söndag 28 maj 2023

Riggade utredningar

Utredningar är beställningsjobb med ett syfte

Är offentliga utredningar iskallt opartiska, eller objektiva? Nej. Med nödvändighet är de subjektiva eftersom varje enskild människa och grupp är unik. Evolutionsläran är värdefull i sammanhanget. Vi människor är släkt både med lemurer och särskilt chimpanser. Vi är inte maskiner. Att därför tro att något är helt objektivt, kopplat till det människor styr, är naivt. Särskilt naivt om det är utredningar beställda av politiker vi talar om. 

Tror du att ett politiskt styre tillsätter en utredning om de inte har ett politiskt syfte med en utredning? Självklart finns ett syfte och det syns både i hur uppdrag är formulerade och genom att studera vilka partier som styr och deras partiprogram. Finns risken att en utredning kommer fram till ”fel slutsatser och förslag” tillsätts den aldrig. I stor utsträckning är utredningar politiserade politiska verklighet. Och konstigt nog tror många att alla utredningars resultat är objektiva.

Förr, var det mycket ovanligt med aktiva politiker, eller tidigare kända, fick uppdrag. Dock är sannolikheten hög att utredaren utöver sin kompetens också hade ”rätt partibok”. Vill man vara snäll tillsätts riksdagsledamöter på liknande uppdrag för att de ska göra mer nytta för alla skattepengar de kostar. 349 riksdagsledamöter är på tok för många. 

Inte särskilt förvånande om detta skådespel ökade i styrka under den lågt utbildade Stefan Löfvén. Föraktet mot väl och lämpligt bildade var sannolikt stort. Expressens ledare lyfter föredömligt denna fråga. I Uppsala har vibrafon flera dyra utredningar om kapacitetsstark kollektivtrafik. Starkt styrda av miljöpartistiska övertygelser styrdes slutresultatet mot det de önskade och tolkningarna av utredningarna hade extremt subjektiva glasögon.

Det stolta svenska utredningsväsendet – hörnpelaren som ska säkra att viktiga frågor blir sakligt genomlysta innan politiska beslut fattas – ter sig inte fullt så vördnadsbjudande när en utredare hasar i väg med de orden. Men Utrednings-Sverige har vanvårdats av politiken på senare år. Tiden då statliga utredningar i stor utsträckning leddes av höga jurister, specialister och opolitiska ämbetsmän är svunnen – under Stefan Löfvens tid vid makten var det i stället vanligt att uppgiften gick till aktiva politiker och politiska tjänstemän.”

I stället för att ses som gedigna, påtliga produkter, kan statliga utredningar komma att betraktas som politiska pamfletter – lätta att ignorera. Karin Rågsjös avhopp visar dessutom på en annan risk: Att politiskt aktiva utredare bara vill jobba med frågeställningar som rimmar med den egna agendan. I det här fallet leder det till slöseri med både pengar och tid. Socialtjänsten behöver större befogenheter snabbast möjligt. Inte om flera år. Man kan förstå att socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, M, inte beklagar Rågsjös sorti. Men man får verkligen hoppas att det inte betyder att regeringen tänker sätta in en egen politisk frände i stället.”

”Styr upp utredningsväsendet, Ulf Kristersson. Tillsätt en kompetent utredare utan partibok.”

https://www.expressen.se/ledare/vansterpartistens-avhopp-avslojar-politiseringen/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar