltmer som berör Uppsala och övriga Sverige beslutas om inom EU. I EP valet 2019 deltog endast 60 procent av Uppsalaborna. Uppsalabornas röst behöver stärkas.”

https://unt.se/insandare/artikel/politiken-bor-tvingas-forhalla-sig-till-folkviljan/r01y87pl



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar