onsdag 10 maj 2023

Känsligt läge

Farligare än under kalla kriget 

Minns du vad kalla kriget var? Det var ”väst” mot ”öst”, eller marknadsekonomierna mot socialisterna, mellan 1945-1991 där det framförallt var USA mot Sovjetunionen. Proxikrigen var många, där ovan två maktsfärer stöttade olika sidor i olika väpnade konflikter framförallt i Centralamerika, Sydamerika, Asien och i Afrika. Sovjetunionen stöttade till exempel Kuba där "Kubakrisen" höll på att starta ett kärnvapenkrig. Nu säger erfarna diplomater att spänningarna i världen är värre än under "Kalla kriget".

Bland många andra tillhör Jan Eliasson dem som att nuläget är mycket farligare än under Kalla kriget. Sug på den en stund. Nedan från en SVT-intervju.

"Vi är mitt uppe i ett nytt kallt krig, enligt Jan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare för FN och socialdemokratisk utrikesminister. Bristen på dialog gör situationen extra allvarlig, menar han.

– Stormakter står mot varandra på ett sätt som de inte gjort på länge.

När Berlinmuren föll 1989 såg Jan Eliasson, som då var Sveriges FN-ambassadör, en våg av förhoppning svepa över världen. Men tre decennier senare konstaterar han att världen är en farligare plats nu än under större delen av kalla kriget.

– Det är historiskt tragiskt att murens fall inte ledde till en försoning. Säkerhetssystemen som har byggts gäller inte längre och då ökar naturligtvis riskerna för ytterligare konfrontation, säger han."

"Även om Jan Eliasson anser att det är viktigt att markera mot Kina i frågor som rör mänskliga rättigheter menar han samtidigt att vi behöver behålla handel och goda kontakter.

– Inte minst för att undvika att Kina och Ryssland slår sina påsar ihop och bildar en egen militär doktrin."

”Risker med Trumps eventuella återkomst”

"Enligt Jan Eliasson är de tydliga öst- och västblocken som vi tidigare sett på väg att ersättas av en mer multipolär värld, med flera olika maktcentra. Och när demokratin i världen är under press bör Europa bör ta en mer ledande roll, menar han.

Det gäller inte minst om Donald Trump skulle bli president i USA igen. Då riskerar den transatlantiska länken att brytas, säger Jan Eliasson:

– Då måste Europa öka sin egen kapacitet på säkerhetsområdet. Det skulle kunna leda till en renässans av europeiskt samarbete."

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/jan-eliasson-om-varldslaget

Du som vill få lite enkel och bättre koll på världsläget kan också titta på Utrikesbyrån, SVT, där Eliasson också deltog. Bland annat lyfts BRICS-ambitionerna i programmet, något jag bloggat om flera gånger. Håll i hatten!

"Man kan ju lätt tro att hela världen är emot Ryssland och Putin. Men riktigt så är det inte. Vladimir Putin har fortfarande en del vänner runt om i världen, länder och ledare som av ekonomiska eller politiska skäl är vänligt inställda till Ryssland. Så vilka är de? Vad vill de och vad har de att vinna på att vara Putins polare?"

https://www.svtplay.se/video/emoR5Pg/utrikesbyran/putins-polare?info=visa

Du som också vill förstå hur läget är för Taiwan kan med fördel titta på nedan program. När Europa och USA har en lösning på halvledartillgången är spelplanen ändrad. Taiwan blir då mycket sannolikt åter en del av Kina. Oavsett vad man tycker om det. Kanske utan blodiga strider. 

https://www.svtplay.se/video/KRo2J4L/dokument-utifran-taiwan-och-hotet-fran-kina

Jag hoppas att mina barn och barnbarn får leva i fred. Om nu det globala samhället övergår i ett mer regionalt indelat samhällssystem än globalt hoppas jag att EU och USA åter börjar bygga starka band. Av flera skäl är inte det självklart att USA väljer Europa före alternativa allianser. Tänk dig Trump åter som president. I ljuset av det anser jag att EU ska ha ha ett gemensamt försvar. Borde inte det vara en självklarhet?

P.S Det är åter kris inom byggbranschen. Du vet väl att många som arbetar inom byggbranschen kommer ifrån öststater. När det äntligen blir fred i Ukraina, och Ukraina är självständigt, tror du då många byggarbetare kommer att prioritera återuppbyggnaden av Ukraina eller att ”snickra” i Sverige?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar