onsdag 24 maj 2023

Skolan viktigast

Ideologisk dumhet finns i alla läger

Skolan får inte vara en lekstuga för politiker. Och även ideologiska extremister borde lära sig att ibland göra kloka undantag. Att vara pragmatisk slår ideologisk fanatism varje dag. Det är hög tid för skolan att gå från en av landets sämsta arbetsplatser till att bli en av de bästa. Då krävs bland annat ett ännu bättre samarbete mellan skolan, socialtjänsten och Polisen. Barnens bästa har blivit lag i landet Sverige. Det bästa vi kan ge våra barn och unga är kärlek och bästa möjliga bildning. Så långt som möjligt individuellt anpassad utbildning.

Visst har friskolereformen dragit in nya problem över Sverige. Samtidigt är det inte segregationens och kulturproblematikens basproblem i Sverige som är skolans fel. Grundfelet ligger i en ansvarslös migrationspolitik och en obefintlig integrationspolitik. Expressens ledare nedan bjuder på läsvärda och relevanta perspektiv på några av dagens friskoleproblem.

Sveriges unika friskolesystem står vidöppet för påverkan från terrorister, kriminella och främmande makt.”

I en ny studie från FOI konstateras att det ”inte är osannolikt att en utländsk antagonist skulle kunna investera i svenska skolor med syfte att påverka det demokratiska samhället eller/och kontrollera diaspora.”

Faktum är att det redan finns en rad exempel på att såväl extremister som kriminella och utländska stater har kunnat skaffa sig inflytande över svenska skolor. Skolinspektionen har stängt ned sex skolor som enligt Säpo haft kopplingar till Muslimska brödraskapet och riskerade att radikalisera elever till en totalitär, islamistisk ideologi. Redan 2011 larmade Finanspolisen om att friskolor användes för penningtvätt.”

FOI-rapporten borde bli en väckarklocka för regeringen. Det räcker inte att försöka lappa ett trasigt friskolesystem genom att dutta med lite fler kontroller – det krävs ett omtag. Detta är en fråga om rikets säkerhet.”

https://www.expressen.se/ledare/friskolor-ar-latt-byte--for-frammande-makt/

”Rikets säkerhet” är stora ord. För mig är det viktiga att skolan ger alla våra barn och unga en utbildning som gör dem konkurrenskraftiga. Och som skapar betydligt bättre integration än nu. Det är en avgörande fråga för om Sverige i framtiden är ett sammanhållet generellt välståndsland eller inte. Vad tycker du?

För att så snabbt som möjligt stävja glädjebetyg inom gymnasieskolan är det värt att på allvar överväga centralt rättade examensprov. Något måste skyndsamt göras för att råda bot på en orättvis och dålig ordning med glädjebetyg. Wilhelm Nyströms debattartikel om detta i UNT är läsvärd.

"Lösningen är uppenbar: Inför centralt rättade examensprov som skrivs i slutet av gymnasiet. Hela betyget i varje ämne bör grundas på ett eller ett par prov som skrivs på plats i skolan, med papper och penna, samtidigt i hela landet. Förslaget bör anslutas till Ämnesbetygsreformen som Skolverket just nu förbereder inför 2025."

https://unt.se/debatt/artikel/ersatt-gymnasiebetygen-med-examensprov-centralt-rattade/lz7393pr



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar