torsdag 18 maj 2023

Ständiga intressekonflikter

Egenintresset

Vissa kanske tror att människan haft ständiga intressekonflikter efter att en släkting till oss alla bet i kunskapens äpple… Ett äpple från kunskapens träd i Edens trädgård. Tveklöst har det alltid funnits både kunskaps- och intressekonflikter mellan oss människor. Så kommer det fortsätta att vara tills vår art dött ut. Och de med mest kunskap och handlingskraft vinner i kamper mellan samhällen och civilisationer. Därför är spetskunskap och handlingskraftiga styrsystem, som samtidigt klarar god invånarförankring, avgörande för konkurrenskraft. I sin värsta form försöker vi människor lösa konflikter genom krig. 

Krig innebär alltid död och förstörelse. Idag pågår framförallt krig i Etiopien och i Ukraina. Kriget i Ukraina matas vi med dagligen. De mycket blodigare krigen i Etiopien känner få av oss till, trots att de är just mycket blodigare än kriget i Ukraina. I stora delar av världen tolkas det som att vi i vår del av världen bara bryr oss om ”oss själva”. Du som orkar följa hur illa vi människor kan bete oss mot varandra kan med fördel följa Uppsala universitets statistik över blodiga konflikter genom länken nedan. Som tur är finns modiga personer som försöker medla fred i ständigt återkommande konflikter. Det är ingen lätt roll och även svenskar som försökt i modern tid har mördats.

https://ucdp.uu.se/exploratory

Varför mördade Sternligan Folke Bernadotte? Människor som vill vara lite fina talar om ”narrativ”. Med det menas vilka perspektiv man tar, och vilken berättelse man använder sig av, kopplat till exempelvis en konflikt. Jag antar att det sionistiska narrativet var att Sternligan inte ville att världssamfundet redan runt 1948 skulle försöka skapa ett Palestina och ett Israel. Det låg då i korten men försvann från agendan när bland andra Bernadotte mördades i Jerusalem, av Sternligan. I Populärhistoria nedan beskrivs mordet och dess samtid på ett läsvärt sätt.

FN-medlaren Folke Bernadotte var på väg till en middag i Jerusalem den 17 september 1948 när den kolonn han färdades i hejdades av en jeep vid en vägspärr. I bilkaravanen trodde man att det var en vanlig passkontroll, men det var fråga om en noga planerad avrättning. En av de uniformklädda männen från jeepen stack in sitt automatvapen i bilen där Bernadotte satt och sköt denne med sex skott. Folke Bernadotte dog omedelbart, liksom den franske översten Serot som satt vid hans sida. Problemen i Mellanöstern är fort­farande kusligt aktuella, sextio år efter mordet på Bernadotte. Frågan är om den förste FN-medlaren – om han fått leva – hade lyckats lösa några av de frågor som än i dag står på agendan.

De israeliska extremister som tog hans liv trodde att hans insats skulle vara av avgörande betydelse för Israels framtid. De såg en avrättning som nödvändig om inte FN skulle ta beslut som allvarligt kunde skada den nya staten.”

https://popularhistoria.se/samhalle/brott-straff/mordet-pa-folke-bernadotte

Även svensken Dag Hammarskiöld mördades sannolikt. Även han inblandad i att försöka hantera infekterade konflikter. Du kan nedan läsa en intressant officiell svensk uppfattning, narrativet, om vad som hände och kanske varför.

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/interpellation/sveriges-stallningstagande-kring-orsaken-till-dag_H710444

I det lilla Sverigeperspektivet finns bland annat intressekonflikter kopplade till skolan. I alla undersökningar jag tagit del av anser en stor majoritet svenskar att skolan inte ska kunna drivas med vinstintressen. Även borgerliga väljare är emot att vinstperspektiv ska finnas som faktor i en skolverksamhet. Trots det ändras inget. TV4 har idag ett reportage om hur kladdigt det är mellan inflytelserika politiker och privata skolintressen. Lägg på toppen av det till lobbyister, ofta tidigare ledande politiker, som säljer sina tjänster för att påverka politiker. Kvinnan som intervjuades i TV4 talade om ”Styrningsstörningar”. Vad blir bäst för barnen? Vad blir bäst för att motverka segregation? När människan enligt legenden valde att äta ett äpple från kunskapens träd har vi genom kunskap utvecklats enormt. Om inte våra barn i Sverige får bättre bildning tappar våra samhällen fort i global konkurrenskraft. Varför är inte det fokuset i skoldebatterna?

Ett tidigare TV4 inslag om vinstfrågan nedan:

https://www.tv4.se/klipp/va/13769849/forbjuda-vinster-i-skolan-for-och-emot



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar