Är vissa kulturer bättre än andra?
Kan man ens ställa frågan? Är inte det en variant av ”rasism”? Oavsett hur frågan tolkas hittar du mitt svar i min bok ”En stund på jorden”. Svaret är ja. Ja om mätvariablerna kopplade till ordet bättre handlar om framgångar i förhållande till människor med annan kulturell uppfostran. "Bättre" är också kulturellt olika. Olika kulturer värderar mer eller mindre det som man väljer att mäta olika. Som inom forskningen kräver ett kompetent resonemang långa tidsserier. Låt oss säga 2 500 år i detta fall. En kort stund av jordens utveckling. Vissa kulturer är betydligt bättre än andra att över tid på att skapa många framgångar. Framgångar per capita kopplade till forskning, företagande, ekonomiskt välstånd och befolkningens generella välmående. I min bok försöker jag också beskriva varför svensk migrationspolitik är ohållbar och att integrationspolitiken är obefintlig.
https://www.vulkanmedia.se/en-stund-pa-jorden-av-stefan-hanna/
Håkan Boströms GP ledare nedan är mycket läsvärd. Jag håller med honom om att många politiker är hycklare när de säger sig gilla ”mångfald”. Även detta ord kan definieras på många sätt. Många tycks definiera det som blandning av kön, sexuella läggningar, hudfärger och filosofier/religioner. De flesta politiker är inte kunniga om andra kulturer än sina egna. Och dem tar de flesta av oss som självklara. Om man på allvar gillar ”mångkultur” måste man först seriöst beskriva vad man menar. Hemma hos mig finns olika personligheter med mer eller mindre olika intressen. Samtidigt råder hyfsad konsensus om vad som är rätt och fel. Också om att alla ska bidra för att lagkemin ska fungera. Varje familj har sin lilla microkultur. På macronivå beskrivs den svenska komplexa kulturen på många sätt genom våra lagar. Sveriges rikes lagar. Lagar som jämlikt ska gälla för alla som lever i Sverige. De lagarna sätter defacto kulturella ramar. Hemma hos mig gäller min familjs regler. De som är välkomna hem till mig fler än en gång respekterar familjens ramar. En familj som gärna tar till sig andra förhållningssätt och maträtter, om vi gillar dem. Utgångspunkten är våra regler och vår smak. Det är hyckleri att säga något annat. Framgångsrika civilisationer har kommit och gått genom människans historia. Vet du varför de som fallit sönder kraschat?
”Alla partiledare utom Jimmie Åkesson (SD) säger sig gilla mångkultur. I själva verket försvarar de ett svenskt liberalt system som på många sätt är oförenligt med verklig mångkultur.”
”I SVT:s senaste partiledardebatt fick politikerna räcka upp handen om de tyckte att det ”är bra att Sverige är ett mångkulturellt land”. Alla utom Jimmie Åkesson sträckte upp armen. Men när programledarna sedan bad de olika partiledarna att utveckla sin ståndpunkt framgick det rätt tydligt att de deras förståelse för begreppets innebörd var begränsad.”
”Det här är inte bara en begreppsexercis utan grundläggande för att förstå bristerna i svensk migrations- och integrationspolitik. Begreppet mångkultur förutsätter att man kan tala om kulturer i bredare antropologisk bemärkelse, något vi är extremt ovana vid i Sverige eftersom vi gärna ser vår moderna kultur som uttryck för rationella beslut och formell lagstiftning snarare än värderingar och historia.”
”Kultur i denna breda bemärkelse handlar om kollektiva identiteter och livsmönster där mer eller mindre bestämda uppfattningar om religion och familj står i centrum. Det är exempelvis ingen slump att islamsk lag (Sharia) är inriktad på familjerätten. Det är heller inget unikt för muslimsk kultur utan något som utmärker alla traditionella (i praktiken patriarkala) kulturer även om föreskrifterna kan variera.”
”Nästan ingen svensk makthavare har på allvar velat ha ”mångkultur” eftersom det knappast är förenligt med en omfattande välfärdsstat byggd på liberal individualism och jämställdhet. Man har i stället sett vår egen moderna kultur som så självklar att problemen med tiden skulle lösa sig av sig själva.”
https://www.gp.se/ledare/ni-gillar-inte-mångkultur-bara-för-att-ni-påstår-det-1.99799034
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar